Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Jak dla mnie fatalny ;] styropian nie ma wlasciwosci chlonnych wiec dzwiekow tez nie pochlonie. Stosuje sie raczej maty bitumiczne ( piramidki lub zwykle plaskie)
lub nawet zwykle koce.
Tez mialem problem z wydbywajacymi sie dzwiekami z pokoju. Glownymi winowajcami byly drzwi. Szpary miedzy drzwiami a futryna za bardzo "przepuszczaly" dzwieki. Znalazlem na to sposob. W sklepach budowlanych mozna kupic cos takiego jak "guma" do uszczelniania okien a raczej gumowa uszelka do okien icon_smile.gif(okragla guma majaca jedna scianke pokryta klejem) . Obkleilem futryne i problem wydobywajacych sie dzwiekow z pokoju drastycznie zmalal. Prawie tego nie widac jedynie aby domknac dzwi trzba uzyc delikanie wiecej sily icon_razz.gif. Polecam
Napisano
gumą do okien już obkleiłem drzwi
\
wy pewnie mieszkacie w nowoczesnych blokach lub własnych domkach jednorodzinnych, w moim getcie ściany między pokojami mają grubość 10-15 cm i są z gipsu icon_sad.gif( Na wielu budowlanych forach i ogólnie ludzi którzy się tym zawodowo zajmują doradzili mi styropian jako gorsza ale tansza znacznie wersje welny szkalnej.

w pytaniu moim bardziej chodzi o wpływ tego steropianu na dźwięk muzyki. Tłumienie. Dobre to to?
Napisano
Co zamiast tego możecie polecić na wytłumienie 12 m2 w cenie nie większej niż 100-200 zł ?? Dodam że chodzi mi oprócz tłumienia również o izolacje dźwięku.
Chodzi żeby jak najmniej słyszeć hałasów z sąsiednich pokoi i odwrotnie.

EDIT:

http://allegro.pl/item602435885_pianka_gab...00x1200x20.html

mieści się w 135 zł za całość

lepsze niż styropian na ścianie?
Napisano
Steropian ma takie wlasciwosci tlumiace jak ....marchewka:)
Gdyby mial, w kolumnach by go stosowano.
Styropian to raczej jako warstwa izolacyjna (ocieplenie:P) ale na pewno nie tlumienie
4cm waty szklanej rockwoola i po problemie