macieka13 Napisano 14 listopada 2023 Udostępnij Napisano 14 listopada 2023 Witam, prosiłbym o sprawdzenie wykresu z DL i podpowiedzi czy pomiar jest ok i czy cos zmienić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 14 listopada 2023 Udostępnij Napisano 14 listopada 2023 Zapodaj sobie StormAudio-DL-Targets lub Nad krzywe i tyle , samemu ciężko jest ustawić coś więcej niż podbicie na subie - chociaż podbicia to lepiej później na amplitunerze 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macieka13 Napisano 14 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2023 na amli mam takie ustawienia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 14 listopada 2023 Udostępnij Napisano 14 listopada 2023 @Kubakk - te krzywe NADa są do pobrania z sieci po prostu? Sam używam Storm Audio i wydaje mi się dużo przyjemniejsza niż te od HK. @macieka13 Dirac nie Direct. Popraw temat pls bo potem nikt tego nie znajdzie. Nikt Ci nie odpowie czy pomiar był poprawny. Ważne, żebyś przy pozycjach pomiarowych nie miał wykrzyników oraz wcześniej dobrze ustawił głośność. To takie podstawy. Potem wykonujesz te 9/13/17 pomiarów tak aby mniej więcej objąć miejsce gdzie będziesz słuchał/oglądał. Przed pomiarem warto poustawiać głośniki w pomieszczeniu tak dobrze jak to możliwe. Co to za wersja / urządzenie? U mnie nie ma tej opcji Bass Control etc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macieka13 Napisano 14 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2023 6 minut temu, PanKlor napisał: @Kubakk - te krzywe NADa są do pobrania z sieci po prostu? Sam używam Storm Audio i wydaje mi się dużo przyjemniejsza niż te od HK. @macieka13 Dirac nie Direct. Popraw temat pls bo potem nikt tego nie znajdzie. Nikt Ci nie odpowie czy pomiar był poprawny. Ważne, żebyś przy pozycjach pomiarowych nie miał wykrzyników oraz wcześniej dobrze ustawił głośność. To takie podstawy. Potem wykonujesz te 9/13/17 pomiarów tak aby mniej więcej objąć miejsce gdzie będziesz słuchał/oglądał. Przed pomiarem warto poustawiać głośniki w pomieszczeniu tak dobrze jak to możliwe. Co to za wersja / urządzenie? U mnie nie ma tej opcji Bass Control etc. Tematu nie jestem w stanie zmienić, dodałem tag z dirac, DL 3 i ampli Arcam AVR 20 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 14 listopada 2023 Udostępnij Napisano 14 listopada 2023 (edytowany) Ok - znalazłem. Jakby ktoś szukał krzywej NAD - https://nadelectronics.com/wp-content/uploads/2018/12/DiracLiveFull_NADTargetCurve.txt Edytowano 14 listopada 2023 przez PanKlor 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 14 listopada 2023 Udostępnij Napisano 14 listopada 2023 Wg mnie Storm krzywe dają najlepszy dźwięk , dodatkowo podbiłem na ampli vol na subie ,gdyż po pomiarach było bardzo cicho. Pomiary robi się przynajmniej w 1m odległościach pktów od środka , inaczej będzie bardzo wąska scena 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 14 listopada 2023 Udostępnij Napisano 14 listopada 2023 25 minut temu, Kubakk napisał: Pomiary robi się przynajmniej w 1m odległościach pktów od środka , inaczej będzie bardzo wąska scena OK ale robisz wtedy 9 punktow ale szeroko rozstawionych czy 13? Skrajne pomiary (13 pkt) mam spokojnie ponad 1m od centralnego punktu. Natomiast te bezpośrednie ok 50-60cm. Jakie masz odleglości między sąsiadującymi punktami pomiarowymi +/-? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 14 listopada 2023 Udostępnij Napisano 14 listopada 2023 Nie pamiętam , ale przy ustawianiu pkt blisko siebie było słabo , są porady na jutubie jak to robić , niesymetrycznie , oraz większe odległości by system wychwycił różnice 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 listopada 2023 Udostępnij Napisano 15 listopada 2023 Jestem za. Bo warto. Masz spore problemy akustyczne w swoim pomieszczeniu. Daj znać po. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 15 listopada 2023 Udostępnij Napisano 15 listopada 2023 Dnia 14.11.2023 o 20:20, Kubakk napisał: Nie pamiętam , ale przy ustawianiu pkt blisko siebie było słabo , są porady na jutubie jak to robić , niesymetrycznie , oraz większe odległości by system wychwycił różnice Poczytałem. Sugerują odstępy między punktami min. 30 cm i pokrycie miejsca odsłuchu. U mnie odstępy to 50-60 cm i pomiar obejmujący 3 miejsca na kanapie. Wydaje się być ok. Jak mam zrobić 13 pomiarów z czego od lewej do prawej jest 5 pkt, czyli 5m przy założeniu 1m odległości to kanapy nie starczy 😉 Natomiast nie rozumiem tej asymetryczności. Niesymetrycznie względem czego? Środka? Skoro niesymetrycznie (czyli trochę losowo) to skąd algorytm będzie wiedział gdzie był mikrofon? Wydaje się być to dość istotne, chociaż może się mylę. Masz jakieś uzasadnienie dla tej rady, ewentualnie link gdzie to sugerują? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts