depose Napisano 13 listopada 2022 Napisano 13 listopada 2022 Cześć wszystkim. Potrzebuje pomocy. Jestem delikatnie zielony w temacie kina domowego, wiele sie naczytalem i nadal mam braki informacyjne. Do tej pory bawilem sie tylko w stereo. Szukam dobrego sprzetu z obsluga Dolby Atmos, ktory zagra rowniez poprawnie w stereo i ten amplituner spelnia te warunki. Martwi mnie tylko brak wsparcie dla HDR, Dolby Vison i kanal zwrotny ARC. Z tego co sie doczytalem to dokladnie ten model wspiera sygnal 4K(obraz). Posiada bardzo istotne wsparcie dzwieku Dolby Atmos z ktorego bede chcial skorzystac(cala instalacja w salonie plus sufit jest pod to przygotowana). Posiadam nowy TV LG Oled ktora ma wszelkie mozliwe bajery, obsluguje w zasadzie wszystko. I teraz moje pytanie. Co z tym obrazem HDR lub Dolby Vision?? Korzystam glownie z Netflixa, Hbo Max plus filmy/seriale w 4k z HDR lub DV, ktore odtwarzam przez usb w TV(pomijam calkiem komputer) ewentualnie rzutuje bezstratnie z komputera(wg mnie brak strat jakosci w porownaniu z polaczeniem komputera z tv za pomoca kabla HDMI). Jezeli dobrze rozumuje to obraz 4K z HDR lub DV rozkoduje i wyswietli TV(amplituner tu jest pomijany) i wysle sam dzwiek np atmos na amplituner i powinno to dzialac poprawnie?? TV obsluguje eARC a amplituner tylko ARC. Amplituner obsluguje HDCP 2.2 tak jak TV. Czy to razem bedzie wszystko dzialalo ?? Czy moze lepiej poszukac nowszego sprzetu z obluga eARC ? ale tu cena/jakosc bedzie nizsza. Dzieki z gory za pomoc. Odpisz, cytując
Butler Napisano 14 listopada 2022 Napisano 14 listopada 2022 Główne różnice między ARC i eARC leżą w przepustowości i szybkości. Ulepszona wersja e-Audio Return Channel ma znacznie większą przepustowość niż jej poprzednik. Większa przepustowość oznacza, że cyfrowy sygnał audio nie musi być kompresowany i jest znacznie bardziej szczegółowy, bogaty i żywy. Ze względu na ograniczenia zwykłego ARC, tylko eARC może obecnie przetwarzać pełne DOLBY ATMOS. Odtworzysz przez zwykłe ARC skompresowane DD+ w którym też jest zawarty ATMOS (a nadają tak chyba wszystkie serwisy VOD), ale to nie równa się jakości DolbyTrueHD z płyt BR. Obejdziesz to jeśli podłączysz źródło HDMI bezpośrednio pod amplituner a nie pod TV. Dnia 13.11.2022 o 12:16, depose napisał: Posiadam nowy TV LG Oled ktora ma wszelkie mozliwe bajery, obsluguje w zasadzie wszystko. No nie... LG nie wspiera DTS-X 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts