Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich, planuje zakup zestawu stereo (wzmacniacza i dwóch kolumn podłogowych) w granicach 1000 złotych za całość. Nie jestem audiofilem, nie mam jakiegoś wyrafinowanego gustu muzycznego, poszukuję zestawu, który po prostu będzie grał przyzwoicie w 16metrowym pokoju. Muzyki zamierzam słuchać głównie ze spotify na telefonie/laptopie, podłączonym do wzmacniacza jako źródło dźwięku. Z tego co czytałem wcześniej na forum to w tym budżecie nie dostanę zestawu złożonego z nowych urządzeń, jedynym rozwiązaniem jest kupno używanego zestawu. Muzyka której słucham jest bardzo zróżnicowana, od muzyki klasycznej, przez rock, jazz aż po rap. Spośród używanego sprzętu w moich okolicach znalazłem takie wzmacniacze:

- PIONEER SA 5300 Made in Japan vintage 1975 za 330 złotych

- Pioneer A-337 za 300 złotych

- Pioneer A-339 za 300 złotych

- Grundig fine arts A-903 za 500 złotych

- Onkyo integra A-8067 za 400 złotych

- marantz pm44se special edition za 520 złotych

- JVC A-X30 za 300 złotych

Jeśli chodzi o kolumny znalazłem takie propozycje. Prosiłbym o polecenie, który zestaw będzie najbardziej rozsądnym wyborem w moim budżecie lub polecenie innego zestawu w podobnej cenie. Ewentualnie jestem także otwarty na inne zestawy, których nie podałem na tej liście. 

- TAGA HARMONY model TAV-606F v.3 za 500 złotych

- ALR ENTRY 4 VIFA za 700 złotych

- Eltax Liberty 5+ za 500 złotych

- Jamo e430 za 500 złotych

- T+A Triton TS1e ZA 500 złotych

- Conton LE 170 za 800 złotych

- VARDUS VR-250

Napisano

Boje się, że mało kto zna / pamięta te sprzęty, żeby je ocenić i coś podpowiedzieć.  Jest jeszcze forum gdzie siedzą osoby lubiące starsze sprzęty....   https://forum.stereo-hifi.com

Jakbyś chciał coś nowszego, to można pomyśleć o:

brytyjskie brzmienie:

Cambridge Audio (np. A1 V3 za mniej niż 300 zł) lub nowszy + klasyki, kultowe kolumny Tannoy M1 lub M2 (lub coś podobnego). Zmieścisz się za zestaw w 800-900 zł.

nowsze, małe Chinole:

nowy SMSL Q5 Pro lub używana Loxjie A30 wraz z tanimi, używanymi kolumnami (wybór jest ogromny OLX, Allegro,...)

Na 16 m.kw można mieć podłogówki, ale chyba przy tym metrażu i budżecie pójść w nieco lepsze podstawkowe.