Skocz do zawartości

Kino domowe do nowego domu - następca Logitecha Z906

Recommended Posts

Napisano

Witam forumowiczów!

Jako świeżak w świecie lepszego audio potrzebuję pomocy przy skompletowaniu zestawu i jego rozmieszczenia.

Pomieszczenie: salon z aneksem ma 35 m2, ale sama część RTV jest bardzo mała (załączam rzut). Dom jest w trakcie wykańczania, więc mogę doprowadzić kable w dowolne miejsce. Wysokość to 290cm.

Przeznaczenie sprzętu: filmy 70% czasu, reszta to muzyka i konsola. Planuję je spiąć z TV 75". Wstępnie myślę o zestawie 5.1. Obecnie w salonie o podobnych wymiarach posiadam zestaw głośników Logitech Z906 kupiony jeszcze w czasach studenckich i mimo różnych opinii o nich, jestem zadowolony.

Budżet: do ustalenia, najlepiej do ~5k

Początkowo ze względu na małą ilość miejsca w przyszłym salonie myślałem o zestawie z soundbarem, ale po wizytach u dwóch kolegów którzy kupili takie z półki 4-5k (zestawy 11.4.2 czy inne duże cyferki) moje osobiste odczucia pod względem jakości dźwięku i przestrzeni były gorsze niż mój obecny zestaw 5.1... Z tego powodu zacząłem się rozglądać za kinem domowym podobnym do obecnego zestawu - czyli z mniejszymi głośnikami które będę mógł powiesić na ścianie z tyłu, a z przodu ustawić pod wiszącym TV, bo ten zajmie prawie całą ścianę. Wstępnie wpadł mi w oko zestaw Yamaha YHT-4960 (TSR-400 + NS-P41) za 3250zł. Podobają mi się w nim funkcje bezprzewodowe.

Tak jak wspomniałem wyżej, budżet mam w miarę elastyczny jeśli warto dopłacić do czegoś lepszego. Będę wdzięczny za wszelkie propozycje!

Screenshot 2023-04-20 at 13.03.56.png

Napisano

Za mały budżet.

Dnia 20.04.2023 o 13:50, wujq napisał:

Wstępnie wpadł mi w oko zestaw Yamaha YHT-4960 (TSR-400 + NS-P41) za 3250zł. Podobają mi się w nim funkcje bezprzewodowe.

To jest taki mega basic system. Amplituner spoko. Bo to jest 4A pod inną nazwą.

Ale kolumny to bieda. I one nie są bezprzewodowe.

Yamaha ma taką opcję . Ale same te kolumny to wydatek 3K.. Edit. 2K

Piotrek

• 3 months later...
Napisano

Ja podobnie przymierzam sie do zmiany z Logitech z906, tyle ze ja myślałem o zestawie SVS Prime satelite 5.1 z subwooferem SVS SB -1000 Pro, do tego jakis wzmacniacz od Denona, problem w tym ze ciezko z dostepnością w PL tych glosnikow, i ciekaw jestem jaka różnica, bo na razie sugerowalem sie jedynie dobrymi recenzjami zagranicznymi

Napisano

Ostatecznie kupiłem Denona AVR-X1700 i zestaw Canton Movie 265 i różnica względem poprzedniego zestawu była kolosalna - mogę polecić.

Zachęcony zmianą, stwierdziłem że chcę więcej i kupiłem Canton GLE 15 na fronty i GLE 50 center, a te z zestawu dam jako górne - ale żeby to przetestować to już muszę poczekać do przeprowadzki :) 

Napisano

Jeszcze nie testowałem.

Tak jak wcześniej wspomniałem mam bardzo ograniczone wymiary, a te GLE mi się akurat wcisną i będą pasowały wizualnie. Cenowo udało mi się je znaleźć po 225 eur za sztukę, stąd taka decyzja :)