Falke Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Witam. Proszę o poradę w doborze zestawu audio w związku z przeprowadzeniem się do nowego domu. Na razie w salonie (ok. 45 metrów, ale połączony z otwartą kuchnią - łącznie powierzchnia ok. 60 metrów) nie mam żadnego nagłośnienia, jedynie TV (Samsung Oled 77 cali). W starym mieszkaniu mam zestaw kina sprzed kilkunastu lat - amplituner OnkyoTX-SR505E z głośnikami Quadral Quintas 500, toteż nie ma raczej sensu przewozić tego już archaicznego sprzętu. Zdaję sobie oczywiście sobie sprawę, że nader trudno pogodzić będzie - jednym zestawem - KD z w miarę dobrym stereo, aczkolwiek na razie nie jestem w stanie zbudować dwóch systemów (raczej to perspektywa dobrych kilku lat). Słucham głównie muzyki (różne gatunki - muzyka klasyczna, jazz, hard rock, blues, rock progresywny etc.), jednakowoż chciałbym mieć możliwość wykorzystania - od czasu do czasu - także dobrodziejstw kina domowego (głównie ze względu na domowników). Wstępnie myślę o zakupie (na razie) dwóch kolumn frontowych, np. Heco Aurora 1000 (Heco 700 pewnie będą za małe?), ewentualnie jakiś model Klipsch oraz amplitunera (mam sentyment do Onkyo, chociaż jestem otwarty na innych producentów) i z czasem dokupienia kolejnych głośników. Czy lepiej jednak w tej sytuacji nastawić się na li tylko stereo? Uprzejmie proszę o sugestie, porady (także w zakresie poszczególnych elementów zestawu), gdyż nie bardzo orientuję się w obecnych realiach sprzętowych (jak zasygnalizowałem, ostatnie audio nabywałem kilkanaście lat temu). Budżet na razie nie jest sztywno określony, ale na fronty i ampli chciałbym wydać ok. 8 tyś (no, może nieco więcej). Mam dość dużą kolekcję płyt CD, więc przydałby się też jakiś sensowny odtwarzacz. Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Może Oppo 105 , 203 plus końcówka , końcówki mocy ? Teraz bawię się taką konfiguracją i jest bezproblemowo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Że ty tak lubisz to nie znaczy że inni😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Wystarczy spróbować , rozważyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 19 października Autor Udostępnij Napisano 19 października (edytowany) Dziękuję. Te Aurory 1000 byłyby ok? Rozumiem, że 700 będą niewystarczające? Czy lepiej może Klipsch (nie wiem wszelako, jakie)? Co do amplitunera, to wstępnie myślałem o Onkyo TX-NR6100, chociaż obawiam się jednak słuchania muzyki... Edytowano 19 października przez Falke Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Wrzuc wpierw jakiś plan pomieszczenia. Może się okazać, że kina tam się nie zrobi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 19 października Autor Udostępnij Napisano 19 października Tu, gdzie czerwona linia jest TV. Na przeciwległej ścianie kanapa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października (edytowany) Jakieś meble oprócz tej kanapy? Dopuszczasz surround montowany na plecach tej szafki ze spiżarni? Maks co z tego pomieszczenia wyciśniesz to 5.x.2. Zamiast budować oddzielne zestawy poszedłbym w Anthema/Arcama/NAD i zrobił 2w1 jeżeli chcesz kino i stereo. Niestety budzet trochę skromny. Dlatego mimo wszystko wykorzystałbym obecnie posiadanych głośniki i skupił się na elektronice. Edytowano 19 października przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 19 października Autor Udostępnij Napisano 19 października 13 minut temu, PanKlor napisał: Jakieś meble oprócz tej kanapy? Dopuszczasz surround montowany na plecach tej szafki ze spiżarni? Maks co z tego pomieszczenia wyciśniesz to 5.x.2. Zamiast budować oddzielne zestawy poszedłbym w Anthema/Arcama/NAD i zrobił 2w1 jeżeli chcesz kino i stereo. Niestety budzet trochę skromny. Dlatego mimo wszystko wykorzystałbym obecnie posiadanych głośniki i skupił się na elektronice. Pomiędzy kuchnią a salonem jest stół z krzesłami. Przed kanapą jest tylko stolik ("kawowy"). Surroundy chciałem dać po bokach kanapy. Na razie chciałem kupić tylko fronty i amplituner (ten budżet tylko na to), a za kilka miesięcy resztę kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 20 października Autor Udostępnij Napisano 20 października Raczej jednak zdecyduję się na stereo. Czy Heco Aurora 1000 będą tu dobrym wyborem? Czy wersja 700 będzie niewystarczająca do wskazanej powierzchni? Malżonce zaś wizualnie podobają się Klipsche - jaki ewentualnie model byście polecali? Do tego zastanawiam się nad ampli - wstępnie rozważam Yamahę A-S701 lub Onkyo TX-8470. Oczywiście muszę pojeździć i dokonać odsłuchów, ale tak wstępnie - cóż byłoby lepszą opcją? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 20 października Udostępnij Napisano 20 października Klipsche z serii RP a nie R. Takie na jakie Ci budzet pozwoli albo używki ze starszych serii. Masz tam dużo przestrzeni. Odsluch jest mocno wskazany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 20 października Autor Udostępnij Napisano 20 października 2 minuty temu, PanKlor napisał: Klipsche z serii RP a nie R. Takie na jakie Ci budzet pozwoli albo używki ze starszych serii. Masz tam dużo przestrzeni. Odsluch jest mocno wskazany. Ok, bardzo dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 20 października Autor Udostępnij Napisano 20 października A który ze wzmacniaczy byłby lepszy do tych Heco Aurora 1000? Oba mają funkcje sieciowe, więc mogą też służyć - przynajmniej na poczatek- jako źródło dźwięku (Tidal)? Dobrze myślę, czy też potrzebuje osobnego streamera? Chciałbym też kupić odtwarzacz CD, ale kompletnie nie wiem, jaki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Weź sobie Aurora 700 ale za to dwa suby 30a. Do tego Yamaha V6A i fajna końcówka pod stereo Albo Monitor audio Bronze 500 a do tego Denon X2800 albo 3800 15 godzin temu, Falke napisał: A który ze wzmacniaczy byłby lepszy do tych Heco Aurora 1000 AS 701, Cyrus One, Cambridhe AXR100, Xindak 06 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 21 października Autor Udostępnij Napisano 21 października 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Weź sobie Aurora 700 ale za to dwa suby 30a. Do tego Yamaha V6A i fajna końcówka pod stereo Albo Monitor audio Bronze 500 a do tego Denon X2800 albo 3800 AS 701, Cyrus One, Cambridhe AXR100, Xindak 06 Bardzo dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 21 października Autor Udostępnij Napisano 21 października Zastanawiam się jeszcze nad KEF Q950... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października To będa dość duże kolumny pod kino ale fajne. To przydała by sięV6A + zdecydowanie końcówka albo Onkyo 7100 + końcowka. Tylko pamietaj że wieksze fronty nie powodują że możesz zrezygnować z suba. To dopisz też Aurora 1000. Chodź ja specjalnie ich nie wymieniałem bo wolał bym 700tki + dwa suby. No chyba że jedno nie wyklucza drugiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 23 października Autor Udostępnij Napisano 23 października 11 godzin temu, Piotr Sonido napisał: To będa dość duże kolumny pod kino ale fajne. To przydała by sięV6A + zdecydowanie końcówka albo Onkyo 7100 + końcowka. Tylko pamietaj że wieksze fronty nie powodują że możesz zrezygnować z suba. To dopisz też Aurora 1000. Chodź ja specjalnie ich nie wymieniałem bo wolał bym 700tki + dwa suby. No chyba że jedno nie wyklucza drugiego. Cenne sugestie. Przy najbliższej okazji postaram się odsłuchać takie opcje. A końcówka jaka najlepiej do takiego zestawu? W tym to już kompletnie nie orientuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października Odsluch amplitunera kina z dwoma frontami tez może nie byc taki łatwy jak się okazuje. Ale no liczę że będzie dobrze. Zalezy od kolumn. Jeśli to będzie Aurora to na przykład NAD 275, Nuprime, Project Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 24 października Autor Udostępnij Napisano 24 października 9 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Odsluch amplitunera kina z dwoma frontami tez może nie byc taki łatwy jak się okazuje. Ale no liczę że będzie dobrze. Zalezy od kolumn. Jeśli to będzie Aurora to na przykład NAD 275, Nuprime, Project Cały czas biję się z myślami, czy nie nastawić się na w miarę dobre stereo, bo jednak głównie słuchamy muzyki (poza tym TV, serwisy streamingowe). Filmy z dzwiekiem przestrzennym będą pewnie zgoła incydentalnie odtwarzane. Ewentualnie z czasem dokupię resztę głośników i amplituner kina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października No ale w serwisach streamingowych masz przecież dźwięk przestrzenny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 24 października Autor Udostępnij Napisano 24 października 2 godziny temu, PanKlor napisał: No ale w serwisach streamingowych masz przecież dźwięk przestrzenny. No fakt... Na razie natłok obowiązków zawodowych nie pozwala mi pojeździć po Polsce i posłuchać różnych zestawów (nieopodal mojego miejsca nie ma niestety żadnych salonów audio),dlatego tak się "kleszczę" w czystej teorii. Na razie podłączyłem moje stare kolumny Quadral Quintas (tylko fronty) z ampli Onkyo i oczywiście w porównaniu z dźwiękiem z TV jest niebo i ziemia, aczkolwiek nieco komicznie wyglądają w dużym pomieszczeniu (są... malutkie, w mieszkaniu wydawały się ok). Taki tymczasowy półśrodek, dopóki nie zdecyduje się na coś lepszego,chociaż cały czas nie wiem, czy postawić na KD czy jednak stereo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października Klipsch RF 7 , 7II + 2 x mono bloki + Bluesound ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października 14 godzin temu, Falke napisał: Cały czas biję się z myślami, czy nie nastawić się na w miarę dobre stereo, bo jednak głównie słuchamy muzyki (poza tym TV, serwisy streamingowe). Filmy z dzwiekiem przestrzennym będą pewnie zgoła incydentalnie odtwarzane. Ewentualnie z czasem dokupię resztę głośników i amplituner kina. Ja też tak myslałem a potem okazało się że muzyka jak leci więcej bo wiecej to jednak w tle. Nigdy jej nie sluchałem chillujac w fotelu czy na sofie. Wiec sposób uzytkowania też jest wazny. Bo jednak filmy oglądam w skupieniu. Planuje to zmienić. 10 godzin temu, Falke napisał: No fakt... Na razie natłok obowiązków zawodowych nie pozwala mi pojeździć po Polsce i posłuchać różnych zestawów (nieopodal mojego miejsca nie ma niestety żadnych salonów audio),dlatego tak się "kleszczę" w czystej teorii. Na razie podłączyłem moje stare kolumny Quadral Quintas (tylko fronty) z ampli Onkyo i oczywiście w porównaniu z dźwiękiem z TV jest niebo i ziemia, aczkolwiek nieco komicznie wyglądają w dużym pomieszczeniu (są... malutkie, w mieszkaniu wydawały się ok). Taki tymczasowy półśrodek, dopóki nie zdecyduje się na coś lepszego,chociaż cały czas nie wiem, czy postawić na KD czy jednak stereo. Ale brakuje im pary? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 25 października Autor Udostępnij Napisano 25 października 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Ja też tak myslałem a potem okazało się że muzyka jak leci więcej bo wiecej to jednak w tle. Nigdy jej nie sluchałem chillujac w fotelu czy na sofie. Wiec sposób uzytkowania też jest wazny. Bo jednak filmy oglądam w skupieniu. Planuje to zmienić. Ale brakuje im pary? Na razie braku pary nie odczuwam, bo jedyne porównanie w tym pomieszczeniu mam z dźwiękiem wyłącznie z telewizora. Żona stwierdziła, że wizualnie są za małe (QQ 500) 😉. Reasumując, polecasz pójście jednak w KD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts