zen Napisano 11 marca 2009 Udostępnij Napisano 11 marca 2009 WitamMoże mi ktoś wytłumaczyć dlaczego słuchając muzyki z płyty SACD dźwięk wydaje się być lepszy od dźwięku z koncertu nagranego na płycie DVD w DTS 5.1? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 11 marca 2009 Udostępnij Napisano 11 marca 2009 Jest bardzo proste wytłumaczenie SACD to lepszy format AudioCD, a DTS 5.1 jest lepszy do koncertów tylko przez przestrzenność 360 zamiast 180 choc SACD czsami tez jest zapisane w 5.1 Chodzi o to, że DTS to skompresowany dźwięk coś jak MP3 (jeśli chodzi o bitrate, no może trochę lepiej, ale na 6 kanałów a nie 2 wiec wychodzi na jedno) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zen Napisano 11 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2009 Cytat Jest bardzo proste wytłumaczenie SACD to lepszy format AudioCD, a DTS 5.1 jest lepszy do koncertów tylko przez przestrzenność 360 zamiast 180 choc SACD czsami tez jest zapisane w 5.1 Chodzi o to, że DTS to skompresowany dźwięk coś jak MP3 (jeśli chodzi o bitrate, no może trochę lepiej, ale na 6 kanałów a nie 2 wiec wychodzi na jedno) Dzięki. Zakupiłem sobie ostatnio płytki w SACD (odkryłem, że moje kino może je odtwarzać) nagrane w 5.1 i nie mogę przestać słuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 11 marca 2009 Udostępnij Napisano 11 marca 2009 Polecam płytę ERA - The Mass na SACD Hybrid (realizacja w AudioCD, SACD i SACD Surround 5.1), muzyka relaksacyjna można powiedzieć, że kościelna, ale to nie organy (bardziej chorał, ale to też nie to) naprawdę wciąga Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radi73 Napisano 11 marca 2009 Udostępnij Napisano 11 marca 2009 Nie do końca zgodzę się z porównaniem MP3 do formatu DVD i to jeszcze dts (PORAŻKA)!!!!!!!!!! MP3 to potężna kompresja, tego formatu nie powinno się słuchać na sprzęcie domowym, ze względu na spore braki w przekazie. Jest on możliwy w aucie i telefonie, gdzie wymagania są niższe, lub ich wcale niema!Chcesz to poczytaj sobie:http://www.fizykon.org/poradniki/audio_tek...ie_formatow.htm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 11 marca 2009 Udostępnij Napisano 11 marca 2009 Wiem, że MP3 to nie to samo chciałem w jakiś obrazowy sposób porównać te dwa formaty, żeby pytający bez problemu to zrozumiał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek Napisano 12 marca 2009 Udostępnij Napisano 12 marca 2009 Witam!Dla lepszego zobrazowania, dodam że zarówno dla SACD jak i koncertów nagranych w DTS, nośnikiem jest płyta DVD. Jednak w wypadku tego drugiego, zapisano też obraz, co powoduje potrzebę kompresji dźwięku (inaczej by się wszystko nie zmieściło). DTS jest i tak leszym rozwiązaniem niż ogólnie przyjęty Dolby Digital. Dla SACD, cała pojemność dysku zarezerwowana na dźwięk, stąd też poniekąd lepsze pole manewru (brak komresjii).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts