Melo-man Napisano 22 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2021 Wielokrotnie pisałem, że nie mam w swojej kolekcji za dużo płyt wydanych po roku 2000 r. Niedawno miałem "przyjemność" odsłuchać jednej z nich. Chodzi o The Jesus and Mary Chain "Damage and joy" z roku 2017. Płyta ma bardzo niski DR, jeżeli nie tragiczny. Średnia to 5, min. 4, maks. 5. Ta płyta brzmi momentami katastrofalnie. Co ciekawsze - ten zespół to popularny w pewnych kręgach w latach 80-tyc, czy 90-tych grający muzykę nazwijmy to alternatywną. Widać więc, że komercja (loudness war) zawitała także do muzyki niezależnej. Jeżeli większość współczesnych płyt jest podobnie nagrywanych i docelowo ktoś słucha tylko nowej muzyki, to jak dla mnie ładowanie kasy w high-end nie ma kompletnie sensu. ps. Żeby było ciekawie ich pierwsze płyty brzmią świetnie. Świetna dynamika, czystość (czarne tło). Czuć energię, ale i przestrzenność w nagraniach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karaluch Napisano 22 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2021 (edytowany) Odpowiadając na pytanie zadane w tytule wątku: właściwie nie, choć zdarzają się wyjątki [potwierdzające regułę]. Swego czasu czytałem o tym kompleksowo w innym temacie... O, tutaj jest. Edytowano 22 grudnia 2021 przez Karaluch 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 23 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 16 godzin temu, Karaluch napisał: Odpowiadając na pytanie zadane w tytule wątku: właściwie nie, choć zdarzają się wyjątki [potwierdzające regułę]. Swego czasu czytałem o tym kompleksowo w innym temacie... O, tutaj jest. Dziękuję. Bardzo dobry tekst. Jak bym sam był jego autorem. Podpisuję się pod nimi obiema rękami. Jak ognia unikać wznowień. Kupować tylko pierwsze wydania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts