mithrawnuruodo Napisano 10 września 2022 Udostępnij Napisano 10 września 2022 (edytowany) Cześć, jestem na etapie wymiany amplitunera (i TV) i chciałem zapytać mądrzejszych o poradę. fronty wharfedale diamond 11.4 centralny elac debut 2.0 c5.2 sub i 2 na tyle (zamontowane na suficie) to focal dome zacząłem się mocno zastanawiać czy nie warto jakoś urobić żonę i wrzucić dwóch dodatkowych kolumn na tył, za kanapę na nóżkach aby mieć 7.1? czy z sufitowymi w miejscach gdzie teraz są nie ma to sensu? używam gdzieś 50/50 filmy/muzyka salon otwarty z tyłu na jadalnie, z boku jadalni otwarta kuchnia z wyspą więc w jadalni nic nie zamontuję.. https://ibb.co/wpfCwtN - salon (są dzieci, jest bałagan - wiem :)) https://ibb.co/yWVpsCd - rzut salonu przy dzisiejszych cenach myślę o AVR-X1700H lub TX-NR696, chyba, że w podobnych pieniądzach dostanę coś lepszego? (do ok. 4k) no i limit dużo zależy, czy były by dokupowane dodatkowe kolumny.. Edytowano 10 września 2022 przez mithrawnuruodo literówki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 10 września 2022 Udostępnij Napisano 10 września 2022 2 godziny temu, mithrawnuruodo napisał: sub i 2 na tyle (zamontowane na suficie) to focal dome zacząłem się mocno zastanawiać czy nie warto jakoś urobić żonę i wrzucić dwóch dodatkowych kolumn na tył, za kanapę na nóżkach aby mieć 7.1? czy z sufitowymi w miejscach gdzie teraz są nie ma to sensu? Na suficie? Dodaj sobie surroundy w prawidłowym miejscu i będziesz miał 5.1.2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 No warto urobić. Bo nie masz surroundów. Pokaż jak wyglądają te Twoje Focale w sufiie. Gdzie one dokładnie sa. Czy to będzie 5.1.2 czy co. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mithrawnuruodo Napisano 12 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2022 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: No warto urobić. Bo nie masz surroundów. Pokaż jak wyglądają te Twoje Focale w sufiie. Gdzie one dokładnie sa. Czy to będzie 5.1.2 czy co. Piotr Widać je na zdjęciu salonu, nad kanapa, czarne kopuły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mithrawnuruodo Napisano 12 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2022 Dnia 10.09.2022 o 21:28, przemeklbn napisał: Na suficie? Dodaj sobie surroundy w prawidłowym miejscu i będziesz miał 5.1.2 Czy te surroundy mogą być przy kanapie z tyłu? Jeżeli będą dalej niż pół metra za kanapa to by stały w przejściu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 Zobacz sobie ustawienie 5.1.2 na schematach udostępnianych przez Dolby. Tam masz to klarownie pokazane. W warunkach domowych nie jest łatwo o referencyjny układ, ale zasadniczo surroundy powinny być na umiejscowione na poziomie uszu lub nieco wyżej. Układ 5.1 więcej wybacza, ale atmos to co innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 13 września 2022 Udostępnij Napisano 13 września 2022 20 godzin temu, mithrawnuruodo napisał: Widać je na zdjęciu salonu, nad kanapa, czarne kopuły. ok, Widze. No to ani nie Atmos ani nie surround. 11 godzin temu, mithrawnuruodo napisał: Czy te surroundy mogą być przy kanapie z tyłu? Jeżeli będą dalej niż pół metra za kanapa to by stały w przejściu... Mogą być przy kanapie z tyłu. Schematy to jedno a warunki mieszkaniowe to inna sprawa. Im bliżej tym lepiej Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts