szala18 Napisano 13 lutego 2024 Napisano 13 lutego 2024 Witam, chcę sprawować sobie kino domowe z sieciowym serwerem plików NAS - i tutaj pytanie co wybrać (ponieważ kompletnie nie wiem na co zwracać uwagę i nigdy tego nie używałem), żeby stworzyć fajną biblotekę multimedialną w budżecie do ok. 1000 zł. Zastanawiam się nad: - QNAP TS-233 - Synology DS223j i dołożyć jakiś dysk 3,5' - 4 TB lub 8 TB (może w systemie raid) firmy WD RED lub oryginalny Synology ? z tego co czytam to nie polecane są dyski Segate. Posiada ktoś w domu takie rozwiązanie serwerowe ? Odpisz, cytując
Butler Napisano 13 lutego 2024 Napisano 13 lutego 2024 (edytowany) Na Synology się nie znam, ale jeśli chodzi o QNAP to zdecydowanie nie kupuj z procesorem ARM ze względu na wydajność i ograniczone możliwości. Tylko Intel albo AMD. Mając kino domowe "zasilane" serwerem warto używać jednej z trzech aplikacji. Emby, Plex lub Jellyfin. Po skonfigurowaniu całości obsługa na TV przypomina działanie serwisów VOD. Jeśli chodzi o dyski to nie wiem skąd uprzedzenie do Seagate. Każda z firm robiących HDD miała lepsze i gorsze modele, a czasem najlepszy statystycznie model akurat może paść u Ciebie. Mam TS-1677XU-RP, TS-253D oraz TL-D800C Edytowano 13 lutego 2024 przez Butler 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts