Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, pierwszy post na forum! Przeglądam czasem, kiedy próbuję się zdecydować na zakup, ale planuję poważniejszą inwestycję, więc pomyślałem, że może się zarejestruję! :)

Słucham bardziej świadomie muzyki od bodaj pięciu lat, całkiem intensywnie i całkiem często, ale zawsze opierałem się na zwykłych, poczciwych, dokanałowych SoundmagikachE10. Z racji tego, że zepsułem sobie już chyba czwartą parę, pomyślałem, że warto byłoby zainwestować w coś na znacznie dłużej i o znacznie lepszej jakości.

Sprzęt chciałbym przede wszystkim do muzyki; wszelakiej, od jazzu, przez metal, rock, folk, hip-hop, klasyczną, jakieś progresywne rocki, elektronikę po różne twory eksperymentalne; mam też takiego pecha, że słucham powyższych w dosyć równomiernych proporcjach, więc nie mam jakiejś preferencji ku jednemu gatunkowi. W mniejszym stopniu słuchawki służyłyby do filmów, jeszcze dalej do rozmów i do gier, toteż wyczesany mikrofon nie jest niezbędny. 

Szukam takiego modelu słuchawek, który byłby najwygodniejszy do nawet kilkugodzinnych seansów z muzyką i zarazem mógł dać jak najwięcej szczegółów w różnych partiach muzycznych. Istotna kwestia jest taka, że funduszy na wzmacniacz za bardzo nie ma, tak samo jak miejsca i podpinąłbym go po prostu (na ten moment) do zwykłego iPhone'a 6 oraz MacBooka Air z 2015, które jeszcze nieźle trzymają.

Muzyki słucham tak samo dużo w domu jak i w plenerze przemieszczając się pieszo czy komunikacją, więc spoko, gdyby były w miarę poręczne, i jeśli się da, to coby wygłuszały co nieco z zewnątrz, nie jest to jednak jakiś must have, szczególnie, jeśli działa dosyć miernie.

niekoniecznie muszą to być słuchawki bezprzewodowe, szczególnie, jeśli miałaby z tego powodu stać jakaś utrata jakości dźwięku. jeśli znalazłyby się - super, aczkolwiek nie mam awersji do słuchawek z kablami, a wręcz przeciwnie :) 

przez różne wątki przetaczały się takie nazwy jak:

AKG K702

Bowers&Wilkins PX7

Bose QuietComfort 35 II

Beyerdynamic Lagoon

Sony WH-1000XM3

Denon AH-GC25W

Shure Aonic 40

aczkolwiek jestem otwarty na wiedzę i doświadczenia z innymi modelami. 

• 1 month later...
Napisano

Ja z kolei mam prośbę o doradzenie w wyborze słuchawek bezprzewodowych z ANC - póki co wpadły mi tylko dwa typy:

• Bowers & Wilkins PX7 S2
  • Sony wh 1000xm5

Z uwagi, że słuchawki będą używane w pracy mają ograniczyć hałas z zewnątrz - dlatego potrzebne jest ANC. Muzyka będzie odtwarzana z iPhone + TIDAL Master.

Jeśli potrzeba jakiegoś wzmacniacza do słuchawek także bardzo proszę o włączenie go do zestawu.

Budżet na słuchawki 2000pln + ewentualnie przytoczony w/w wzmacniacz.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.