scOOtt Napisano 24 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2023 (edytowany) Czołem. Wszystkiego dobrego na te święta na wstępie życzę Wszystkim użytkownikom tego forum. Krótkie pytanie mam w związku z coraz częściej pojawiającymi się myślami o wymianie sprzętu audio który na tą chwilę z powodzeniem mi służy. Obecny setup: Zestaw kolumn 5.0 Tannoy Mercury F3 sub: Jamo s200 Ampli: Denon AVR-1610 Streamer: WiiM Mini Pokój: 20m2 raczej dobrze ustawny Nie planuje rozbudowy systemu audio - zostaje przy 5.1 Zastanawiam się ile musiałbym wydać pieniędzy aby zauważalnie polepszyć jakość odsłuchu. Odsłuch 50/50 kino/słuchanie muzyki. Czytałem recenzje kolumn Dali Oberon 7. Spróbuję gdzieś znaleźć miejsce gdzie mógłbym ich posłuchać niemniej jednak chciałbym się Was poradzić czy zmiana tak wysłużonych kolumn na np. w.w to będzie duży przeskok. Oczywiście zdaje sobie sprawę że pewnie i ampli trzeba będzie wymienić. Edytowano 24 grudnia 2023 przez scOOtt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 24 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2023 Witam. Wzajemnie Jednak, pierwsze co mi do głowy przychodzi, to jeśli Ci służy i jesteś zadowolony , daj sobie spokój. Ciesz się tym co masz. Jeśli chcesz jednak zmienić ten zestaw, to chyba będziesz trochę musiał wydać. Nie miałem nigdy KD ale, np z kolumn możesz na Qacoustic zerknąć, mają też 5.1 i nie jest to najdroższa firma. Brat ma Jamo przednie z atmos i jest zadowolony. Firmy jak Yamaha czy Denon mają wciąż amplitunera KD które można kupić bez sprzedawania nerki 😁. Tak na początek. Poczekaj trochę koledzy z forum pewnie się wkrótce odezwą a i sklepy są aktywne, więc napewno Ci doradza. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 24 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2023 Nowsze amplitunery maja lepsze systemy kalibracji oraz zapewne będą trochę mocniejsze niż Twój 1610. Sam miałem 1611 i była wyraźna poprawa przy słabych głośnikach Kody po zmianiena s970. Tylko, że na tym się nie skończyło. Czy było warto? To kwestia mocno subiektywna. Czy była frajda z gonienia króliczka i oglądania filmów w domu? Ogromną 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2023 Starsze amplitunery Denona były dość wydajne. Mimo że parametry tego nie pokazywały. Ale tu potencjał M3 nie został jeszcze wykorzystany i tez jestem za wymianą amplitunera na model serii X2800 , odpowiednik S970. Tannoy fajnie się łączy z Denonem. Dobra synergia. Będzie lepiej. Mozna tez pomysleco wymianie suba za jakiś czas. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haleem Napisano 27 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2023 Wszystko jest kwestią jaki budżet szukałbym w sprzętach używanych, zgodzę się z przedmówcą o synergii tannoy denon amplituner denona x4100W w rozsądnym stanie to ok 2K PLN, mocy nigdy za dużo 🙃 Jeśli pasuje ci brzmienie tannoy to pomyśl o zmianie frontów na lepszy model densys dc3, revolution dc6t se lub nowsze droższe xt6f 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2023 Zgadzam się. Dodam jedynie że jeśli chcesz zostać przy Tannoyach to faktycznie pójscie w wyższe modele wspomniane przez kolege wyżej to słuszny pomysł. Jeśli jednak będą to Dali Zensor lub Oberon to możliwe że Denon nie będzie odpowiednim modelem jako kolejny amplituner. No i pytanie czy poprawiamy jakość odsłuchu czy też funkcjonalność. Także jestem za wyższym modelem , używanym, jeśli masz go skąd sprawdzić to będzie to lepsze granie. Aczkolwiek bez najnowszych HDMI. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scOOtt Napisano 28 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2023 Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Sprawa ma się tak, że tego Denona kupiłem bardzo okazyjnie od kolegi - w miejsce Onkyo TX-SR504e, którego miałem od nowości z tym setupem, a który dokonał żywota. WiiM mini zapewnia funkcjonalności sieciowe. Zostaje przy 5.1 więc nie potrzebne mi sa najnowsze kodeki. Jestem teraz na etapie kalibracji Audyssey - zobaczymy czy to przyniesie zadowalający efekt. Nie jestem żadnym audiofilem ale lubię wykręcać z tego co mam maxa. Jeśli to będzie grało dla mnie tak jak chce po kalibracji to chyba jednak na tą chwilę zostanę z tym co mam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2023 No i dobre zdrowe podejscie. Tak na przyszłość 49 minut temu, scOOtt napisał: Zostaje przy 5.1 więc nie potrzebne mi sa najnowsze kodeki. Wyższe modele amplitunerów, też te lepiej grające po prsotu zawsze będa miały wiecej kanałów. To idzie w parze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scOOtt Napisano 28 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2023 Przeprowadziłem konfigurację audyssey. Wprowadziłem po niej delikatne poprawki. 1. Zmieniłem setup kolumn na small 2. Ujednoliciłem level głośności każdej kolumny do 75dB 3. Ustawiłem crossover dla frontów 60Hz, center 80Hz, surround 80Hz oraz sub na 120Hz. 4. Włączyłem DynamicEQ oraz wyłączyłem Dynamic Volume AVR mam podłączony po optyku z TV. Każdy sygnał HDMI idzie do TV. Gra to nadspodziewanie dobrze. Dużo fajniej w mojej opinii niż na Onkyo którego miałem. Dziękuję Wam wszystkim za wypowiedzi. Dla mnie to w zupełności wystarczy. Pozdrawiam serdecznie i życzę pomyślności w nowym roku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 12 godzin temu, scOOtt napisał: 1. Zmieniłem setup kolumn na small Dobrze 12 godzin temu, scOOtt napisał: 2. Ujednoliciłem level głośności każdej kolumny do 75dB No ale to nie znaczy że dobrze. Jesli różnice były to znaczy że któraś kolumna ze względu odegłości lub warunków akustycznych gra głośniej. Kalibracja to wyrównuje właśnie poprzez zmiane głośności. 12 godzin temu, scOOtt napisał: 3. Ustawiłem crossover dla frontów 60Hz, center 80Hz, surround 80Hz oraz sub na 120Hz. ok 12 godzin temu, scOOtt napisał: Pozdrawiam serdecznie i życzę pomyślności w nowym roku. Wszystkiego dobrego! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scOOtt Napisano 29 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 (edytowany) Kalibracja nie do końca dobrze wszystko ustawia. Mierząc głośność po jej wykonaniu musiałem wprowadzić korekty by ujednolicić głośność na równym poziomie każdej kolumny. Audyssey nie zrobiło tego idealnie. Subwoofer z poziomem głośności ustawionym w połowie, phase na 0 i cut off na max czyli tak jak powinien być ustawiony przed uruchomieniem kalibracji - wywaliło mi go na -12dB. Co również poprawiłem wg swoich preferencji. Teraz przy odsłuchu jak włączam i wyłączam dynamiceq jest wyraźna różnica. Jestem zadowolony. Wszystkiego dobrego w nowym roku. Edytowano 29 grudnia 2023 przez scOOtt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 W sensie sprawdziłeś to w miejscu odsłuchu decybelomierzem? jak sub jest na -12 to jest źe bo to znaczy że doszedł na maksa a nie mogł dac mniej. 17 minut temu, scOOtt napisał: Jestem zadowolony. To najważniejsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scOOtt Napisano 29 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 3 minuty temu, Piotr Sonido napisał: W sensie sprawdziłeś to w miejscu odsłuchu decybelomierzem? Tak dokładnie. Co do subwoofera - zmniejszając głośność na 1/3 wynik kalibracji Audyssey był -5dB. Nie wiem co może być źle ponieważ do kalibracji ustawiłem to tak jak rekomenduje Audyssey Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 41 minut temu, scOOtt napisał: Nie wiem co może być źle ponieważ do kalibracji ustawiłem to tak jak rekomenduje Audyssey To jest punkt wyjścia. Subów, pomieszczeń i możliwych kombinacji jest bardzo dużo. Nie sposób przewidzieć wszystkiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 To jest kwestia akustyki. Do kalibracji ok. Najwyżej potem go podbijesz. U mnie na Audyssey musiałem potem zwiększyć + 2dB zeby było dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts