robal 91 Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Dzień dobry, witam wszystkich na forum, mam prośbę o poradę. Kompletuje zestaw kina domowego. Element które już są ustalone to 2 frontowe głośniki heco ambient 44f. Mam już w ścianach przygotowane wnęki pod te głośniki więc one z pewnością nie podlegają już wymianie na inne. Chciałbym pod te głośniki zbudować zestaw: - kino domowe 5.1 - 2 głośniki zewnętrzne (tarasowe) - 2 strefa - zestaw głównie nastawiony na odsłuch muzyki (stereo). Pozostałe głośniki do kina domowego traktuje na zasadzie dodatku. - odnośnie amplitunera - chciałbym mieć współczesne gadżety - tj. Sterowanie smartfonem, streaming z serwisów typu spotify- mile widziany również bluetooth dwukierunkowy - wiem że głośniki nie są jakiejś najwyższej klasy dlatego zależy aby amplituner nie był nad wyrost - w przyszłości myślę o rozbudowie tego zestawu o jakieś element multiroom- fajnie gdyby amplituner obsługiwał jakieś inne odtwarzacze sieciowe które pozwolą taki system rozbudować. Po bardzo wstępnym researchu pochyliłem się nad Yamaha rxv 585 + tylne heco ambient 11f plus przedni heco ambient 22f. To jedynie moja luźna propozycja i jestem ciekawy Panowie waszej opinii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
60d Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Hej. Ale taka mała uwaga ze Heco Ambient to kolumny on-wall czyli naścienne a nie in-wall instalacyjne. Nie potrzeba do niej wnęki. Wieszasz je na ścianie i tyle. Nie zabudowujesz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robal 91 Napisano 23 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 Wiem wiem ale mam wnękę już przygotowana na dali Phantom m250. Niestety robiłem to na etapie budowy bez dostatecznego researchu a teraz wiem że 4500 zł za jedną kolumnę nie dam. Heco ambient jako jedyny model idealnie wchodzi w te wnęki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 To to idąc w stereo szkoda że nie wybrałeś jednak monitorów a on walle. Ambient to akceptowalne kolumny ale teraz musisz zadbać o dobry sub w stereo. Mój typ to REL HT 1205 i masz tez kino albo T7x i kino jest dodatkiem ale lepiej zagra w stereo. Co do ampli z druga strefa znacznie lepiej zagra Yamaha serii 6. Denon X2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mzimu Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Witam. Trochę odświeżę temat i podepnę sie jeśli można 🙂 Co zagra lepiej w stereo, Heco Ambient F44 czy Dali Oberon On-Wall? Widzę, że Heco mają szersze pasmo, nie mówiąc już o dwóch przetwornikach. Jeśli chodzi o sub to planuję zakup SVS SB-1000 chyba, że jest coś bardziej odpowiedniego dla tych głośników w granicach 2 tys. zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października (edytowany) Jeszcze spójrz na Acoustic Energii 105 Sam się nad nimi zastanawiam Edytowano 21 października przez maciek72 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 1 godzinę temu, Mzimu napisał: Witam. Trochę odświeżę temat i podepnę sie jeśli można 🙂 Co zagra lepiej w stereo, Heco Ambient F44 czy Dali Oberon On-Wall? Widzę, że Heco mają szersze pasmo, nie mówiąc już o dwóch przetwornikach. Jeśli chodzi o sub to planuję zakup SVS SB-1000 chyba, że jest coś bardziej odpowiedniego dla tych głośników w granicach 2 tys. zł. Oba zagrają podobnie słabo w stereo. Ale rozumiem, taki design tak. Jeszcze sa ELACi Debut on wall. Wspomniane AE105 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mzimu Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października (edytowany) O kurcze, te AE105 wyglądają wizualnie i na papierze bardzo korzystnie. One zagrają lepiej pod stereo? Niż Dali/Heco? Prosze jeszcze o radę. Amp Yamaha V6A, fronty Dali Oberon 1, tyły powiedzmy te AE105. Z racji o niebo bardziej korzystnego pod odsłuch stereo umiejscowienia tyłów, zachodzę w głowę jak to zrobić, aby bez przepinania kabli w amplitunerze móc słuchać stereo na tylnych głośnikach. Czy dokupując osobny wzmacniacz stereo będę wszystko w stanie tak połączyć, aby słuchać kina na tym zestawie 5.1, jak i stereo 2.1 ? Czy wystarczy pod to ten sam subwoofer czy konieczny jest osobny pod 5.1 i 2.1? Jak zrobić, aby szybko wybrac tyły pod stereo? jakiś przełącznik? Edytowano 21 października przez Mzimu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października Dnia 21.10.2024 o 08:26, Mzimu napisał: One zagrają lepiej pod stereo? Niż Dali/Heco? To musisz sprawdzić u siebie. Wypożycz i zobaczysz. Dnia 21.10.2024 o 08:26, Mzimu napisał: Z racji o niebo bardziej korzystnego pod odsłuch stereo umiejscowienia tyłów, zachodzę w głowę jak to zrobić, aby bez przepinania kabli w amplitunerze móc słuchać stereo na tylnych głośnikach 😬 Słuchanie stereo z amplitunera kina, na głośnikach naściennych z tyłu. Co jeszcze mogło pójść nie tak? No nie! Słuchasz na frontach i akceptujesz co jest. A jest tak sobie. Dnia 21.10.2024 o 08:26, Mzimu napisał: Czy wystarczy pod to ten sam subwoofer czy konieczny jest osobny pod 5.1 i 2.1? Jak zrobić, aby szybko wybrac tyły pod stereo? jakiś przełącznik? sub być musi. Żadne tyły pod stereo. Nie ma czegoś takiego. Jak będziesz to słuchał? Dnia 21.10.2024 o 08:26, Mzimu napisał: Czy dokupując osobny wzmacniacz stereo będę wszystko w stanie tak połączyć, aby słuchać kina na tym zestawie 5.1, jak i stereo 2.1 Tak ale to ma sens jeśli kolumny to wykorzystają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts