Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w wyborze zestawu używanego

spadlemnaorczyk

Recommended Posts

Cześć,

Stoję przed wyborem zestawu kina domowego.

Budżet:
Nie chce wydać więcej niż 5k złotych
Przeglądając fora i różnego rodzaje propozycje i inne podobne tematy często pojawiała się sugestia by zwrócić uwagę na zestawy używane.

Rozważane opcje - wszystkie używane:
amplituner
Yamaha RX a2040 - czy warto skusić się na taką opcję? (specyfikacja: https://archiwum.rms.pl/yamaha-rx-a2040-rx-a-2040-amplituner-kina-domowego-9-2 )

Głośniki:
nie mogę wkleić linków do olx, więc przesyłam screeny
image.png.2df86fada2b7fc6ab6afd69995bf9ec6.png
image.png.476ce82e4e98f70fe6c77081087d9f3d.png
image.png.680b67f586a91e1cbb27051cd9dd2ea5.png
image.png.2eb344f8d3ebfbee16c75bbcca6e358b.png
image.png.5f49fb46982f45a14e5f039983783d55.png

generalnie rozglądam się, za czymś w Poznaniu i okolicach, optymalnie po zachodniej stronie.

Czy któreś z powyższych rozwiązań głośnikowych będzie odpowiednie?

Do czego będzie używane:
70% Netflix/Disney, 20% muzyka (płyty CD), 10% konsola
źródłem jest przede wszystkim komputer, podłączony do projektora (EH-TW5350) oraz konsola
W projektorze nie mam wyjścia hdmi out.

Pokój:
30 metrów kwadratowych, miejsce odsłuchu umieszczone centralnie. Niestety nie będę mieć przestrzeni by odsunąć kolumny o metr od ściany (dzieci :) ) Głośniki tylnie umieszczone około metr za zestawem wypoczynkowym, na wysokości ~2m.

Wcześniejsze rozwiązanie:
Wcześniejsze rozwiązanie było nietypowe. Miałem oddzielnie zestaw 5.1 (bardzo budżetowy) - który odmówił współpracy jakiś czas temu oraz zestaw do muzyki oparty na odnowionym zestawie Unitry (ZG-10C + wzmacniacz) który przez ostatni rok był też zestawem do filmów.
Podsumowując nie było to nic nadzwyczajnego.

Interesuje mnie rozwiązanie generalnie uniwersalne, poprawne o ile jest taka możliwość spośród dostępnych. Albo inaczej mówiąc nie chce wydać bardzo źle pieniędzy.
Przez najbliższe lata i tak większość muzyki będę odsłuchiwał na słuchawkach - (dzieci 6 lat i 0,3 lat)

Mieszkam już 20 lat w Poznaniu i ożeniłem się z Poznanianką... więc raczej budżet zwiększę niechętnie ;)

Będę wdzięczy za wszystkie sugestie lub kontrpropozycje.

Edytowano przez spadlemnaorczyk