Jeremi Napisano 7 marca 2009 Napisano 7 marca 2009 Mam pytanko, które nurtuje mnie od kilku dni. Rozmawiałem ze znajomym który wymienił standardowy kabel zasilający w swoim CD.Wpakował gniazdo Shurter'a z filtrem do obudowy i kupil za około 100zł gruby kabel sieciowy, ekranowany, z dobrymi wtykami IEC.Uważa że poprawił się bas, stał się jeszcze bardziej kontrolowany i pełny.Czy faktycznie warte jest to zabawy? Czy dobra sieciówka odczuwalnie poprawia jakość dzwięku? Czy to tylko autosugestia?Zapraszam do wymiany poglądów! Odpisz, cytując
karson Napisano 8 marca 2009 Napisano 8 marca 2009 Podstawa to zasilanie,czyli filtr i kable od filtra do klockow.Potem dopiero mozna eksperymentowac z drutami do kolumn i interkonektami.Wielu wymienia kable glosnikowe i interkonekty a totalny smietnik plynie z gniazdka.Wiec zacznij od gniazdka. 1 Odpisz, cytując
alghar Napisano 8 marca 2009 Napisano 8 marca 2009 "Czy faktycznie warte jest to zabawy?" jak masz fundusze to oczywiście , najlepszy "prąd" płynie popołudniu i wieczorem. Odpisz, cytując
karson Napisano 9 marca 2009 Napisano 9 marca 2009 To fakt ze cza miec fyndusze,ale jak juz cos robic to dograc to do perfekcji.Lepiej zainwestowac w troche tanszy sprzecik i dobrze go okablowac niz w drogie kloki i kable od lampki. Odpisz, cytując
Fono Master Napisano 9 marca 2009 Napisano 9 marca 2009 Niedroga ,porządnie ekranowana sieciówka nie zaszkodzi zwłaszcza do CD-ka i tunera. Odpisz, cytując
hybyrd83 Napisano 9 marca 2009 Napisano 9 marca 2009 Do systemow budzetowych w zupelnosci wystarczy sieciowka oparta o kabel Lapp. Co do ilosci zyl mozna eksperymentowac. Juz gdzies o tym pisalismy na forum. Sam przewod mozna modyfikowac (np poprzez usuniecie ekranowania). Warto poeksperymentowac. Koszt jednej sieciowki opartej o przewod Lapp to okolo 40 zł. Co do sieciowek mam troszke inne zdanie jak kolega Karson. W systemach budzetowych wystarczy proste okablowanie sieciowe (przyklad wyzej). Przy takim sprzecie nie warto wydawac 1 kzl (czesto znacznie wiecej) na sieciowke, gdy np koszt kolumn czy wzmacniacza to okolo 4kzl (za klocek). Dolozenie tej kwoty do zakupu kolumn/wzmacniacza/zrodla da o wiele lepsze rezultaty.System musi byc zrownowazony. Budowanie systemu przy ograniczonych srodkach to szukanie kompromisow. Podsumowujac, drogie/topowe sieciowki - TAK, ale w systemach wysokiej klasy. Sieciowka jako jeden z ostatnich szlifow systemu. Odpisz, cytując
Recommended Posts