Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich.

W trakcie wiosennych porządków postanowiłem wyciągnąć starą wieżę wraz z głośnikami mojego taty, uruchomić i sprawdzić czy jeszcze gra i jak gra. Okazuje się, że jest sprawna i gra jak na mój gust bardzo dobrze. Składa się z wielu modułów jednak ja postanowiłem skupić się na trzech: wzmacniaczu, equalizerze oraz kolumnach. Chciałem się dowiedzieć czego jeszcze potrzebuje, co muszę wymienić i czy nawet jestem w stanie uzyskać bezstratną jakość dźwięku przy tym zestawie. Swojego laptopa podłączyłem zwykłym kablem AUX zakupionym w media expert.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

IMG_2123.HEIC IMG_2124.HEIC IMG_2125.HEIC IMG_2126.HEIC

Napisano (edytowany)

Co jest źródłem? Tzn widzę, że laptop, ale grasz z plików czy z jakiegoś popularnego serwisu streamingowego np Tidal? Na pewno słabym punktem, wąskim gardłem systemu jest połączenie zwykłym kablem z wyjścia jack laptopa do RCA wzmacniacza. Karta muzyczna w laptopie to poza wyjątkami słabe jakościowo urządzenie, wręcz degradujące brzmienie i dużo tracisz na takim połączeniu. 

1 godzinę temu, Henryk2790 napisał:

Chciałem się dowiedzieć czego jeszcze potrzebuje, co muszę wymienić

Dużą poprawę dałoby dołożenie do systemu DACa z wejściem PC-USB. Podłączasz wtedy laptop z wyjścia USB do DACa i dalej już RCA-RCA do wzmacniacza, różnica będzie wyraźna na plus, oczywiście dużo zależy też od samego DACa. Nie kupuj tych najtańszych za 100zł z Aliexpress czy Allegro. Za 3 stówy upolujesz już jakiegoś sensownego używanego DACa

Edytowano przez Wito76
Napisano

Zródłem dźwięku jest laptop MacBook. Z tego co się dowiedziałem gniazdo jack jest w stanie próbkować 96 kHz. Muzyki słucham z serwisu Apple Music gdzie teoretycznie jest możliwa bezstratna jakość dźwięku o pokazanych na zdjęciu parametrach.

Zrzut ekranu 2022-04-22 o 23.29.12.png