Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie, co chciałbym wymienić moje stare audio Yamaha htr 5930 i kolumny prims " wiekowe"

Na zestaw :

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition plus wzmacniacz Rotel V11 lub Amplituner Marantz Nr 1200 2.1 

Zastosowanie:

Podłączenie pod TV , Filmy z netlix i muzyka różne gatunki..

Pomieszczenie:

Salon 25 metry, wysokość 230.

Oczekiwania:

Lubię czysty i detaliczny dźwięk ale też żeby było słychać trochę basu :) Kolumny tylko podstawkowe bo żona marudzi... 

Budżet :

6 maks 7 tyś zł 

Może jakis alternatywny zestaw ?

Biorę też pod uwagę używany zestaw

Michał 

Edytowano przez prefo86
Napisano
2 godziny temu, prefo86 napisał:

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition plus wzmacniacz Rotel V11 lub Amplituner Marantz Nr 1200 2.1 

Te zestawy mogą być zbyt detaliczne, szczególnie z amplitunerem Marantz.

Zbyt detaliczne granie może zmęczyć w dłuższej perspektywie czasu.

Do w/w kolumn warto spróbować podpiąć np. Nad C368 i będzie to spokojniejsze granie z wyraźniejszym basem.

Gdzie masz zamiar ustawić te kolumny podstawkowe w salonie tzn. standy lub półki?

Napisano
1 godzinę temu, lysyrafal napisał:

Te zestawy mogą być zbyt detaliczne, szczególnie z amplitunerem Marantz.

Zbyt detaliczne granie może zmęczyć w dłuższej perspektywie czasu.

Do w/w kolumn warto spróbować podpiąć np. Nad C368 i będzie to spokojniejsze granie z wyraźniejszym basem.

Gdzie masz zamiar ustawić te kolumny podstawkowe w salonie tzn. standy lub półki?

Na półkę pod telewizorem który wisi na ścianie , jest też opcja podłączenia subwoofer bo posiadam takowy :)

Napisano (edytowany)

Rozmyślałem jeszcze nad opcja droższa do 8-9tys . Kolumny Kef r300/ r3  lub silver 100 tylko jaki  wzmacniacz?

Abym mógł go również podpiąć pod Tv i np telefon ..

Odległość od kolumn do narożnika gdzie będzie odsłuch jest 3.5m 

Szafka RTV ma 150 szer /wysokość 50

Ps. Chciałbym aby były z dobrym basem 

IMG_20221225_123355.jpg

Edytowano przez prefo86
Napisano

Nie rozpędzaj się z tymi propozycjami kolumn, bo nie warto się pakować w coś drogiego, jeżeli mają stać na półce pod TV. Potencjał jest i spokojnie możesz ustawić podłogówki po bokach półki, chociaż ta jedna będzie w rogu co Ci podbije bas. Podłogówki dadzą również basu niż kolumny podstawkowe. Przy ustawieniu kolumn na półce będzie bardzo słabo jeśli chodzi o stereofonię, a właściwie jej brak.

Napisano

To już znacznie lepsze rozwiązanie, ale one zajmą tyle samo miejsca co podłogówki, także warto się zastanowić czyt. przekonać żonę.

28 minut temu, lysyrafal napisał:

Podłogówki dadzą również basu niż kolumny podstawkowe.

Zjadłem jeden wyraz w powyższym zdaniu ( często mi się to zdarza niestety ) i powinno być: "podłogówki dadzą również więcej basu niż kolumny podstawkowe".

Napisano
6 minut temu, lysyrafal napisał:

To już znacznie lepsze rozwiązanie, ale one zajmą tyle samo miejsca co podłogówki, także warto się zastanowić czyt. przekonać żonę.

Zjadłem jeden wyraz w powyższym zdaniu ( często mi się to zdarza niestety ) i powinno być: "podłogówki dadzą również więcej basu niż kolumny podstawkowe".

Czyli gdybym namówił żonę na te standby co myślisz o kolumnach wyżej wymienionych? I jaki wzmacniacz pod nie ?

Napisano

Trzeba odsłuchać u siebie w domu przykładowy zestaw, a w/w kolumny grają zupełnie inaczej:

MA Silver 100 gra w stylu "V" tzn. podbija skraje pasma, niskie i wysokie tony.

KEF R300 gra mniej przestrzennie i brzmienie skupione jest na basie i średnicy.

Napisano
Dnia 24.12.2022 o 13:47, prefo86 napisał:

Lubię czysty i detaliczny dźwięk ale też żeby było słychać trochę basu :) Kolumny tylko podstawkowe bo żona marudzi... 

Z czystością i detalicznością na pewno 606 spełnią Twoje wymagania. Miałem te kolumny. Bas... może być różnie, musisz ich posłuchać zanim kupisz. Czasami nawet małe kokumny odnajdują się w danej akustyce. 

Ja mocno sugeruję ustawić je na standach. Raz, że 150 cm rozstawu  to trochę za mało, a dwa, podstawki lepiej zapobiegną niechcianym drganiom.

Co do Rotela, to on mi osobiście nie leży z B&W i mimo, iż łatwiej wszystko kupić w jednym salonie, to szukałbym czegoś cieplejszego. Może tak zachwalany Magnat MR 780?

Napisano

Namówiłem żonę na kolumny podłogowe, jakie byście poradzili "białe" dobre z czystym dźwiękiem i basem plus jaki wzmacniacz ? Urok świat obiecała że mogę kupić 🙂 cena do 8 tyś zł za komplet kolumn plus wzmacniacz chyba że warto dopłacić :) ?

Napisano
Dnia 25.12.2022 o 22:41, lysyrafal napisał:

Przykładowe zestawy do odsłuchu:

Denon PMA-900HNE + Polk Audio Signature ES55 

Nad C368 + Dali Oberon 7

A czym się różnią kolumny Polk Audio Signature ES55. Od s55e ? Ponieważ te z es55e są teraz tańsze ?