Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, posiadam ten amplituner od ok. 2 lat. Pracuje a raczej pracował z kolumnami klipsch. Faktycznie, w przypadku filmów takich jak Blade runner czy Incepcja, robił niesamowitą robotę, to samo koncerty itd. Niestety, już raz jakiś rok temu padły wyjścia HDMI. Onkyo pojechał na naprawę i zostało to wymienione - na szczęście jeszcze wtedy poszło na gwarancji. Jakiś czas temu najpierw padło wyjście main, a kilka dni temu ostatecznie zdechło wyjście sub. Ogólnie mówiąc sam sposób przełączania pomiędzy jakimiś głupim SUB/MAIN, to że na jednym jest taka jakość obrazu a nie inna, to jedna wielka porażka. Powinno być to po prostu sklonowane wyjście, tak  żeby ten sam obraz szedł na obu HDMI OUT - przecież wiele osób ma tak jak ja, że jest TV a na górze projektor. Niestety, pomijając brak powyższej wygody w użytkowaniu,  ewidentnie ten sprzęt to BUBEL i BADZIEW ponieważ jest kinem domowym, które ma wadliwą sekcję HDMI, o czym sam się przekonałem. Koszt naprawy to ok 2500 dlatego planuje nie naprawiać go (zaraz będzie to samo!) i kupić kolejny ampli. Czy możecie polecić coś podobnego do mojego txrz830, co ma sprawną nie wadliwą sekcję HDMI i oferuje podobnie dobrą jakość dźwięku?

Napisano
4 godziny temu, Butler napisał:

Onkyo TX-RZ830 jest (był) 9-kanałowy. Jaki masz system? Jaki budżet?

Klipsch RP (rp8000f) + sub duży też z tej firmy + tylne surroundy te podwójne pod kątem zrobione + centralny - wszystko Klipsch RP oraz dodatkowo głosniki sufitowe do atmosa. Źródło to apple tv 4k. Za to onkyo dałem chyba ok 5 tyś wtedy teraz budżet jest podobny, aczkolwiek licze się z tym, że za to samo wołają trochę więcej teraz więc od 5 do 6,5 będzie trzeba wydać. Zastanawiam się, czy certyfikacja THX nie jest istotna bo może to stało za tym, że to onkyo tak dobrze spisywało się w KD. 

Napisano (edytowany)

Czyli 5.1.2. O ile nie masz zamiaru się rozbudować, to 7-kanałów Ci wystarczy. Tylko dotrzymać kroku TX-RZ830 nie będzie łatwo.

Jeśli Onkyo Cię nie zraża, to ciekawy jest TX-NR7100 za ~6000zł. Jako alternatywę Yamaha RX-A2A za ~5500zł,. Jest też (chyba najtańszy) 9-kanałowy amplituner Pioneer VSX-LX305 za ~5500zł. Denon serii 2 będzie słabszym wyborem a 3 raczej poza budżetem, chyba że dorwiesz gdzieś schodzący AVC-X3700H. Jest jeszcze niemal bliźniaczy do Denona Marantz, ale tu taka sama sytuacja, z tym że Marantz jeszcze droższy.

Dopiero jak rozbijesz świnkę skarbonkę to się nie cofniesz. Onkyo TX-RZ50 za ~8000zł, możesz ewentualnie znaleźć starsze TX-RZ840 i Pioneer VSX-LX504 ~7000zł. Denon AVC-X4700H ~9000zł

Edytowano przez Butler
  • 1 year later...
Napisano
Dnia 25.01.2023 o 19:15, maciek8791 napisał:

Witam, posiadam ten amplituner od ok. 2 lat. Pracuje a raczej pracował z kolumnami klipsch. Faktycznie, w przypadku filmów takich jak Blade runner czy Incepcja, robił niesamowitą robotę, to samo koncerty itd. Niestety, już raz jakiś rok temu padły wyjścia HDMI. Onkyo pojechał na naprawę i zostało to wymienione - na szczęście jeszcze wtedy poszło na gwarancji. Jakiś czas temu najpierw padło wyjście main, a kilka dni temu ostatecznie zdechło wyjście sub. Ogólnie mówiąc sam sposób przełączania pomiędzy jakimiś głupim SUB/MAIN, to że na jednym jest taka jakość obrazu a nie inna, to jedna wielka porażka. Powinno być to po prostu sklonowane wyjście, tak  żeby ten sam obraz szedł na obu HDMI OUT - przecież wiele osób ma tak jak ja, że jest TV a na górze projektor. Niestety, pomijając brak powyższej wygody w użytkowaniu,  ewidentnie ten sprzęt to BUBEL i BADZIEW ponieważ jest kinem domowym, które ma wadliwą sekcję HDMI, o czym sam się przekonałem. Koszt naprawy to ok 2500 dlatego planuje nie naprawiać go (zaraz będzie to samo!) i kupić kolejny ampli. Czy możecie polecić coś podobnego do mojego txrz830, co ma sprawną nie wadliwą sekcję HDMI i oferuje podobnie dobrą jakość dźwięku?

Hej, gdzie naprawiałeś wyjścia HDMI w onky? pytam bo mam też do naprawy itd. Tak na marginesie to ja sobie je "uszkodziłem"  tym, że onkyo i projektor na suficie były zasilane z innych faz ;)