Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Być może temat się już pojawiał, ale i tak chciałem zasięgnąć opinii.

Wprowadziłem się do budynku z 2000 roku w Warszawie, ramiak wypełniony cegłą. Mieszkanie środkowe. Słyszę sąsiadów z góry, głównie tupanie, trzaskanie drzwiami i szafami. Dodatkowo słyszę sąsiada z zza ściany, gdzie mam sypialnię (od wezgłowia łóżka niestety). Też trochę trzaskania, ale głównie głośny TV i rozmowy. Uciążliwe, bo w godzinach mocno porannych i późnych. 

Zastanawiam się nad opcjami zmniejszenia tych uciązliwości. Z tego co czytałem, opcje takie jak dywany, obrazy akustyczne i panele, mogą mieć raczej niewielką skuteczność. Czy to się zgadza? Macie jakieś doświadczenia z tymi rozwiązaniami celem zmniejszania głośności sąsiadów u siebie?

Uderzyłem też do firmy, która profesjonalnie zajmuje się wygłuszaniem. Zaproponowali kilka opcji. Główne to podwieszany sufit akustyczny (łącznie 14 cm grubości), a na ścianę płyta akustyczna z płytą GK (łaczna grubość 60 mm). Wycena to ok 1100 PLN netto za metr kwadratowy sufitu i 1050 za ścianę (materiały i montaż). Ponieważ i sufitu i ściany mam około 11-12 m kw. (każda z powierzchni). To jest już duży koszt (przygotowanie do montazu trzeba zrobić samem, co wiązałoby się z rozmontowaniem szafy w sypialni i zdejmowaniem list podłogowych, a na koniec samemu trzeba zrobić gładzie i pomalować - dodatkowy koszt), a nieco obawiam się, że może to jednak nie przynieść efektów. Firma mówi, że nie daje gwaranji na żadne decybele, mówiąc, że każde warunki są unikalne. Ktoś ma doświadczenia z tego typu rozwiązaniami?

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Na razie stosuję zatyczki woskowe do uszu :). 

Napisano
44 minuty temu, AudioTube napisał:

Tam gdzie źródło dźwięku tam wygłuszenie.

Niestety prawda, tak jest najskuteczniej.

18 minut temu, bombrowicki napisał:

Własnie dlatego szukam alternatyw...

Heh...

Przyklej na ścianę/sufit to https://soundsolutions.pl/pianki-akustyczne-140kg/m3-wygluszanie-scian. Warto pożyczyć sobie podnośnik do płyt gipsowych. Na fotce 40mm z podbitką 3mm. Do klejenia możesz użyć kleju Soudabond Easy w piance. I zaobserwuj zmiany. Jak ok, to przyklej bezpośrednio na to płyty gipsowe albo inne dekoracyjne wykończenie np. lamele na podbitce z filcu... Jeśli nadal będzie nieakceptowalnie, to przyklej stelaż na płyty gipsowe, wypełnij puste przestrzenie wełną mineralną i przykręć G-K.

Tej pianki używałem głównie robiąc swój pokój kinowy, ale 4 arkusze 100x200 zastosowałem w łazience która jest wspólną przybudówką sąsiada (dom bliźniak). Jest dużo lepiej, już nie słyszę jak codziennie gwizda swoje "przeboje".

IMG_20210813_210826.thumb.jpg.6406645f0dc91c0e6dd5cb6d2efe5e5b.jpg

2.jpg

IMG-20220329-222646.jpg

2761b6654d38b57415c6b54d53ee

• 2 years later...
Napisano
Dnia 2.02.2023 o 14:34, Butler napisał:

Niestety prawda, tak jest najskuteczniej.

Heh...

Przyklej na ścianę/sufit to https://soundsolutions.pl/pianki-akustyczne-140kg/m3-wygluszanie-scian. Warto pożyczyć sobie podnośnik do płyt gipsowych. Na fotce 40mm z podbitką 3mm. Do klejenia możesz użyć kleju Soudabond Easy w piance. I zaobserwuj zmiany. Jak ok, to przyklej bezpośrednio na to płyty gipsowe albo inne dekoracyjne wykończenie np. lamele na podbitce z filcu... Jeśli nadal będzie nieakceptowalnie, to przyklej stelaż na płyty gipsowe, wypełnij puste przestrzenie wełną mineralną i przykręć G-K.

Tej pianki używałem głównie robiąc swój pokój kinowy, ale 4 arkusze 100x200 zastosowałem w łazience która jest wspólną przybudówką sąsiada (dom bliźniak). Jest dużo lepiej, już nie słyszę jak codziennie gwizda swoje "przeboje".

IMG_20210813_210826.thumb.jpg.6406645f0dc91c0e6dd5cb6d2efe5e5b.jpg

2.jpg

IMG-20220329-222646.jpg

2761b6654d38b57415c6b54d53ee

Czy można się z panem w jakiś sposób skontaktować ? Mam parę pytań odnośnie pana pracy :)