Skocz do zawartości

Harman Kardon HK 970 Jakie kolumny do niego najlepsze

Recommended Posts

Napisano
zukzukzuk

Mysle , ze nie masz racji co do sprzetu samochodowego ... icon_smile.gif zapewne kojarzy Ci sie to " BUM BUM BUM '' z mlodymi tunerami ktorzy jako swoj glowny cel maja zrobienie jak najwiekszego zamieszania wkol siebie , a wlasnie tutaj jestes w wielkim bledzie , jezeli oczywiscie chodzi o Car audio . Jesli mowisz ze nie znasz lub nie slyszales dobrego car audio to skad te stwierdzenie ze suby samochodowe schodza max 30hz ?? chyba to gdzies wyczytales , a nie sam stwierdziles, a tutaj sie polega na doswiadczeniu innych a nie wyczytanych w jakis recenzjach icon_smile.gif , ale to nie jest forum zadnego car audia icon_smile.gif Chce sie dowiedziec co inni sadza na temat danego sprzetu , moze ktos mi jakis sprzet ( w tym przypadku kolumny glosnikowe ) poleci i wlasnie w tym celu chyba to jest:) no bo kto inny lepiej doradzi niz osoby ktore maja takie same "IPI" na punktcie audio .

W przyszlym tygodniu znowu bede mial okazje przetestowania kolumn tym razem CANTON GLE - 409 oraz CANTON Chrono 507 . Zobaczymy czy mnie akurat oczaruja icon_smile.gif

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

zukzukzuk
co znaczy stwierdzenie ze mniejsze niz 10 cali glosniki to "udaja" grac basem?
a co z zachwalanymi przez ciebie pod niebiosa Proac z glosnikiem 13 cm w 20 m ?

Zależy, kto co rozumie pod pojęciem BAS-u?
Mniejsze nie są w stanie zejść tak nisko, głęboko (maja basik icon_biggrin.gif ). Z tym, że niektórym wystarczy 40 HZ - i jest SUPER, a innym 30 Hz przy spadku 3dB - daje dopiero jako taką satysfakcję. Często bas "maluchów" jest podbijany przez odpowiednie "zabiegi" konstruktora. Inna sprawa - to uzyskanie szybkości i kotroli dużej membrany. Nie jest łatwo.
Co do basu z PROAC 1 SC - będę go nadal zachwalał, bo gra rewaleacyjnie jak z tak małego głośnika. Do tego wpasowuje się bardzo dobrze w brzmienie całości. Wiele większych kontrukcji nie robi tak dobrego wrażenia na dole pasma. Rzecz jasna - jest nieco "podrasowany".

Pozdrawiam.
P.S.
Czyżbyś zaczął szperać w poszukiwaniu "dziury", podobnie jak Łałr Bałałr icon_twisted.gif .
Napisano
Ja w temacie głośników starszych niż 10 lat. Hmm, moje ulubione głośniki nie mają 10 lat, tia mają ich jakby nie liczyć 40 z malutkim hakiem (Cervin Vega z lat 60-tych ubiegłego stulecia, kupione za niebotyczną kwotę 200 pln). Fakt staromodny design, brak kosmicznych technologii ale za to jak grają! W bezpośrednim starciu nie dały najmniejszych szans i po prostu zmiotły monitory Wharfedale serii 8.x oraz nowiutkie Paradimy (te drugie tak w granicach 2 kzł). To co zdołało nawiązać walkę z tymi dziadkami to oryginalne Totemy Mitte.
To tyle, jeśli chodzi o stare kolumny.
Zukzukzuk - masz całkowitą rację!

Napisano
Witam serdecznie

Wlasnie bylem na wyjezdzie sluzbowym w holandi i wstapilem do sklepu z audio , bardzo spodobaly mi sie kolumny Mission M35i , Audio academy mimas 2 oraz Canton GLE 409 . Najladniej z nich wszystkich dla mych uszu gral Canton bas mial poprostu ... Ogien , gora byla tez bardzo czysta .Audio academy z basem juz nie az tak dobrze sobie radzil jak canton , lecz tez wysmienicie , co do gory podobnie nie mam zastrzezen . Mission ... jak dla mnie za slaba gora , natomiast zadnymi z tych kolumn ktore wymienilem bym nie pogardzil , a moj Harman tym bardziej icon_smile.gif