Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej!

Potrzebuję pomocy przy wyborze odpowiedniego zestawu nagłaśniającego do gramofonu Philips GA312. Miałby być to prezent urodzinowy (niespodzianka) dla właściciela gramofonu, a że sam zupełnie tematu nie znam, więc muszę o pomoc prosić o forum 😀 

Zdążyłem się zorientować, że taki zestaw musiałby się składać z przedwzmacniacza (chyba, że jest wbudowany w gramofon), wzmacniacza i samych głośników. Niestety nie wiem czy ten konkretny gramofon ma wbudowany przedwzmaczniacz, moje poszukiwania odpowiedzi na to pytanie w internecie też na razie nie były owocne. 
Jaki zestaw (do 1500 złotych) moglibyście polecić, który pasowałby do tego gramofonu? Dotychczas znalazłem monitory aktywne Klipsch R-15PM, które wydają się spełniać wszystkie wymogi (o ile się nie mylę) poza ceną.

Czy w ogóle jest możliwość zakupić taki zestaw do 1500 złotych?

Dziękuję z góry za pomoc!

Napisano

Czołem,

Ten gramofon nie ma wbudowanego pre gramofonowego, więc będziesz go potrzebować. Jeżeli mamy ograniczony budżet i musimy w zasadzie skompletować cały sprzęt, to najlepiej się chyba sprawdzi taki zestaw: gramofon (już jest) + preamp gramofon ART DJ Pre (około 260 zł) + kolumny aktywne (można kupić już za 600 zł Edifier) + interkonekty RCA-RCA ( kilkadziesiąt złotych). 

Zestaw mało audiofilski, ale będzie działać i grać :)Plusem takiego kompletu jest jego kompaktowość i cena. Minusem jest to, że jak w przyszłości obdarowana osoba będzie chciała coś w nim "upgrade'ować", to będzie musiała pewnie kupić kolumny i wzmacniacz jednocześnie. Coś za coś 😛