mmiQ Napisano 1 czerwca 2024 Napisano 1 czerwca 2024 Witam, Od pewnego czasu używam połączenia adam t5v + dragonfly black. Zauważyłem, że w okolicach 50% głośności dźwięk zaczyna tracić na precyzji/zlewać się. Dla porównania podłączyłem głośniki do alc 1220 i tutaj wspomniane zjawisko występuje dopiero w okolicach 80% głośności. Czy problem z jakością dźwięku przy wyższych poziomach głośności jest spowodowany ograniczeniami mocy dragonfly black? A może biorąc pod uwagę, że adam t5v są to jedne z tańszych monitorów, problem leży we wzmacniaczu, który nie jest w stanie dostarczyć czystego sygnału przy wyższych poziomach głośności? Odpisz, cytując
AutoPirat Napisano 1 czerwca 2024 Napisano 1 czerwca 2024 6 minut temu, mmiQ napisał: Od pewnego czasu używam połączenia adam t5v + dragonfly black. Zauważyłem, że w okolicach 50% głośności dźwięk zaczyna tracić na precyzji/zlewać się. Dla porównania podłączyłem głośniki do alc 1220 i tutaj wspomniane zjawisko występuje dopiero w okolicach 80% głośności. Jeżeli te same głośniki potrafią poprawnie zabrzmieć słyszalnie "głośniej" na innym wzmacniaczu, to drogą eliminacji pozostaje wzmacniacz. A na jednym 50%, a na drugim 80%, to nie znaczy, że jest 30% głośniej. Mogą mieć inaczej wyskalowane potencjometry. 1 Odpisz, cytując
Luk Pl Napisano 1 czerwca 2024 Napisano 1 czerwca 2024 Przecież to są monitory aktywne wiec o jakim "innym wzmacniaczu" mowa? Wina najprawdopodobniej leży po stronie DAC`a 1 Odpisz, cytując
AutoPirat Napisano 1 czerwca 2024 Napisano 1 czerwca 2024 31 minut temu, Luk Pl napisał: Przecież to są monitory aktywne wiec o jakim "innym wzmacniaczu" mowa? Wina najprawdopodobniej leży po stronie DAC`a A tak przepraszam, ale i owszem racja! ...w każdym bądź razie nie przyczyna w głośnikach. Odpisz, cytując
mmiQ Napisano 1 czerwca 2024 Autor Napisano 1 czerwca 2024 1 godzinę temu, AutoPirat napisał: A na jednym 50%, a na drugim 80%, to nie znaczy, że jest 30% głośniej. Mogą mieć inaczej wyskalowane potencjometry. Zgadza się. DFB jest głośniejszy w porównaniu do alc 1220. Dlatego głośniki ustawiłem na wyższą głośność, natomiast w systemie głośność na max. Ostatecznie na alc 1220 przy wyższej (słyszalnej) głośności adamy grają czyściej. Może jest ktoś, kto używa tych głośników i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Czy zauważył, że dźwięk zaczyna się zlewać przy wyższych poziomach głośności? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 2 czerwca 2024 Napisano 2 czerwca 2024 Zdecydowanie tak. Przetwornik nie jest tu biernym elementem. Odpisz, cytując
mmiQ Napisano 2 czerwca 2024 Autor Napisano 2 czerwca 2024 Ok. Dziękuję wszystkim za odzew. Zatem będę musiał rozejrzeć się za mocniejszym urządzeniem. Odpisz, cytując
Luk Pl Napisano 3 czerwca 2024 Napisano 3 czerwca 2024 Tylko że DAC`i nie maja jako takiego parametru jak moc. Wydaje mi się, że warto rozejrzeć się za takim z wyjściem zbalansowanym, jako że Adamy takie wejście posiadają. Odpisz, cytując
mmiQ Napisano 3 czerwca 2024 Autor Napisano 3 czerwca 2024 58 minut temu, Luk Pl napisał: Tylko że DAC`i nie maja jako takiego parametru jak moc. Wydaje mi się, że warto rozejrzeć się za takim z wyjściem zbalansowanym, jako że Adamy takie wejście posiadają. Jako że jestem zielony w temacie, to dopytam: czy używany przeze mnie dragonfly black ma wyjście zbalansowane? Adamy 5v + DBF mam połączone takim przewodem: https://supersound.pl/ssq-mixlr3-kabel-jack-stereo-35mm-2x-xlr-meski-3metry Być może przewód, którego używam, jest nieodpowiedni? Odpisz, cytując
Luk Pl Napisano 3 czerwca 2024 Napisano 3 czerwca 2024 Nie wiedzę w specyfikacji DFB informacji o wyjściu zbalansowanym wiec raczej go nie posiada. Poza tym nie mam pewności, ale wyjścia/wejścia zbalansowane to zwykle XLR czy Jack 6,3mm. Nie jestem też pewien czy ten przewód którego używasz jest zbalansowany i jeśli nie jest to czy ma to teraz wpływ na dźwięk. Spróbuj podłączyć zwykłym kablem Jack > Chinc i zobacz czy jest różnica w jakości, czy nadal jest problem przy wyższej głośności. Ostatecznie najlepiej by było wymienić to na przykładowo ZEN DAC z dwoma wyjściami XLR i tak połączyć do zbalansowanych wejść w kolumnach Odpisz, cytując
mmiQ Napisano 3 czerwca 2024 Autor Napisano 3 czerwca 2024 Aktualnie nie mam kabli na podmianę. Niemniej trochę mi to rozjaśniło sytuację i teraz będę wiedział, na co zwrócić uwagę przy wyborze DAC-a/kabli. Odpisz, cytując
grishaq1986 Napisano 7 czerwca 2024 Napisano 7 czerwca 2024 Dnia 3.06.2024 o 10:44, Luk Pl napisał: Tylko że DAC`i nie maja jako takiego parametru jak moc. Wydaje mi się, że warto rozejrzeć się za takim z wyjściem zbalansowanym, jako że Adamy takie wejście posiadają. DAC-i mają różne napięcie V na wyjściu. Co w połączeniu ze stałą czułością wejścia danego głośnika może się objawiać różnicami w głośności poszczególnych DAC-ów. Odpisz, cytując
Luk Pl Napisano 7 czerwca 2024 Napisano 7 czerwca 2024 25 minut temu, grishaq1986 napisał: DAC-i mają różne napięcie V na wyjściu. Co w połączeniu ze stałą czułością wejścia danego głośnika może się objawiać różnicami w głośności poszczególnych DAC-ów. Suuuper, dzięki za informację! Normalnie wzbogaciłeś moją widzę o NIC Moc i napięcie to dwa różne parametry, tak dla jasności Odpisz, cytując
grishaq1986 Napisano 7 czerwca 2024 Napisano 7 czerwca 2024 Tak, ale DAC z wyższym napięciem wyjściowym da mocniejszy sygnał ....... więc Odpisz, cytując
Luk Pl Napisano 7 czerwca 2024 Napisano 7 czerwca 2024 No jak tak na to patrzeć to tak 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts