Skocz do zawartości

Cambridge AXR100 + Klipsch R-620F - czy to ma sens?

Recommended Posts

Napisano

Cześć

Przez prawie połowę swojego życia chciałem mieć jakieś lepsze audio i w końcu chyba nadszedł ten dzień... Od jakiegoś czasu czytam i słucham opinii ludzi i chciałbym się poradzić na forum. Co myślicie o takim zestawie jak w tytule? 

Pokój w którym zestaw będzie ma 4.3m x 2.6m - duży nie jest ale cóż... 

Muzyka klubowa i trance głównie, ale będzie słuchane na tym wszystko prócz ciężkiego metalu i chyba muzyki klasycznej. Dodatkowo zestaw będzie podłączony pod TV.

Źródło dźwięku to tv, telefon lub laptop- spotify, YT, amazon music.

Niemalże wszędzie na forum jest hasło aby udać się na odsłuch i tu jest problem. Mieszkam w UK i jakoś sklepy tutaj nie bardzo chcą współpracować. Jedni olewają temat argumentując że zestaw za max budżet będzie najlepszy i że w razie mi się nie spodoba mogę odesłać, inni polecają coś co wg innego sklepu nie jest dobrą opcją a jeszcze inni mówią że za taki budżet nie ma sensu się brać i jakbym z 3x większym przyszedł to coś mogą doradzić. Chciałem udać się i odsłuchać ten zestaw ale w miejscach gdzie próbowałem to takiego nie mają i zastrzegają że mieć nie będą... Dodatkowo ciężko jest się zapisać na jakikolwiek odsłuch bo są niby ciągle zarąbani terminami   a ciężko urwać mi się z pracy w ciągu dnia bo do takiego większego sklepu mam ok 1h w jedną stronę...

Ewentualnie możecie coś polecić do ok £1k tj ok 5tyś zł?

Dzięki wielkie za wszelkie odpowiedzi. 

Pozdrawiam Piotr 

Napisano

Kwestia odsłuchu w salonie nie rozwiązuje problemu, także dobrze by było coś odsłuchać u siebie w domu czyt. pokoju.

Z tytułowymi kolumnami warto posłuchać np. Denon DRA-800H jeśli chcesz mieć wszystko w jednym klocku.

Napisano
Napisano
4 godziny temu, lysyrafal napisał:

Denon DRA-800H

4 godziny temu, lysyrafal napisał:

Z tytułowymi kolumnami warto posłuchać np. Denon DRA-800H jeśli chcesz mieć wszystko w jednym klocku.

Sugerujesz że ten Cambridge będzie zły ? Ja nie potrzebuje mieć możliwości aby odtwarzać bezpośrednio z zestawu dlatego celowałem w Cambridge. Mogę zapytać czy mają na stanie aby odsłuchać.

3 godziny temu, mkk napisał:

Ej, Klipsche 620 do 12m2 ? Z czego pewnie połowa to miejsce odsłuchowe :) No way według mnie . Do tego CA ...... W życiu bym tego nie połączył. Jeden jazgot przeczuwam. 

Sugerujesz że będą zbyt mocne? W pokuju kanapa, stolik i tv na ścianie. Za ok 2lata ten zestaw będzie w większym pomieszczeniu ok 25m²

Co do Cambridge z tego co czytałem to chyba jeden z lepszych budżetowych

Napisano

Kolumn się nie bój, fakt Klipsch dość spory ale da się przeżyć.  Jeśli możesz celować w używki bierz serię rp, brzmi dużo lepiej. Sugerowana amplifikacji jest zbyt jasna do Kolumn się nie bój, fakt Klipsch dość spory ale da się przeżyć.  Jeśli możesz celować w używki bierz serię rp, brzmi dużo lepiej. Sugerowana amplifikacji jest zbyt jasna do klipschow'

Napisano

Jeśli mam być szczery to nie myślałem o używkach ale faktycznie może to jest doba opcja. Jakie konkretnie RP masz na myśli? Ja jestem totalny świeżak i dopiero się uczę. Dziś udało mi się dodzwonić do sklepu ponad h ode mnie i po nowym roku być może znajdą temirn aby mnie gdzieś wcisnąć aby coś odsłuchać

Napisano
1 godzinę temu, dorsz napisał:

Nie wiem kto Ci zaproponował tytułowy zestaw, ale jeżeli sklep, to kup przez internet i posłuchaj u siebie. Tu nie Polska, masz czas na zwrot.

Tak sklep i patrząc na propozycje które podał i jak argumentował to uznałem że faktycznie ciekawy zestaw zwalszcza że czytałem o tym trochę i faktycznie wydawało się ok. Chyba będę musiał tak zrobić i zamówić do domu tylko że szukam czegoś co byłoby ok- coś co pasowałoby pod moje preferencje

Napisano

Nie wiem kto Ci zaproponował taki zestaw , ale chyba Cie nie lubi :) Albo nie podałeś metrażu pokoju. Po pierwsze , seria R sprawdza się w KD . W stereo na pierwszy rzut oka jest super , detalicznie , jasno, wszystko słychać . Niestety po 30 min ten dźwięk męczy . 

Dla Cb zdecydowanie kolumny podstawkowe , w połączeniu z niezbyt jasną elektroniką ( czytaj : żadnego niskiego CA :)

Napisano
16 godzin temu, kross01 napisał:

Sugerujesz że ten Cambridge będzie zły ? Ja nie potrzebuje mieć możliwości aby odtwarzać bezpośrednio z zestawu dlatego celowałem w Cambridge. Mogę zapytać czy mają na stanie aby odsłuchać.

Wyżej koledzy powiedzieli co sądzą o połączeniu Klipsch plus Cambridge i ja się do tego przychylam.

Z innej elektroniki do kolumn Klipsch masz np. SVS Prime Wireless SoundBase, który dysponuje mocą podobną do Cambridge.

17 godzin temu, kross01 napisał:

Sugerujesz że będą zbyt mocne? W pokuju kanapa, stolik i tv na ścianie. Za ok 2lata ten zestaw będzie w większym pomieszczeniu ok 25m²

Musisz się liczyć z tym, że przechodząc na inny metraż oraz akustykę dany zestaw będzie brzmieć inaczej.

W mniejszym metrażu powinny wystarczyć kolumny podstawkowe Klipsch, ale przechodząc na większy metraż już niekoniecznie.

Napisano
Dnia 31.12.2022 o 22:35, kross01 napisał:

Jeśli mam być szczery to nie myślałem o używkach ale faktycznie może to jest doba opcja. Jakie konkretnie RP masz na myśli? Ja jestem totalny świeżak i dopiero się uczę. Dziś udało mi się dodzwonić do sklepu ponad h ode mnie i po nowym roku być może znajdą temirn aby mnie gdzieś wcisnąć aby coś odsłuchać

Jak Klipsch to zdecydowanie seria RP.  Najlepiej RP 260F, w model 6000 nie idź bo szkoda kasy. Grają tak samo.  

Napisano

Ten amplituner jest ok ale nie z tymi kolumnami. Nie dość że spore to jeszcze w tym zestawieniu będzie to grało jasno, ostro.

W ogole bym Klipsch 620 odrzucił u Ciebie.

U Richera czy Peter Tyson ma różne promocje dosć często bez problemu bym tam coś wybrał.

Piotrek

Napisano

Dzięki wielkie za masę odpowiedzi. Trochę się gubię w tych modelach.

14 godzin temu, Józef Herczek napisał:

Jak Klipsch to zdecydowanie seria RP.  Najlepiej RP 260F, w model 6000 nie idź bo szkoda kasy. Grają tak samo. 

Z tego co znalazłem to RP260F to stary model a jego następca jest RP6000F ? Tylko że jego następca jest już RP6000F - II (od 2022r)? Dobrze mówię? Generalnie szukalem i znałem wersję RP jakby 1gen to tj model 4000F 5000F 6000F i 2gen 5000F-II 6000F-II 8000F-II

Na 2gen mnie nie stać i myślę w który model 1 gen iść? Z tego co sprawdzałem używek to nic ciekawego nie ma. Mogę teoretycznie zwiększyć budżet ale tak jest zawsze. Niby zwiększa się o trochę i jak dołożyć trochę więcej jest coś lepszego i tak można dokładac i dokładać 🤪

Napisano (edytowany)

Mogę trochę pomóc. Mam AXR100 + RP280F i gra to jak na moje oko, ucho, naprawdę fajnie. Lubię ostre granie, takie aż do przesady, więc u mnie się sprawdza. Świetna dynamika i jak dla mnie mega czystość, o której marzyłem. Testowałem kilka różnych zestawień i żaden mnie nie zachwycił, za to w tym zestawieniu znalazłem ukojenie :) zależy co kto lubi, musisz potestować koniecznie.

Edytowano przez adisano
Napisano
8 godzin temu, kross01 napisał:

Z tego co znalazłem to RP260F to stary model a jego następca jest RP6000F ? Tylko że jego następca jest już RP6000F - II (od 2022r)? Dobrze mówię? Generalnie szukalem i znałem wersję RP jakby 1gen to tj model 4000F 5000F 6000F i 2gen 5000F-II 6000F-II 8000F-II

Dobrze mówisz. U nas można jeszcze kupić nowe RP 260F, następca brzmi tak samo tylko są minimalne różnice w wyglądzie. II nie znam. W Polsce różnica w cenie jest na tyle duża że nie warto się pchać 6000F.  

Napisano
10 godzin temu, kross01 napisał:

tego co znalazłem to RP260F to stary model a jego następca jest RP6000F ? Tylko że jego następca jest już RP6000F - II (od 2022r)? Dobrze mówię? Generalnie szukalem i znałem wersję RP jakby 1gen to tj model 4000F 5000F 6000F i 2gen 5000F-II 6000F-II 8000F-II

Klipsch dzieli się obecnie na dwie głowne serie:

1. niska to Reference, zwana wcześniej Ikon a jeszcze wcześniej Syneergy

2. Wyższa Reference Premier zwana wcześniej Reference. Tu modele od nojnowszych to RP 6000 II -> RP 6000 -> RP 260 -> RF 62 II ->RF 62.

Róznice pomiedzy 260 = 6000 i = 6000 II sa symboliczne.

Na pewno nie tyle żeby dokładać naście procent różnicy w cenie.

Piotrek

Napisano
8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Róznice pomiedzy 260 = 6000 i = 6000 II sa symboliczne.

Na pewno nie tyle żeby dokładać naście procent różnicy w cenie.

Tylko problemem jest to, że 260 nie ma w sklepach jak patrzę.  Są 6000 lub 6000 II. Fakt szukałem na tel choć bardzo nie lubię ale wątpię abym przeoczył. Niby mógłbym kupić w Pl ale problemem jest wysyłka po wyjściu z UE...

Napisano

A ja się nadal się zastanawiam jak Ty chcesz te Klipsche upchnąć w 12 m2 :D A do tego , kombinacja CA z Klipschem pasuje  3% słuchaczy ( jest bardzo specyficzna ) . I w życiu bym nawet nie pomyślał o kupowaniu tego w ciemno ( ściąganiu z PL ) . Odsłuch , i to długi , u siebie w pomieszczeniu mocno wskazany. 

Napisano
2 minuty temu, mkk napisał:

A ja się nadal się zastanawiam jak Ty chcesz te Klipsche upchnąć w 12 m2 :D

Myślę że bez większego problemu. Docelowo i tak pomieszczenie w którym będzie zestaw będzie większe w jakiejś przyszłości. Mam świadomość że może brzmieć inaczej ale to wtedy będę się martwił i zmieniał.

4 minuty temu, mkk napisał:

I w życiu bym nawet nie pomyślał o kupowaniu tego w ciemno ( ściąganiu z PL ) .

Nie myślę o ściąganiu takiego zestawu z Pl a jedynie przeleciała mi przez głowę myśl aby ściągnąć sobie 260 i wtedy zamawiać tutaj resztę i zobaczyć co podejdzie najbardziej. W UK nie mogę nigdzie znaleźć 260 a jedynie 6000 i 6000 II. Za 6000 muszę dać ok £960 więc tj ok 5100pln a za 6000 II jeszcze więcej

Napisano
15 minut temu, mkk napisał:

Ale skoro wiesz lepiej

Gdybym wiedział to bym nie zadał - jak mniemam dla niektórych głupiego pytania.

Niestety ale ze względu na domowników kolumny na stojakach nie bardzo bym chcial

Napisano
15 godzin temu, kross01 napisał:

Tylko problemem jest to, że 260 nie ma w sklepach jak patrzę.  Są 6000 lub 6000 II. Fakt szukałem na tel choć bardzo nie lubię ale wątpię abym przeoczył. Niby mógłbym kupić w Pl ale problemem jest wysyłka po wyjściu z UE...

No to daj sobie czas szukaj. RP 260 i RP 6000 są znacznie tańsze od 6000II. Nie potrzeba dopłacać.

8 godzin temu, kross01 napisał:

6000 muszę dać ok £960 więc tj ok 5100pln a za 6000 II jeszcze więcej

Co?? Chora cena.

Piotrek

Napisano

@kross01 trochę mnie w Twoim temacie nie było ale widzialem, ze koledzy wszystko napisali. Najrozsadniej kupic model rp260 w Twoim przypadku ale dodałbym zdecydowanie jakąś cieplejsza amplifikacji,  bo ta podana w tytule jest bardzo odważna:) może magnat mr780, może jakiś denon, może Nad , na bank nie Cambridge, a na bank nie bez odsłuchania.  Wracając do kolumn , będą to dość solidne klocki na tak Małe pomieszczenie ale jak e planach masz zmianę na większe to nie ma się co zastanawiać:)

Napisano
Dnia 4.01.2023 o 06:19, Piotr Sonido napisał:

Co?? Chora cena.

Niestety masz rację...

260ki wg Ceneo są od 1750

280 za 2500

8000 za 2500

Niby 280 i 8000 to samo ale ktoś pisał że nie warto doplacac a tu jest ta sama cena więc co brać?

Które byście wzięli? Tak czy siak kolumny zamówię w Pl bo wyjdzie mnie to dużo taniej nawet jak wezmę wyższy model niż bym bral w UK.