Skocz do zawartości

Amplituner do 3k (wyraźny, niekoniecznie mocny bas) plus głośniki podłogowe

dzin_z_butelki

Recommended Posts

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie. Zdecydowanie nie ten. To jest dobry kabel jak chcesz obciac górę.

Chord Clearway to znacznie lepszy kabel. nie musisz kupować z końcówkami!

Piotrek

Tak też mi właśnie polecano, by wpiąć golasa.

Na miejscu mam jeszce qed qe 1460 xt25. Korci mnie by przed weekendem już ruszyć ze sprzętem, a z drugiej strony po co wydawać za kilka miesięcy znowu kaske na nowe chordy

• 2 years later...

Już trochę u mnie czasu wszystko śmiga.

Pierwszy jakkolwiek poważniejszy zestaw.

To co na bazie doświadczenia mogę powiedzieć teraz to to, że w tym zestawieniu u mnie (Magnat MR780 + Elac Debut 2.0 F6.2 połączone kablem Chord) bez podkręconych wysokich tonów pokrętłem to nie słychać wyraźnie wystarczajaco wokali.

Czasami środek muszę kręcić, zależnie od utworu etc. zeby znaleźć optimum, ale tutaj ten zakres po środku jest raczej ok, czasami tylko trochę trzeba dodać.

Różnica jest oczywiście także pomiędzy jakością samych plików na Tidal także wyczuwalna. Muzyka słuchana praktycznie wyłącznie z Tidal przez Wiim.

A w przypadku polacczenia po optyku z TV to muszę podkręcić głośność o 10 zeby mieć podobna skalę co na Wiim mini.

Pod oglądanie filmów to niestety nie gra bez zabawy, dialogi cicho, tło i efekty dominują. Więc, ze względu na brak cierpliwosci małżonki to nie oglądamy filmów z podpiętymi głośnikami.

Jakieś pomysły na to by ustawić całość na tyle domyślnie by nie trzeba było wysokich podkręcać i manipulować środkiem?

Z kanapy do TV i głośników jakieś 2,5 metra.

1 godzinę temu, dzin_z_butelki napisał:

Jakieś pomysły na to by ustawić całość na tyle domyślnie by nie trzeba było wysokich podkręcać i manipulować środkiem?

Tak.

Na początek poszedłbym w wymianę lamp w Magnacie: Poczytaj kilka ostatnich stron w temacie Magnat MR780.

Dnia 13.03.2025 o 08:45, dzin_z_butelki napisał:

Już trochę u mnie czasu wszystko śmiga.

Pierwszy jakkolwiek poważniejszy zestaw.

To co na bazie doświadczenia mogę powiedzieć teraz to to, że w tym zestawieniu u mnie (Magnat MR780 + Elac Debut 2.0 F6.2 połączone kablem Chord) bez podkręconych wysokich tonów pokrętłem to nie słychać wyraźnie wystarczajaco wokali.

Czasami środek muszę kręcić, zależnie od utworu etc. zeby znaleźć optimum, ale tutaj ten zakres po środku jest raczej ok, czasami tylko trochę trzeba dodać.

Różnica jest oczywiście także pomiędzy jakością samych plików na Tidal także wyczuwalna. Muzyka słuchana praktycznie wyłącznie z Tidal przez Wiim.

A w przypadku polacczenia po optyku z TV to muszę podkręcić głośność o 10 zeby mieć podobna skalę co na Wiim mini.

Pod oglądanie filmów to niestety nie gra bez zabawy, dialogi cicho, tło i efekty dominują. Więc, ze względu na brak cierpliwosci małżonki to nie oglądamy filmów z podpiętymi głośnikami.

Z kanapy do TV i głośników jakieś 2,5 metra.

Temat mi znany gdyż ja również stereo używam nie tylko do muzyki ale również do filmów czy gier. Miałem podobnie przy kolumnach Pylon Diamond 25. Dzieje się tak gdy pierwszy plan w zestawie jest wycofany i do tego "zakocowany" a tło podbite. Efekt taki jak byś w kinie przyciszył głośnik centralny a surround podgłosnił.  

Może to być wina zarówno wzmacniacza jak i kolumn. Ciężko mi powiedzieć gdyż nie znam obu ale patrząc na wykres charakterystyki kolumn, stawiałbym na wzmacniacz. Albo po prostu pewne cechy obu elementów zestawu które się pokrywają.

Może tak jak kolega podpowiedział wyżej z wymianą lamp.  Jeśli to nie pomoże to wypożyczyć jakiś wzmacniacz z bardziej wyrazistą średnica i wysunięta średnicą. 

PS. Nie daj sobie wmówić szczególnie branży że nie da się uzyskać czytelnych dialogów w stereo.