Skocz do zawartości

Nieszczęsne Arcamy

MASX

Recommended Posts

Na pewno aktualizacje softu są inne. Ostatnio wyszła aktualizacja do AVR11 i na 10 nie jest dostępna.
Nie porównywałem 10 z 20.
Wykorzystuję tylko 3 HDMI i nie mam problemów.
Nie wiem czemu miałby się nie lubić z Sony. Ale mam Samsunga i działa.
Co do długiego włączania się to chyba jestem nadzwyczaj cierpliwy bo nigdy nie odniosłem wrażenie, że trwa to za długo. A wcześniej miałem kilka Onkyo.
Odpalam wszystkie urządzenia osobno więc w tym też nie pomogę.

6 godzin temu, Arek_Gd napisał:

Jeśli po upgradzie w serwisie i wymiany płyty głównej dalej jest to formalnie AVR20 i producent zaprzestaje do niego aktualizacji traktując AVR21 jako nowszy to słabo trochę.  

Właśnie zobaczyłem, że do AVR10 jest dostępny update dodający Tidal hi res.
Dodatkowo pyta czy mam AVR10 po update na HDMI 2.1 czy nie.
Także po update na HDMI 2.1 są inne aktualizacje.

Dnia 9.03.2025 o 11:45, MASX napisał:

Nie wiem czemu miałby się nie lubić z Sony. Ale mam Samsunga i działa.

Ja to usłyszałem od jednego z instalatorów w PL, ale bez wchodzenia w szczegóły. Pewnie chodzi o nieszczęsne eARC.  Pod jedną z recenzji znalazłem np. taki komentarz użytkownika B8

"I’ve had nothing but problems with the AVR11. Looks great, sounds fantastic, but constant handshake issues and eARC seems completely dysfunctional. I have to reseat and/or reset in my Bravia 8 to get TV audio. Also, even though there was yesterday, there is no all channel stereo option for YouTube, which is my preferred way of watching. I have a 10 year old Sony STRDH-550 that does Dolby 5.1 more reliably and predictably than the Pioneer 505, the Onkyo RZ30, and now the AVR11. I don’t understand why these bugs aren’t discussed by reviewers. There’s several forum and Reddit threads of people having the same issues. I’m going to try $50 HDMI cables today just ti see. Best Buy thinks I’m crazy, but all three of these units have had their share of bugs."

Dnia 9.03.2025 o 10:30, Arek_Gd napisał:

- czy avr10/20 jeśli mogę odpuścić granie na konsoli , poza hdmi 2.1 to softem nie różni się od 11/21 ?

jest bardzo podobny, pewne detale moga się różnić.

jeden z youtuberów mówi że AVR 20 brzmi zdecydowanie inaczej, lepiej od AVR10 ale po dostępnych specyfikacjach technicznych jakoś tego nie widzę

ma inny zasilacz

ile kosztuje upgrade płyty głównej w avr20 (do 21) ?

zapytaj serwis ACP

Mam właśnie od nich info:

1. Czy kupując AVR10/20 i wymieniając płytę główną z hdmi 2.1 otrzymujemy dalsze wsparcie aktualizacjami tak jak AVR11/21 czy jednak jest rozróżnienie. Czy tak samo długo będą wspierane? 

Odp: * Koszt wymiany płyty 2.0 do 2.1 (taka jak w avr11,21,32) wynosi 2900 pln . Otrzymuje Pan dalsze wsparcie pod względem oprogramowania jeżeli takie producent będzie dostarczał. Niestety okresu wsparcia nie jesteśmy w stanie podać.

Dnia 15.03.2025 o 10:47, Arek_Gd napisał:

Teoretycznie tak, ale szkoda że nic nie wiemy o aktualizacjach, jeśli producent nie zapewnia to znaczy że zamierza szybciej porzucić AVR 10/20/30, a patrząc na kilkanaście tysięcy postów na AVS gdzie spora częśc dotyczy bugów w oprogramowaniu to lepiej mieć wsparcie na dłużej 

W co drugim poście  na temat Arcama teoretyzujesz ! Teoretyzujesz tak bardzo , że aż rzygać się chce  .

Męczysz bułę na maxa ! Męczysz tutaj , męczysz na youtube , męczysz na innych forach .

Zadałeś z 10 pytań specjaliście od Arcama ,Panu Grzegorzowi , który udzielił Ci konkretnych informacji a Ty  nadal nie rozumiesz ..

Skąd się biorą urojenia w twojej głowie typu ,że Arcam nie wspiera swoich produktów w postaci aktualizacji itp lub ma zamiar przestać je wspierać  ? 

Naturalnie z czasem takie wsparcie dla starszych produktów  przestanie mieć miejsce , ale najnowsze produkty są na bieżąco wspierane. 

Arcam z początkiem nowego roku wydał aktualizację pod avr11/21/31 głównie pod HI RES . Jeśli jeszcze nie wypuścił,  to lada chwila wypusci aktualizacje pod avr5/10/20/30 .

Na oficjlanych stronach Arcama, na bieżąco podawane  są informacje na temat nowych aktulazizacji itp .

"Teoretycznie tak, ale szkoda że nic nie wiemy o aktualizacjach, jeśli producent nie zapewnia to znaczy że zamierza szybciej porzucić AVR 10/20/30, a patrząc na kilkanaście tysięcy postów na AVS gdzie spora częśc dotyczy bugów w oprogramowaniu to lepiej mieć wsparcie na dłużej " - przeczytałeś te kilkanaście tysięcy postów na AVS  , czy tylko popatrzyłeś i kolejny raz teoretyzujesz ?! 

Poniżej zamieszczam numer do serwisu Arcama PL . Proś Pana Grzegorza (specjalista od Arcama ) . Udzieli Ci wszelkich informacji - może w końcu przestaniesz błądzić a przedewszystkim przestaniesz siać ten zamęt, przepraszam - fermęt !

Zamieszczam również fragment Twojej rozmowy na YouTube bodajże z tym samym Grzegorzem . 

Po zdaniu 10 pytań,  otrzymaniu konkretnych odpowiedzi,  czego jeszcze nie rozumiesz??

Bez odbioru.

Screenshot_20250317_100443_Messenger.jpg

Screenshot_20250317_095721_Samsung Internet.jpg

Edytowano przez Damien

@Damien co się tak pieklisz? Gdzie napisałem że czegoś nie rozumiem?

Dzielę się na forum informacjami jakie mam, również podając ich źródło ,  gdzie tu teoretyzowanie ?  To chyba przedmiot każdego forum, aby wymienić się informacjami. Uważasz, że tylko mogą się odzywać Ci co mają sprzęt u siebie w domu?  Wtedy to forum by umarło jak wiele pozostałych, zresztą umierają min dlatego że co jakiś czas jakiś zakompleksiony typ rozwala dyskusję.

Wiesz czemu napisałem o tych aktualizacjach , bo skoro słucham jednego z najpopularniejszych instalatorów którzy sprzedają i polecają ARCAMa, który mówi na YT że po wymianie płyty głównej AVR20 staje się dokładnie tym samy co AVR21, a potem Pan Grzegorz pisze że w przypadku wsparcie to nie oznacza, to chyba warto się tym podzielić co?

Oczywiście że zapytałem pod filmem na YT jak tylko się pojawił bo pozytywne opinie kolegów dot. Arcama mnie zaciekawiły i chcę poznać ten sprzęt pod kątem jaki mnie interesuje.

Co to w ogóle za wojenka z tym ARCAMem, czy ktoś tu pisze że to badziew czy co, że z taką furią wyskakujesz?