Krzysztof Piękny Napisano 16 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2023 Witam słyszących więcej 🙂 Jestem chwilę przed rozpoczęciem remontu i wszelkie założenia są na razie czysto teoretyczne. Ale może szanowne grono miłośników dobrego brzmienia może coś podpowiedzieć lub potwierdzić, że przypuszczalny układ pomieszczenia i rozmieszczenia sprzętu będzie brzmiał ok. Najbardziej mi zależy, żeby nie było pogłosu. W celu ich eliminacji pomiędzy kolumnami a kanapą chce na suficie dać płytę karton gips akustyczną x 2 z flizelina. Z plecami mam otwarta kuchnię. Na podłodze wyląduje jeszcze kawałek dywanika. Podloga z żywicy, ściany beton architektoniczny i gładzie. Okna w salonie są od sufitu do podłogi myślę, że tu może sprawę uratować jakąś zasłoną. Czy Waszym zdaniem powinno byc ok, czy jest ryzyko ze dźwiek bedzie mocno sie odbijał i fruwal bez konca? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 16 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2023 3 godziny temu, Krzysztof Piękny napisał: Najbardziej mi zależy, żeby nie było pogłosu. Gratuluję tego celu. Według mnie to najnajnajwaznieszy krok do znacznej poprawy brzmienia. Zapewne kolumny masz mega dobre i wystarczające. Rozpraw się z pogłosem i dołączysz do klubu zadowolonych audiofili. Nie wiem czy i ile wiesz na temat pogłosu. Literatury co niemiara. W tej zakładce także. Sposobów walki wiele. Dobrze jest przede wszystkim wiedzieć jak zmierzyć ten pogłos. Ale i bez tego można sobie dać radę. Napisałem już kilka zdań a żadnych konkretów. I taki jest mój cel. Zachęcam, byś samemu i powolutku wgryzał się w ten temat. Dobre efekty przyjdą i dadzą wielką satysfakcję. Tylko Ty wiesz jak tam u Ciebie sprawa z pogłosem wygląda. Zachęcam dla porównania do odwiedzenia salonu Nautilus w Krakowie. Od razu „poczujesz” jaki efekt jest, gdy pogłos jest opanowany. I nie daj się zwieść, że brzmienie tam to zasługa tych wszystkich sprzętów. Jak sobie tak myślę, a myślenie opieram na obserwacji w moim mieszkaniu, że im bardziej „wyciszyłem” pokój z audio, tym więcej usłyszałem brzmienia, które znajduje się na krążku CD/stream, czy na dysku twardym. Im mniej „grającego” pokoju - pogłos, tym więcej fajnego brzmienia. Pozdro Adam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 (edytowany) 13 godzin temu, Krzysztof Piękny napisał: Witam słyszących więcej 🙂 Jestem chwilę przed rozpoczęciem remontu i wszelkie założenia są na razie czysto teoretyczne. Ale może szanowne grono miłośników dobrego brzmienia może coś podpowiedzieć lub potwierdzić, że przypuszczalny układ pomieszczenia i rozmieszczenia sprzętu będzie brzmiał ok. Najbardziej mi zależy, żeby nie było pogłosu. W celu ich eliminacji pomiędzy kolumnami a kanapą chce na suficie dać płytę karton gips akustyczną x 2 z flizelina. Z plecami mam otwarta kuchnię. Na podłodze wyląduje jeszcze kawałek dywanika. Podloga z żywicy, ściany beton architektoniczny i gładzie. Okna w salonie są od sufitu do podłogi myślę, że tu może sprawę uratować jakąś zasłoną. Czy Waszym zdaniem powinno byc ok, czy jest ryzyko ze dźwiek bedzie mocno sie odbijał i fruwal bez konca? Witaj .Gratuluję podejścia już na początku remontu. Oczywiście nikt nie poda tobie gotowego rozwiązania, gdyż takiego nie ma .Każde pomieszczenie jest inne i inaczej "współpracuje "😅.. Ja również nie uważam się za eksperta w tej dziedzinie lecz po zagłębieniu sie w temat , swoją salkę kinową wykonałem własnoręcznie bez akustyka i pogłos mam na poziomie 250ms .Duże przeszklenia i gołe betonowe ściany to problem. Manewr z sufitem to bardzo dobre posunięcie w nowoczesnym wnętrzu.Jesteś na początku walki z akustyką pomieszczenia , więc również zachęcam ciebie do poczytania .... Bardzo fajny artykuł https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/3816-wszystko-o-akustyce-pomieszczenia-odsluchowego Edytowano 17 sierpnia 2023 przez Gmow1977 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Piękny Napisano 17 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 @AudioTube Dziękuję za rzucenie wędki nie ryby 😀 @Gmow1977 Dziękuję za artykuł bardzo wartosciowy. Na razie to wszystko wróżenie bo po zburzeniu ścian zerwaniu wszystkiego z podłóg, ścian i sufitów akustyka jest jak w małym kościele. Wydaje mi się, że nieregularny kształt pomieszczenia jest zdecydowanie na korzyść. I wiem już że jeden z obrazów zrobię na płótnie a nie na szkle jak chciałem wcześniej. Czy pchanie wełny mineralnej pod sufit będzie miało jakikolwiek pozytywny wpływ na akustykę wewnątrz pomieszczenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 1 godzinę temu, Krzysztof Piękny napisał: Czy pchanie wełny mineralnej pod sufit będzie miało jakikolwiek pozytywny wpływ na akustykę wewnątrz pomieszczenia? Jeśli chodzi o te płyty perforowane (te z dziurkami ) to oczywiście , że ma to sens ....W przypadku jeśli się wie co chce się uzyskać.Poszczególni producenci w specyfikacji owych płyt podają jak zmienia się wartość akustyczna ich zastosowania wraz z zastosowaniem wypełnienia wełną kamienną /mineralną o różnej grubości i jakości ... Przykładowa karta płyt Knauf Cleaneo Akustik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Piękny Napisano 29 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2023 Dziękuję bardzo powędruje pod płytę wełna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts