agwret Napisano 20 maja Udostępnij Napisano 20 maja Hej, Posiadam Philips 55Oled805, który ma wyjście ARC (brak eArc), do tego mam amplituner Marantz 60 i kolumny w systemie Atmos 5.1.2 Jeśli chciałbym obejrzeć materiał UHD ze ścieżką audio Dolby Atmos TrueHD, to oczywiście telewizor jest tutaj wąskim gardłem. Zastanawiam się więc nad kupnem konsoli Nvidia Shield Pro, którą podłączyłbym do TV oraz do amplitunera. Czy taki układ wystarczy, czy też potrzebny mi będzie dodatkowy konwerter typu HD Fury? Albo może potrzebuje tylko konwertera bez konsoli? Karol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 20 maja Udostępnij Napisano 20 maja (edytowany) Wystarczy podłączyć kompatybulny odtwarzacz pod amplituner. W opcjach dźwięku ustawiasz bitstream albo passthrough i reszta zajmuje się avr. Nvidia Shield jest chwalona ale to już dość leciwy sprzęt. Pozostaje kwestia oprogramowania jakiego chcesz używać do oglądania filmów. Temat jest dość szeroki bo jest kilka standardów hdr, z gęstych formatów dźwięku masz jeszcze DTS itp. itd. Edytowano 20 maja przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agwret Napisano 20 maja Autor Udostępnij Napisano 20 maja (edytowany) Dzięki za odpowiedź. Nie mam odtwarzacza BD, a jedynie streamer sieciowy, stąd potrzeba źródła. Nie napinam się na Nvidię ale wiem że sprawdzona. Inne alternatywy też wchodzą w grę.. Zarówno TV jak i amplituner obsługują HDR, HDR10+, Dolby Vision. Z każdym formatem dźwięku, TV sobie radzi przesyłając pass-through do amplitunera. Tylko te Dolby TrueHD zostaje.... P.S. Oprogramowanie to pewnie Kodi albo Plex lub VLC. Edytowano 20 maja przez agwret Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 maja Udostępnij Napisano 21 maja Podłączasz Shielda do amplitunera. Mmiałem ją i byłem zadowolony w VLC miałem jakieś problem z dzwiekiem HD ale może to była kwestia ustawień. W Kodi chodziło aż miło. Plex także. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 21 maja Udostępnij Napisano 21 maja 8 godzin temu, agwret napisał: P.S. Oprogramowanie to pewnie Kodi albo Plex lub VLC. No to masz do wyboru Zidoo, Nvidia, FireSticka, Dune, Mecool i pewnie jeszcze parę innych się znajdzie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts