Skocz do zawarto艣ci

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie. Mam problem z wyborem odpowiedniego wzmacniacza do swojego zestawu audio.
W sk艂ad zestawu wchodzi:
偶r贸d艂o - Prodigy Hd2
sygna艂贸wka - DIY RK-50 mied藕 posrebrzana w teflonie, wtyki Neutrik
kable g艂o艣nikowe - Procab ls25
Kolumny DIY na przetwornikach Morel MDT29 i Vifa M18WH, zwrotnice na elementach jantzen m.in. niebieskie kondy i cewki powietrzne.

Je艣li chodzi o wymagania jakie ma spe艂nia膰 wzmacniacz to przede wszystkim dynamika, stereofonia, g艂ebia i taka soczysto艣膰 oraz rze艣ko艣膰. Nie chce natarczywo艣ci i suchego d藕wi臋ku.
Muzyka jakiej s艂ucham jest naprawde bardzo r贸偶norodna, ale g艂贸wnie jest to vocal trance, l偶ejszy rock, pop.
Przyk艂ady wykonawc贸w:
ATB, Armin van Buuren, Thrillseekers, Above & Beyond, Dj Shah, Goya, Bartosiewicz, ONA, Fall Out Boy, Linkin Park, Raz Dwa Trzy, Male艅czuk, D偶em, Varius Manx m贸g艂bym d艂ugo tak wymienia膰icon_smile.gif
Jednym s艂owem potrzebuje do艣膰 uniwersalnego sprz臋tu.
Niestety w P艂ocku znalaz艂em tylko jeden sklep gdzie s膮 ods艂uchy w dodatku p艂atne o ile nie kupi si臋 u nich sprz臋tu, a niestety ceny skoczy艂y teraz bardzo do g贸ry;/ i nastawiam si臋 raczej na u偶ywki.
Kwota jak膮 chcia艂em przeznaczyc to oko艂o 2000z艂. Moga to by膰 integry b膮d藕 np same ko艅c贸wki kt贸re da艂yby rad臋 zagra膰 bez preampa przez jaki艣 czas.
Pozdrawiam i dzi臋kuje za sugestie Przemek B.
Napisano
Cytat

Kwota jak膮 chcia艂em przeznaczyc to oko艂o 2000z艂. Moga to by膰 integry b膮d藕 np same ko艅c贸wki kt贸re da艂yby rad臋 zagra膰 bez preampa przez jaki艣 czas.
Pozdrawiam i dzi臋kuje za sugestie Przemek B.

Wybor jest naprawde duzy.
Nie doradze Ci zadnego sprzetu, ale sprawdz ceny na anglelskim ebay:
http://electronics.shop.ebay.co.uk/items/A...286Q2ec0Q2em282
Duzy wybor sprzetu nowego i uzywanego w bardzo dobrych cenach. Przy zakupie trzeba jednak zwrocic uwage na to czy sprzedawca sklonny jest wysylac za granice (post to ).
Napisano
Cytat

chcia艂em us艂yszec jakie艣 sugestie:)

Moje osobiste sugestie wedle 偶yczenia:
- NAD C326BEE lub starszy NAD C325BEE lub NAD C355BEE
- Marantz PM6002 lub PM7001
- Cambridge Audio Azur 540A V2 lub 640A V2 lub 840A V1
- Pioneer A-A-6

Wszystkie te wzmacniacze maj膮 dobr膮 reputacje i na te w艂a艣nie zwraca艂em uwag臋 poszukuj膮c sprz臋tu dla siebie.
Dla mnie jeszcze dodatkowym wa偶nym czynnikiem przy doborze sprz臋tu by艂a dost臋pno艣c systemowego tunera (bardzo lubie pos艂uchac radia)
A polowanie na okazj臋 aby kupic taniej - co za zabawa!
Napisano
zeby za duzo nie komplikowa膰 ... podzielam zdanie przedmowcow, np co do marantz-a(PM6002 i PM7001 to chyba jedne z popularniejszych modeli - z uwagi na bardzo dobry stosunek ceny do jako艣ci - mialem okazje poslucha膰 i twoj opis brzmienie jak najbardziej pasuje) i cambridge audio (to w szczegolno艣ci, gdy偶 sam posiadam i sprawuje sie rewelacyjnie), oraz rotel ... wzmacniacz rotela kupil bym w ciemno ... kazda ich konstrukcja jest solidna , a dzwi臋k bardzo mily dla ucha, mogl bys tez rozejrze膰 sie za harmanem kadonem, kolejna solidna firma, aczkolwiek design do d... , podsumowujac - ja bym poszukal marantza , albo azur-a 640A powodzenia!
Napisano
Hmmm ja najbardziej my艣la艂em o CA 640 jednak obawiam si臋 偶e muzyka nie b臋dzie mia艂a takiej masy, poweru. Rotel?? a czy one przypadkiem nie s膮 zbyt ostre?? Osobi艣cie mog臋 sie wypowiedzie膰 o luxmanie gdy偶 mia艂em model l-120A i bardzo podoba艂 mi si臋 jego charakter jednak uszkodzi艂 si臋 do艣膰 mocno. Leciwy sprz臋t i ci臋zko z serwisem. W sumie naprawa nieop艂acalna. Jednak chyba w 20 letnie modele sprz臋tu nie chia艂bym si臋 ju偶 pcha膰. Mi艂ym urozmaiceneim by艂by pilot.

BTW Do艂艂艂ek ten monacor to chyba do domu si臋 nie nadaje:)
Napisano
Je偶eli chodzi o CA to polecam raczej 840A-super wzmacniacz, wspania艂y d藕wi臋k. A Rotel to te偶 klasa sama w sobie. Czy jest za ostry? To dotyczy艂o starszych modeli, nowe to ju偶 zupe艂nie inna klasa d藕wi臋ku (oczywi艣cie lepsza).