Baldini Napisano 28 października 2022 Napisano 28 października 2022 Witam Zwracam się do Was forumowicze o poradę w sprawie zakupu słuchawek do telefonu. Obecnie jest to Oneplus 9 i muza leci z Tidala Hifi. Słuchawki używane będą poza domem. Jak to przy poszukiwaniach sprzętu bywa, zacząłem przeszukiwać różne fora, opinie itp. Początkowo wybór padł na Meze 99 Classic, B&W Px7s2 i Deva Pro. Ale po dalszym wgryzaniu się w temat słuchawki te odrzuciłem, gdyż raczej nie zdadzą egzaminu zimą (ciężko je będzie nakryć czapką 🤔) Więc zostałem postawiony przed faktem dokonanym i skupiłem się na słuchawkach dokanałowych. Tutaj moim zdecydowanym nr 1 do odsłuchu zostały B&W Pi7. Ale pojawił się tutaj mały zonk, Bowersy nie obsługują kodeka LDAC, więc chyba nie za bardzo wykorzystałbym Tidala HiFi. I tak mijały kolejne dni na czytaniu i zgłębianiu tajników przenośnego HiFi (masakra, ile to się dzieje w świecie audio, kiedyś to było znacznie prościej). Na obecną chwilę chyba jestem u schyłku mojej drogi poszukiwawczej i skłaniam się ku zestawowi AMP/DAC Shanling UP5 + słuchaweczki Fiio FH5s Pro ewentualnie Aune Jasper. Czy oprócz powyższego zestawu jest coś innego, bardziej dopracowanego i być może tańszego? Czy ten zestaw zgra się ze sobą? Oczywiście dojdzie jeszcze USB Audio Player. Czego oczekuję od dźwięku? Przede wszystkim kontroli, szczególnie basów (wiadomo, ciężko je okiełznać 😀), przestrzeni i muzykalności. Słucham różnych gatunków: JMJarre, Vangelis, Kitaro, George Michael, Shade, Dire Straits, Ariana Grande, Rihanna, Scorpions, Rammstein, U2, Nightwish, The Prodigy, Bednarek itp, itp. Lubię też czasami słuchać pozostałych gatunków jak jazz, blues i wiele, wiele innych nawet z nazwy mi nie znanych (ale przyjemnych dla ucha i wyzerowania umysłu ) Jak widać przekrój dość spory, więc bas musi schodzić nisko, ma mieć walnięcie, a także łagodnie zamruczeć (w zależności od nagrania ). Średnica i wysokie tony powinny być czyste i soczyste w przekazie, nie natarczywe. Nie lubię jak soprany kłują w uszy, wolę jak są delikatnie wycofane w porównaniu do reszty pasma. Przynajmniej tak słucham na kolumnach. Ufff. Qrcze, już dawno tyle nie napisałem. Dzięki, jeśli przebrnęliście przez te "wypociny" Pozdrawiam. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 3 listopada 2022 Napisano 3 listopada 2022 Cześć, zacznijmy może od usystematyzowania Twojego zapytania. Przewinęły się tu słuchawki nauszne, douszne i TWS. Najlepszą jakość zawsze osiągniesz połączeniem przewodowym przy BT nawet z wykorzystaniem APTX czy Ldac zawsze będzie mieć swoje ograniczenia. Z małych mobilnych rozwiązań, które grają przyzwoicie poza tym Shanlingiem mamy jeszcze iFi Hip-dac 2 czy go Bar (co ważne ten ostatni dekoduje również Tidalowe MQA). Słuchawki, które podesłałeś to trafne wybory z niedużych słuchawek, które fajnie by zagrały, byłyby nauszne i spokojnie zmieściły by się pod czapką są Grado z serii SR. Odpisz, cytując
Baldini Napisano 5 listopada 2022 Autor Napisano 5 listopada 2022 Dzięki za odpowiedź i sorki , że tak długo nie odpisywałem . Tak, przez moje myśli przewinęły się wszystkie rodzaje sluchawek. Początkowo skupiłem się na zamkniętych , ale w trakcie przemyśleń i czytania odrzuciłem je, że względu na brak możliwości ukrycia ich pod czapką podczas spacerów zimą . Producenci podają zakres użytkowania od 0 stopni Celsjusza . Dlatego zacząłem interesować się innymi typami, które można nakryc czapeczką i troszkę je ogrzać :) Zaproponowane przez Ciebie Grado wyglądają ciekawie, choć też wydają się duże . Dodatkowo są to słuchawki otwarte i muszę je sprawdzić podczas odsłuchów , czy tego typu będą mi odpowiadać . Pozdrawiam. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 5 listopada 2022 Napisano 5 listopada 2022 O , kurcze O Temperaturze pracy słuchawek nie pomyślałem Pod smartfona wybrałem DAC Violectric Chronos i słuchawki Bayerdynamic DT 700 Pro X. Czekam na Mikołaja , który przyniesie,,nauszniki" DAC już pogrywa z byle jakimi słuchawkami . Nie mogę się doczekać kiedy wszystko zepnę razem Odpisz, cytując
Baldini Napisano 5 listopada 2022 Autor Napisano 5 listopada 2022 No trochę to dziwne, bo spotkałem się z opisem, że temp. pracy od 0 stopni, a temperatura przechowywania od - 20 stopni. O daca się nie martwię , bo będzie schowany pod kurtką . Odpisz, cytując
Recommended Posts