Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam problem z funkcjonowaniem HDMI Control (bo chyba tak to ie nazywa). Opisze może schemat podłączenia. Mam telewizor Samsung H6400 , dekoder cyfrowego Polsatu, PS4 i amplituner Yamaha RX-V685. Kabel podłączony w TV pod HDMI 2 (ARC) i leci do amplitunera HDMI 1 (ARC). Dekoder do amplitunera pod HDMI 2 (5 STB). A PS4 podpięte bezpośrednio pod TV. Wszystko działa "prawie" dobrze. Gdy odplam film z pendrive źródło a ampli automatycznie się przełącza na AUDIO1 i dźwięk jest, wyłączam i wracam do dekodera to źródło również się ustawia na prawidłowe. Tak samo z PS4.

Problem jest tylko przy pierwszym uruchomieniu. Gdy odpalam TV wszystko się włącza, ampli przy uruchamianiu początkowo ustawia się na źródło AUDIO1 następnie po kilku sekundach ustawia się na poprawne HDMI2 i tak jest może z 10 sekund po czym wraca znowu na AUDIO1. Wtedy muszę nacisnąć przycisk ustaiweń "trybik" na pilocie od ampli i wskakuje na HDMI2 lub przyciskiem input wybrać ręcznie HDMI2. Próbowałem różnych ustaiweń i nie mogę tego za chiny zrobić, dodam że nie chcę się podłączać kablem optycznym. Czy ktoś wie o co chodzi?? Wydaje mi się że to kwestia jakiś zmian ustawień ale skończyły mi się pomysły.  Może da się jakoś ustawić żeby ampli startował od razu na HDMI2 i tak żeby zostawało?

Dodaję jeszcze zdjęcie mojego ampli z tyłu

14267.jpg

Napisano
45 minut temu, Amarok napisał:

Przy pierwszym uruchomieniu dekoder też się włącza? Jeśli tak, to spróbuj zrobić tak żeby dekoder nie włączał lub był wyłączony. 

Przy pierwszym uruchomieniu testowałem już aby dekoder się nie włączał i sytuacja identyczna, tak więc odrzucam raczej winę dekodera

Napisano

A masz taką możliwość, że jak włączasz dekoder to automatycznie tez włącza się amplituner i tv. Ja co prawda dekodera nie mam, ale mam podłączony Xiaomi Mi Stick. W Stiku mam tak ustawione, ze jak go włączam to tez startuje tv i amplituner.