Skocz do zawartości

Unitra WS 4422, FS 0422, GS-461 - konserwacja

Recommended Posts

Mam wymienione w tytule sprzęty, ale są one w dosyć kiepskim stanie. 

O ile po podłączeniu GS-a, przez WS4422 do aktywnych głośników wyjściem na korektor da się tego słuchać i gra to przyzwoicie tak zanotowałem kilka usterek w powyższych sprzętach. Czy jest sens robić to w jakimś serwisie? Zgaduję, że ze względu na potencjalne koszty nie. Natomiast jak wyglądałaby naprawa własnymi rękami przez laika? Czy jest to wykonalne w skończonym czasie i czy warto się za to zabierać? Lutownice mam, miernik mogę pożyczyć.

1. GS gra dobrze, natomiast widać po stroboskopie, że nie da się w 100% idealnie ustabilizować talerza. Nawet jak znajdę idealny punkt, co kilka sekund widać jak delikatnie on pływa - 

2. WS4422 - po podłączeniu słuchawek (nie mam pasywnych kolumn, żeby zweryfikować) gra jedynie prawy kanał, dodatkowo bardzo cicho z szumami 

3. FS 0422 - po włączeniu korektora w obieg GS -> phono preamp WS4422 -> korektor -> głośniki da się jedynie sterować lewym kanałem za pomocą korektora, natomiast prawy brzmi tragicznie, szumi, jest cichszy, brakuje góry, a jedyna częstotliwość którą można sterować to 250 Hz. Generalnie nie wiem czy to cokolwiek pomoże w ocenie, ale rozebrałem go i mam zdjęcie:

Messenger_creation_46262644-A8CC-4603-ACB7-DDCA369DD85B.jpeg.5a4a2b489b90a4e5d770748ca01d2c7c.jpeg

Potencjometry potraktowałem Kontaktem PR, jednak poza płynniejszą pracą nie wpłynęło to na jakość dźwięku w żaden sposób.

Generalnie i tak przesiadam się na nowy, lepszy sprzęt, a ten set Unitry, był jedynie pierwszym moim kontaktem z gramofonem, ale gdyby w miarę niewielkim nakładem pracy dałoby się coś z tej Unitry wycisnąć być może bym sobie go doprowadził do porządku i zachował dla potomnych.

Edytowano przez Hextorio