Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Potrzebuje kabli do głośników Heco Victa Prime 202  -> denon 2600h. Mam takie rozmieszczenie pokoju, że będę musiał te kable pociągnąć po jednej ścianie przez co jeden kabel będzie dłuższy o ponad 3 metry (mniej więcej rozstaw głośników). Łączna długość jaką potrzebuje to około 13 metrów. Z tabel, które udało mi się znaleźć na intrenecie to optymalny przekrój kabla to 2.5mm do takiej długości i [W] głośnika. Nie chcę tutaj wydawać dużo na te kable bo mieszkanie wynajmuje i może się układ zmienić a plan na przyszłość jest budowa własnego gniazdka to mogą się nie przydać. Do frontów i centralnego mam melodike mdc2250 a chcąc kupić takie kable na podaną długość to wyjdzie bardzo dużo jak na mój budżet. Dlatego mam kilka pytań:

1.  Czy najzwyklejsze kable na metry o takim przekroju zrobią robotę jak np rolka z tej oferty https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-glosnikowy-2x2-5mm-cca-hq-30-metrow-13673833003?fromVariant=13674015979 ?
  2.  W przypadku podanej rolki wyżej kable mogę zrobić o mniej więcej równej długości a gdybym jednak wybrał coś lepszego to czy kable muszą mieć podobną długość ?

Jeśli tańszy kabel szedł by w parze z delikatni gorszą jakością dźwięku to jednak wolałbym tańszy kabel, bardziej chodzi mi tutaj o jakość w takim sensie żeby nie zaszkodziło sprzętowi o ile to możliwe.  To takie moje kryteria. Dorzucam prowizoryczny obrazek jak te kable będą pociągnięte 
image.png.664a88d9930e68f0497065d607ef6185.png

Napisano (edytowany)

Znajdź zwykłe pełno miedziane , z aukcji są aluminiowe , miedzi tam pewnie mało.  2x 2,5mm^2 styknie , ja tak mam na tylne po paręnaście metrów na głośnik i działa

Edytowano przez Kubakk