lawok Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 Cześć, Mam telewizor Samsung ue50mu6172u oraz mini-wieżę Panasonic SC-PMX92. Z obydwu sprzętów jestem zadowolony. Nie potrzebuję niczego więcej. Chciałbym puścić dźwięk z TV przez wieżę. W specyfikacji TV było napisane, że ma wyjście audio cyfrowe (optyczne). Na wieży jest wyjście audio - gniazdo Opt-In (dla LPCM). Kupiłem więc kabel optyczny i połączyłem obydwa urządzenia. Przeczytałem dokładnie instrukcje właściwych ustawień dla połączenia takim kablem. Próbowałem już wszystkich sposobów i niestety dźwięk nie chce przechodzić przez wieżę. Kabel optyczny działa prawidłowo. Sprawdziłem u znajomego na jego sprzęcie. Być może takie połączenie w ogóle nie jest możliwe. Spędziłem dziś całe popołudnie szukając odpowiedzi w Internecie i znalazłem wpisy oraz komentarze w których ludzie pisali, że tę wieżę da się połączyć z telewizorem. Nie mam niestety jak sprawdzić gniazda optycznego w swoim telewizorze. Pomyślałem, że może sprawę załatwi jakiś konwerter z sygnału optycznego do HDMI? Naprawdę nie znam się na tym i być może piszę totalne głupoty. Być może powinienem porzucić pomysł połączenia kablem optycznym? Jeśli tak, to jakim innym kablem mógłbym połączyć w/w sprzęty? Załączam zdjęcia gniazd dla obydwu urządzeń. Zaznaczam od razu, że nie jestem audiofilem. Sprzętu raczej nie wymienię. Przez ostatnie 10 lat oglądałem seriale korzystając z głośników telewizora i całkowicie mi to wystarcza. Stwierdziłem, że jak mam taką wieżę w domu, to mogę spróbować poprawić jakość dźwięku. Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawok Napisano 3 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 19 minut temu, PaVson napisał: Witam W TV musisz zmienić ustawienia dźwięku na PCM. Dziękuję za sugestię. Takiej informacji nie znalazłem w instrukcji. No i zadziałało. Nie znalazłem na forum żadnej formy zaoferowania kasy za udzieloną pomoc (jakieś koszty utrzymania serwera, etc). No to wpłaciłem kasę na 4 zaproszenia na obiad dla osób potrzebujących. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 16 minut temu, lawok napisał: No to wpłaciłem kasę na 4 zaproszenia na obiad dla osób potrzebujących. 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts