Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Na razie powiedział bym że widzieliśmy pewne korekty. Ale jednak inflacja nadal do góry.

Teraz tez pomału bo pomału ale waluty ida do góry.

No, ale musisz przyznać, że korekty z okresu covidowego i niedoboru półprzewodników do tego co się stało z ampami av to jest mocne pikowanie w dół (w górę się nie da ;) ).

Napisano
22 godziny temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

No, ale musisz przyznać, że korekty z okresu covidowego i niedoboru półprzewodników do tego co się stało z ampami av to jest mocne pikowanie w dół (w górę się nie da ;) ).

Tak.

Ceny elektorniki głównie amplitunerów znacznie poleciały.

Ale jest w tym drugie dno. :/

Niestety sporo nie u nas.

Na Amazonie i w Niemczech można kupic niektóre amplitunery znacznie ale to znacznie taniej.

Napisano
Dnia 17.11.2024 o 23:57, piotrblawut@gmail.com napisał:

Hej,
Czy w cenie do 10 tys. zł można złożyć lepszy zestaw 5.1.2 pod kino domowe? Głośniki, które by mnie interesowały to:
- Aplituner RX-V6A
- Indiana Line Diva 6
- Indiana Line 3
- Indiana Line 7
- Basso 880
- Indiana Line RD 280
Jeżeli chodzi o wykorzystanie to: 85% filmy, 10% gry, 5% muzyka.

Byłby to pierwszy zestaw kina domowego, jaki bym posiadał, więc nie mam porównania do tańszego sprzętu. Moim celem jest wybranie głośników w przedziale 6 oraz 10 tys. aby zrobić porównanie i podjąć decyzję czy warto "dopłacać".

Jeżeli chodzi o tańszy zestaw to myślałem nad RX-V6A + Nota 550 X + Nota 740 X + Nota 240 X + RD 280 + Basso 840

Poniżej załączam układ pomieszczenia i podglądowe ułożenie głośników.

Zrzut ekranu 2024-11-17 234928.png

za 8K arcam AVR11 sam kupiłem ostatnio wysyłają nówki a głośniki jakieś za 2K :)

https://csmusiksysteme.net/Home-Cinema/AV-Receiver/Arcam-AVR11-schwarz-B-Ware.html

zamieniłem denona 2400H na tego arcama

Napisano
6 godzin temu, piotrblawut@gmail.com napisał:

Dzięki za polecenie, ale wątpię, żeby był w stanie kupić głośniki 5.1.2 za 2k :D

W piątek jadę na odsłuch zestawu od Indiana line Diva 5 oraz Heco Aurora 700. Dodatkowo wykonam jeszcze odsłuch na Nota 550 w celu porównania czy warto dopłacać te 5k do kina

przesiadłem sie z Denon AVR-X2400H a to chyba wiele nie odstaje od RX-V6A ?, ale jak odpaliłem tego arcama w stereo to kilka razy wstawałem sprawdzić czy mi centralny nie gra

tyle sie nowego dzieje w stereo i to samo w kinie jest skok jakościowy zauważalny

tak myślę teraz po co mi to 5.0 :) głośniki mam właśnie za jakieś 2K 5.0 bez suba  magnaty i nagle zaczęły grać jak za xK więcej  :) 

Na start bym sobie kupił 2 przody centralny i byle co na tył i tego arcama i potem myślał czy suby, czy grure jeszcze  ale ja nie jestem miłośnikiem nieskończonego basu

Napisano
Dnia 26.11.2024 o 09:23, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Wiem, życia nam to niestety nie ułatwia :D Ale nie mamy na to wpływu.

Wiem jak to działa pamiętam. Teraz jest trudniej bo ceny na zachodzie są znacznie niższe. Jak dawniej były tylko trochę no to negocjacje , tu się urwał oz kolumn wychodziło na to samo.

Ale teraz niektóre rzeczy są -50% :/

Dnia 26.11.2024 o 11:32, piotrblawut@gmail.com napisał:

Dzięki za polecenie, ale wątpię, żeby był w stanie kupić głośniki 5.1.2 za 2k :D

W piątek jadę na odsłuch zestawu od Indiana line Diva 5 oraz Heco Aurora 700. Dodatkowo wykonam jeszcze odsłuch na Nota 550 w celu porównania czy warto dopłacać te 5k do kina

O widzisz. Na tym samym ampli?

Napisano

Dziękuje wszystkim za pomoc. Finalnie i stanęło na Indiana Line 5 + 3 + 7 + Basso 880 + RD 280 + RV-V6A w cenie 10k za cały komplet. Zagrały one moim zdaniem dużo lepiej niż Heco Aurory.

Wstępnie Divy 3 wywalę do garderoby do szafy. Jeżeli będą się tam źle sprawowały, to pójdą do biura pod stereo, a dokupię coś mniejszego na szafkę nocną (obok łóżka).

Jedyne co chciałbym jeszcze ustalić to położenie atmosów. Czy powinny one być bliżej głowy i szerzej na szerokość frontowych?

obraz.png

obraz.png

Napisano
5 godzin temu, Butler napisał:

Atmosy na boki możesz zamontować tak jak narysowałeś. Wydaje mi się że może ciut bliżej głowy, mają one być nad uchem lekko z przodu (referencyjnie 80 stopni w rzucie bocznym).

Czyli nie rozsuwać ich bardziej na boki? Przybliżę je do 80 stopni nad głową

5 godzin temu, maciek72 napisał:

jaki wybrałeś projektor  , ekran ?

Valerion VisionMaster Plus 2 w preorderze na KickStarterze. Czekam  jeszcze na dostawę projektora - póki co zamówiłem próbki ekranu z chin, żeby przetestować matte white, crystal gray, black crystal o różnych gainach.