Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć!

Mam do przeprowadzenia szkolenie na 30 osób w najbliższym tygodniu.

Ja i 10 osób będziemy na sali warsztatowej, a reszta na zoom. Potrzebuję do jednego komputera podłączyć dwa zestawy mikrofonów bezprzewodowych - mają złącze USB.

Problem w tym, że w ZOOM można ustawić jedynie jeden mikrofon jako mikrofon wejściowy. Potrzebuję sygnał z tych dwóch zestawów wprowadzić do zoom jednocześnie - zmiksowany.

Czy jest jakiś program, który to umożliwia? Idealnie było by, gdyby taki program tworzył coś w rodzaju nowego, wirtualnego mikrofonu, który podaje sygnał zmiksowany z dwóch lub więcej ścieżek.

Użyję tu porównania do programu OBS - tam może kilka wejść video lub kilka ekranów nałożyć na siebie i uruchomić tzw. wirtualną kamerę, która później we wszystkich programach jest widoczna jak gdyby była oddzielną kamerą. Co daje możliwość wysłania takiego "zmiksowanego" obrazu. Dokładnie czegoś takiego potrzebuję tylko z audio.

Może jakiś program? A może jakiś zewnętrzny mikser lub zewnętrzna karta dźwiękowa? Szukałem, ale nie znalazłem żadnej, która miała by dwa wejścia USB.. A do tego nie wiem, czy sygnał z takiej zewnętrznej karty dźwiękowej był by w systemie widoczny jako "jeden mikrofon".

Najlepiej, gdyby to było rozwiązanie na poziomie oprogramowania, żeby nie było konieczności dokupowania dodatkowego sprzętu.

Bardzo tego potrzebuję możliwie najszybciej - będę wdzięczny za wszelkie rozwiązania i sugestie.

Napisano

Dobra, znalazłem rozwiązanie. Nie będę kasował tego tematu, bo może przyda się komuś.

Program, który jest mikserem audio: Voicemeeter Banana

Idealna odpowiedź na moje potrzeby.

Po temacie ;)