Arko55 Napisano 19 stycznia 2023 Napisano 19 stycznia 2023 Skorzystałem z okazji i pożyczyłem na chwilę K712pro w celu porównania sobie do HE400i Mój tor wzmacniacz słuchawkowy wbudowany w Sony str v5, interkonekty Duelund, Lampucera DAC, pliki na dysku z użyciem PCta oraz Tidal. żadne słuchawki nie były w ogóle modyfikowane, kabelek stock. Na odsłuchy poświeciłem 3 może 4h czasu, z ciekawszych realizacji jakie leciały wspomnę o.. Enigma - MCMXC A.D A, A.D.B, 1978. Dire Straits, Lana Del Rey Honeymoon, i inne pojedyncze kawałki. W paru punktach opisze różnicę obu słuchawek, plusy i minusy. O dziwo planarne HE400i grały u mnie nieco jaśniej od K712pro, podejrzewam że to przez inny rodzaj drivera, podobny charakter wysokich miałem w HE560, odniosłem wrażenie że czasem starały się bardziej zabłyszczeć, nadać bardziej efektowny kontur, zagrać czyściej ale w dalszym rozrachunku K712 miały wyższą szczegółowość, zwiewność, w ostrzejszej muzyce były bardziej ułożone, spokojne w górze. Przynajmniej na moim torze środek pasma był delikatnie lepiej dociążony w AKG, wokale niestety w planarach były ciut wycięte z informacji, bardziej płaskie, słabiej wybrzmiewające, minimalnie bardziej podkreślone gdzieś (strzelam) w okolicy 1-2k khz, dodał bym też że przez wyższa dynamikę, dłuższe, większe wybrzmienia preferowałem bardziej ten zakres w K712pro. Z jednej strony dół pasma wydawał się ciekawszy w planarnych, szczególnie dźwięk werbli to w elektronice z Enigmy bywało różnie, werble miały niżej położony środek ciężkości, lepsze rozciągnięcie pasma w dół, ciekawsze wypełnienie na HE400i, za to w muzyce elektronicznej nie czułem takiej dynamiki, konturu, szybkości, zróżnicowania co w K712pro. Enigma zagrała z większa otwartością, werwą, sceną i powietrzem między źródłami na dynamikach. Scenicznie te planary nie zagrają nigdy tak szeroką sceną, fajnie że całkiem dobrze różnicują nagrania w pionie, nie najgorzej w głąb chociaż AKG ciekawiej budowały najdalsze plany z lepszą lokalizacją, nie czułem takiego rozmycia na dole pasma. Specyficzny efekt lekkiego ściśnięcia, zawężenia obrazów na scenie zauważyłem w HE400i. Oba modele słuchawek miały płynny dźwięk, muzyka potrafiła "płynąć" dlatego że całe pasmo było fajnie zszyte ze sobą, na moim torze bardziej chaotyczne, nierówne już były K701, to samo było z Fidelio x2hr Fajnie że udało mi się sparować oba modele słuchawek co mają w miarę podobną barwę, nie były to dwa inne światy jak w porównaniu HE400i do K701.. HiFiMany jak i AKG to bardzo dobre słuchawki w swoich cenach, obie pary bardzo wygodne, muszę wspomnąć że K712 grają głośniej i pewnie z powodzeniem ogarnie je smartfon czy przenośny odtwarzacz, HE400i już ciężej jest zasilić i trzeba mieć na uwodzę że np. Redmi 10 pro nie wystarczy w 100%. Podsumowując bardziej uniwersalne, otwarte, transparentne, przestrzenne, dynamiczne, szczegółowe granie znajdę w K712pro, dlatego postawię je nieco wyżej pod względem technicznym. 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts