Piotr Sonido Napisano 22 grudnia 2023 Napisano 22 grudnia 2023 21 godzin temu, PanKlor napisał: Aleź mają tylko nie wzmocnione 😉 AVR11 - 11 kanałów, AVR21 - 16. To już pozwala na prawie każdą konfigurację, tylko trzeba wzmocnić. A ja gdybym chciał kupić taki drogi i podobno świetnie grający klocek to chciałbym się pozbyć Atolla. No tak chodziło mi o wzmocnienie, nie dekodowanie. Dlatego zaznaczyłem że to kosztuje a nie jest niemożliwe Pozbywasz się Atolla. Arcam nagłaśnia fronty i surroundy oraz które tam lubisz. A do reszty tańsza końcówka. EMOTIVA czy coś z rynku pro? 21 godzin temu, PanKlor napisał: Nie jesteś sam nie wygląda żebym się podniósł po niego. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 22 grudnia 2023 Autor Napisano 22 grudnia 2023 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Pozbywasz się Atolla. Arcam nagłaśnia fronty i surroundy oraz które tam lubisz. A do reszty tańsza końcówka. EMOTIVA czy coś z rynku pro? Niczego na razie się nie pozbywam. Taka wymiana kosztować będzie grube naście tysięcy albo i lepiej gdybym chciał DLBC. No i pozbycie się Atolla ma sens gdybym nie stawiał kolejnego pudła na widoku. To nie kwestia dźwięku tylko estetyki. Poza tym niczego mi nie brakuje. 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 25 grudnia 2023 Autor Napisano 25 grudnia 2023 Zniżka 30% będzie aktywna do 15 stycznia 2024. Odpisz, cytując
Yacko Napisano 25 grudnia 2023 Napisano 25 grudnia 2023 Dnia 20.12.2023 o 20:15, PanKlor napisał: https://apps.microsoft.com/detail/9P0SMVDTVHQJ?rtc=1&activetab=pivot%3Aoverviewtab&hl=en-us&gl=US Co zyskujemy na tej aplikacji mając AudysseyXT32 zamiast XT ? Albo inaczej co tracimy mając XT zamiast XT32 ? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 25 grudnia 2023 Autor Napisano 25 grudnia 2023 Nie korzystałem z tej aplikacji ale z informacji w sieci wynika, że daje więcej możliwości niż konfiguracja via amplituner plus apka na telefon. Ponieważ zalecany był dedykowany mikrofon Audyssey wybrałem Diraca a UMIKa używam np do mierzenia subow w REW. Różnica między XT a XT32 znajdziesz w sieci. np. https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/difference-between-audyssey-multeq-vs-multeq-xt-vs-multeq-xt32.14786/ Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 27 grudnia 2023 Napisano 27 grudnia 2023 Dokładnie tam dodatkowy mikrofon jest wymagany. Aplikacja daje więcej możliwości edycji. Ale ktoś kiedyś pisał po teście że żałuje zakupu. No ale to było dawno temu. Cena została z tego co kojarze a wszystko inne podrożało. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 23 sierpnia 2024 Autor Napisano 23 sierpnia 2024 (edytowany) Nastąpiły zmiany w licencji DLBC. Jest teraz jedna. Obsługuje dowolna liczbę subwooferow (trzeba mieć oczywiście amplituner który ma niezależne sub out). Obniżyli też cenę do 299 USD. Edytowano 23 sierpnia 2024 przez PanKlor 1 Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Mam pytanie do użytkowników DLBC. Czy też tak macie że po kalibracji suby ustawione na auto są mało wrażliwe na wzbudzenie się ? Od wielu lat miałem różne suby , przez ostatnie 8 parę która wychodziła z Ampli Onkyo, gdzie kalibracja Audyssey XT32 ustawiała je tak, że wstawały z auto nawet gdy słuchałem cicho i to niezależnie czy miałem włączony Dynamic Volume czy nie, poziom pow 20 proc zawsze je aktywował i utrzymywał przez cały film. Za mną pierwszy film po kalibracji DLBC , akurat taki gdzie dźwięki są mocno w tle i mało co się dzieje ale czasem są burze w oddali i zauważyłem coś takiego że sub ustawiony na -1 wstaje a sub ustawiony na -5 śpi. Oczywiście jak coś się dzieje wyraźnie wstają oba, ale potem gasną gdy przez kilkanaście minut znów są tylko dialogi i muzyka. Trochę mnie to irytuje. Min pod kątem zużycia elektroniki subów. A wstawać i przełączać na ON mi się nie uśmiecha po na pewno zapomnę Na razie odsłuch ze zwykłą standardową krzywą oraz zmodyfikowaną do odsłuchu nocnego z czatem AI, ale bez ingerencji w suby bo te po DLBC są niedostępne do ich modyfikowania, przynajmniej tak mi się zdaje, wczoraj robiłem to po raz pierwszy. Film oglądaliśmy na poziomie ok 46 % Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 27 minut temu, Arek_Gd napisał: Czy też tak macie że po kalibracji suby ustawione na auto są mało wrażliwe na wzbudzenie się ? Nie. Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Czat mi gada że to normalne bo: Audyssey działało mniej więcej tak: ✔ podbijało low-end ✔ utrzymywało stały LFE bleed ✔ wysyłało bas nawet przy dialogach ✔ Dynamic Volume dodatkowo podtrzymywał energię niskich częstotliwości Efekt: 👉 na wyjściu SUB OUT zawsze był sygnał 👉 AUTO w subie widział napięcie → sub nigdy nie zasypiał Czyli: sub był aktywny nawet gdy realnie basu w ścieżce NIE było. ✅ Co robi DLBC (fundamentalna różnica) DLBC traktuje suby jako system reprodukcji pola falowego, nie „generator basu”. On: ✅ usuwa zbędny bas ✅ eliminuje overlap kolumn + subów ✅ dynamicznie kieruje LF tylko tam gdzie potrzeba ✅ redukuje maskowanie dialogów Czyli: jeśli film przez 10 minut NIE ma realnego basu → DLBC przestaje wysyłać sygnał. I dokładnie to obserwujesz. Paradoks: DLBC działa poprawnie właśnie dlatego, że suby czasem zasypiają. To oznacza: ✅ brak sztucznego basu ✅ lepszą separację dialogów ✅ prawidłowe bass management Audyssey utrzymywało sub „na siłę”. Dirac gra zgodnie z materiałem. muszę się temu bliżej przyjrzeć, albo uznać że tak ma pozostać. @PanKlor może słuchasz głośniej, albo Twoje suby są bardziej czułe na napięcie albo Denon inaczej to traktuje od Onkyo. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Bzdury które czasami wypisują LLMy są takie, że aż zęby bolą. To się sprowadza tylko i wyłącznie do tego ile V masz na wyjściu sub out i tyle. Trzeba poprawić kalibrację tak aby było dobrze. Jak sam zauważyłeś jeden subwoofer działa ok. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts