Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry!

Poszukuję aktywnych monitorów bliskiego pola lub zestawu głośnikowego w budżecie do około 3tys zł. Bardzo lubię ciepły dźwięk gdzie średnica i dół wiodą prym - słucham heavy metalu, metalcore (gitary są często zestrojone troszkę niżej) i lubię gdy dźwięk gitar jest z przodu z nasyceniem i wagą. Chciałbym umieścić je na biurku 160x80 w pokoju o powierzchni 9m2. Poglądowy schemat pokoju w załączeniu. Zdecydowana większość monitorów ponoć stawia na neutralność i analitykę, nie wiem jak ten temat ugryźć, Proszę o wskazówki, sugestie!

pokoj.png

Napisano

Moim zdaniem monitory bliskiego pola lekko kłócą się z ciepłym graniem. Można kupić np Kali Audio IN-5 z fantastyczną przestrzenią i głębią czy Adam Audio T5V  z genialnym szybkim basem. "Ciepłe granie " to raczej inna domena.Uniwesalnie wybrałbym Edifier S2000 MKIII. Z pasywnych rozwiązań pewnie wybrałbym coś na biurko ala Topping MX5 + kolumny pasywne. W takiej przestrzeni JMR Lucia byłyby super ale nie wiem czy nie będą za delikatne do metalu. 

Napisano

W temacie dac'a i wzmacniacza używam IFI ZEN DAC + IFI ZEN CAN. Stack ten ocieplił mi słuchawki DT 770 i już fabrycznie dosyć ciepłe HD650. Czy taki zestaw jest w stanie napędzić pasywne kolumny? Edifier zbiera dobre recenzje ale widzę, że ma port reflex z tyłu obudowy - czy takie biurko o głębokości 80cm wystarczy by je ustawić, czy trzeba odsunąć biurko od ściany i dostawić podstawki?

Napisano

Biurko wystarczy, te Edifier są w sumie bardzo uniwersalne ale sprawdź sobie wymiary bo są dosyć duże więc będą zajmować na prawdę dużo miejsca na biurku. Mają dużo basu ale możesz go regulować ( jest pokrętło z tyłu ). 

Z mniejszych super wyglądających w budżecie jest jeszcze kanto Yu6. Na biurko i do takiego pokoju wystarczą spokojnie.