Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam. Szukam wzmacniacza do moich Kod Av-702f. Problem w tym, że producent nie podaje mocy kolumn, tylko "zalecaną moc wzmacniacza 20-120w".
Jak to jest w rzeczywistości, ile te kolumny mogą wytrzymac(na jednym z forów wyczytałem, że 50-60w to wszystko co moga przyjać), jaki jest rozsadny poziom mocy, które można w nie zapakować?
Napisano
Cytat

Moc to akurat może być każda. Przeczytaj ostatnie posty w tym wątku tłumaczyłem koledze zależność
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...30&start=30

Takie podstawy to ja znam:)
Problem jest w tym, że jeśli wzmacniacz ma za mało mocy, ma problem z kontrolowaniem głośników, słaba kontrola=słaba jakość. Z drugiej strony za mocny wzmacniacz to ryzyko. Ja mogę mieć zdrowy rozsadek w kreceniu gałkami, ale co jesli do sprzetu usiadzie kumpel, który gra na komputerowych głośnikach i jest przyzwyczajony, że gałka do oporu to jest prawdziwe granie? I dlatego szukam złotego środka....
Napisano
Te 50W-60W to rzeczywiście wszystko kup wzmak ok 2x 50W/8Ohm, powinno być dobrze chociaż w tym przypadku jest tak wiele niewiadomych np. impedencja jeśli one są 4Ohm to taka moc jaką podałem wyżej i tak je zabije (przy maksymalnym odkręceniu). Trzebaby zrobić jakiś miarodajny test ("laboratorium" pism), albo po prostu podchodzić z wyczuciem
Napisano
Cytat

Te 50W-60W to rzeczywiście wszystko kup wzmak ok 2x 50W/8Ohm, powinno być dobrze chociaż w tym przypadku jest tak wiele niewiadomych np. impedencja jeśli one są 4Ohm to taka moc jaką podałem wyżej i tak je zabije (przy maksymalnym odkręceniu). Trzeba by zrobić jakiś miarodajny test ("laboratorium" pism), albo po prostu podchodzić z wyczuciem

Spokojnie, są 8omowe... Nawet jeśli przyjmę, że biorę wzmak 60w/8ohm to pozostaje wybór modelu. Na 100% procent ma być używany, do 300-400zł.
Słucham electro, dnb, minimal, electroclash, czasami jakis house. Szukam wzmaka dynamicznego, z ładnym kontrolowanym basem (nie łup łup). Jakieś propozycje??
Napisano
A jakiej muzyki sluchasz ? to dosc istotne.
Jezeli kolumny maja zalecane 20-120 to nawet 100 w moze byc wporzadku. w niczym to nie przeszkadza.
Twoj kolega jakby odkrecil gale do polowy to zanim by glsniki padly, padly by mu uszy. A uszkodzic to mozna slabym wzmacniaczem
gdyz jakby odrecil na maxa moglyby powstac zniekszalcenia ktore kolumne by uszkodizly.
Zapasu mocy nigdy dosc. Ja przy podstawkowych mam we wzmacniaczu prawie 100 w na kanal i odkrecam max na godzine 9. Wiem ze wzmacniacz sie nie meczy, nie grzeje
tylko spokojnie sobie gra icon_smile.gif

a napisales moze jaka kwote chcesz przeznaczyc ?
Napisano
Napisałem też czego slucham:)
electro, dnb, minimal, electroclash, w zasadzie każda elektronika z wyjątkiem "manieczek":)

Cytat

hmmm... sony chyba nie. Z tego co wiem to gra tylko seria ES, pioneer - za słaby i za nowy(wolę starszy ale za to solidny sprzęt).
Harman Kardon mi sie podoba...
Napisano
Cytat

Wszystko zależy o pieniedzy jakie mozesz wydac , poczytaj sobie o np.Cambridge , NAD , może troche dołożyć http://www.allegro.pl/item567862305_wzmacn...ny_f570_es.html ?

Gdyby to było takie proste... Ustawić na allegro ogranicznik do 400zl i wybrać pierwszy od góry, markowy... Jak wiadomo, każda marka ma lepsze i gorsze modele, poza tym każdy wzmacniacz inaczej brzmi. I dlatego liczę, że podacie mi kilka konkretnych modeli, konkretnych marek, które dobrze zagrają z kodami w muzyce jakiej słucham.
NAD i Cambridge?? Super ale...
1. to audiofilskie wzmaki, stawiają na neutralność i scenę. Gdybym był audiofilem i słuchał, np. jazzu, klasyki to tak.
2. w większości (a przynajmniej w tej cenie) maja 20-30w na kanał(NAD 3020).

Podsumowując, pomóżcie mi dobrać mocny, ciepły i dynamiczny wzmacniacz do tych kod i muzyki jakiej słucham (spoglądam w stronę Denona, HK, Sony, Pioneer ew. Yamaha)
Napisano
SONY juz nic lepszego nie robi . To jest "linia " ES a wiec najwyzsza . NAD nie wyglada moze ładnie ale za to gra , kupiłem kiedyś Sony amplituner z RDS , wtedy hit 2x50 W ,kolega pożyczył mi NAD 3020i 2x 20 W chyba i amplituner od razu poszedł na sprzedaż .
Napisano
No tak, tylko jestem chyba jeszcze za młody na audiofilskie brzmienia. Zresztą AV702f tez nie są szczytem high-endu.
Powoli eliminuje kolejne modele i zostało mi już tylko pare na celowniku:
1. Sony 550ES lub 570ES(zależy co będzie bardziej dostępne)(550 jest podobno najlepsza z całej serii 5xxES)
2. Denon PMA-560 lub 860. Mam na nie chrapke. Z tego co sie dowiedziałem maja same plusy i idealnie zgrają się z moimi kodami
3. Harman Kardon HK6500 - mam jakiś sentyment do HK, nie wiem dlaczego

Któryś model wybija się jakoś szczególnie z tej trójki?? Może któryś od razu skreslić?? A może macie inne propozycje...
Napisano
"No tak, tylko jestem chyba jeszcze za młody na audiofilskie brzmienia. " człowiek uczy się przez całe życie , taki np. NAD za 300-400 zł to namiastka poprawnego brzmienia . Wzmacniacze SONY ES maja ponoć bardzo dobre wyjscia słuchawkowe .
Napisano
Cytat

"No tak, tylko jestem chyba jeszcze za młody na audiofilskie brzmienia. " człowiek uczy się przez całe życie , taki np. NAD za 300-400 zł to namiastka poprawnego brzmienia . Wzmacniacze SONY ES maja ponoć bardzo dobre wyjscia słuchawkowe .

W moim wieku chyba bardziej przemawiaja do podświadomosci waty i kilogramy:) Chodzi mi o te "prawdziwe" waty i kilogramy.
Dlatego proszę o opinie o właśnie o tych sony, denonach i hk. NAD, CA i spółka muszą poczekać na lepsze czasy (przynajmniej dopóki nie wyprowadzę się z akademika i dorosnęicon_wink.gif)...