Igor1995 Napisano 15 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2021 Witam zakupiłem używany wzmacniacz słuchawkowy DAC FIIO K5 ze stacją dokującą chciałem podłączyć go pod komputer nie było kabla USB typu B więc kupiłem taki zwykły do drukarki pod USB ale komputer nie widzi urządzenia i moje pytanie czy trzeba mieć jakiś specjalny kabel audio USB typu B? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2021 (edytowany) Złącze typu B ( w tym przypadku duże ) od strony K5 powinno być standardowe. Dlatego powinien wystarczyć kabel jak do drukarki zgodny z USB 2.0. Podłączyłeś go kablem zasilającym do zasilacza 15V? Edytowano 15 grudnia 2021 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor1995 Napisano 15 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2021 3 godziny temu, MobyDick napisał: Złącze typu B ( w tym przypadku duże ) od strony K5 powinno być standardowe. Dlatego powinien wystarczyć kabel jak do drukarki zgodny z USB 2.0. Podłączyłeś go kablem zasilającym do zasilacza 15V? Tak i komputer nie widzi w ogóle urządzenia Tutaj jest te wejście do USB typu B i dlatego pytam czy jest różnica kabla za 20 zł do drukarki bo widziałem jakieś różne dedykowane do dac audio kable 3 razy droższe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2021 Możesz spróbować inny kabel USB. Kable USB do audio różnią się głównie tym że jeśli są znacznie droższe to ich wykonanie jest bardziej ekskluzywne. Użyto w nich często droższych materiałów. Niektórzy słyszą różnice. Są ludzie którzy słyszą i widza inne niepotwierdzone naukowo rzeczy. Jednak jeśli kabel jest sprawny i K5 również to powinno to działać. Jeśli kabel który używasz ma specyfikację USB 1.1, to w tym może być problem. Stawiał bym raczej na problem z FiiO K5. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor1995 Napisano 15 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2021 2 minuty temu, MobyDick napisał: Możesz spróbować inny kabel USB. Kable USB do audio różnią się głównie tym że jeśli są znacznie droższe to ich wykonanie jest bardziej ekskluzywne. Użyto w nich często droższych materiałów. Niektórzy słyszą różnice. Są ludzie którzy słyszą i widza inne niepotwierdzone naukowo rzeczy. Jednak jeśli kabel jest sprawny i K5 również to powinno to działać. Jeśli kabel który używasz ma specyfikację USB 1.1, to w tym może być problem. Stawiał bym raczej na problem z FiiO K5. Miałem w domu akurat dwa takie kable nowe i przetestowałem na pewno to były USB 2.0 typu B więc problem tkwi pewnie w samym kupionym dacu dzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2021 Tak nawiasem mówiąc w przypadku kabli USB złącza typu C mogą występować po obu stronach. Bardzo rzadko złącza typu A można spotkać po obu stronach przewodu. Z reguły gdy kabel nie jest przymocowany na stałe to z jednej strony mamy typowe złącze typu A i z drugiej typu B duże jak tu, lub B w wersji mini lub micro, ewentualnie typu C. Złącza typu B służą do odłączania przewodu od urządzenia do którego przewód mógłby być przymocowany na stałe. Dopiero złącza typu C projektowano do komunikacji dwustronnej. W telefonach funkcja OTG ma umożliwić dwukierunkową komunikację złączom typu B o małych gabarytach nazywanymi skrótowo miniUSB lub microUSB. Dlatego nie ma czegoś takiego jak kabel USB typu B. Są co najwyżej przewody zakończone z jednej strony złączem typu B o jednym z trzech rozmiarów. Samo złącze typu B w wersji mini miało kilka różnych wersji, z których najpopularniejszym stał się standard Canona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts