Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Mam pytanko, które nurtuje mnie od kilku dni. Rozmawiałem ze znajomym który wymienił standardowy kabel zasilający w swoim CD.
Wpakował gniazdo Shurter'a z filtrem do obudowy i kupil za około 100zł gruby kabel sieciowy, ekranowany, z dobrymi wtykami IEC.
Uważa że poprawił się bas, stał się jeszcze bardziej kontrolowany i pełny.

Czy faktycznie warte jest to zabawy? Czy dobra sieciówka odczuwalnie poprawia jakość dzwięku? Czy to tylko autosugestia?
Zapraszam do wymiany poglądów! icon_smile.gif
Napisano
Podstawa to zasilanie,czyli filtr i kable od filtra do klockow.Potem dopiero mozna eksperymentowac z drutami do kolumn i interkonektami.Wielu wymienia kable glosnikowe i interkonekty a icon_wink.gif totalny smietnik plynie z gniazdka.Wiec zacznij od gniazdka.
Napisano
To fakt ze cza miec fyndusze,ale jak juz cos robic to dograc to do perfekcji.Lepiej zainwestowac w troche tanszy sprzecik i dobrze go okablowac niz w drogie kloki i kable od lampki.
Napisano
Do systemow budzetowych w zupelnosci wystarczy sieciowka oparta o kabel Lapp. Co do ilosci zyl mozna eksperymentowac. Juz gdzies o tym pisalismy na forum.
Sam przewod mozna modyfikowac (np poprzez usuniecie ekranowania). Warto poeksperymentowac. Koszt jednej sieciowki opartej o przewod Lapp to okolo 40 zł.

Co do sieciowek mam troszke inne zdanie jak kolega Karson.
W systemach budzetowych wystarczy proste okablowanie sieciowe (przyklad wyzej). Przy takim sprzecie nie warto wydawac 1 kzl (czesto znacznie wiecej) na sieciowke, gdy np koszt kolumn czy wzmacniacza to okolo 4kzl (za klocek). Dolozenie tej kwoty do zakupu kolumn/wzmacniacza/zrodla da o wiele lepsze rezultaty.

System musi byc zrownowazony.
Budowanie systemu przy ograniczonych srodkach to szukanie kompromisow.

Podsumowujac, drogie/topowe sieciowki - TAK, ale w systemach wysokiej klasy. Sieciowka jako jeden z ostatnich szlifow systemu.