Skocz do zawartości

Jaki DAC/AMP do słuchawek Tanchjim Zero?

Recommended Posts

Witam!

Na jutubie znalazłem film:

Which Audio Gear to use or to NOT use for Metal? IEMs, Headphones & DAC

w którym Andy, który zajmuje się testowaniem wszelakiego sprzętu grającego, a jednocześnie będąc starym metalowcem, polecał słuchawki Tanchjim Zero, które kosztują mniej niż stówę, a grają RE-WE-LA-CYJNIE. Stosunek ceny do jakości odtwarzanego dźwięku, jest jakimś kosmosem. Metal, ale i inne gatunki muzyczne są świetne. W metalu jest to, co lubię - wszystko prze do przodu, jednocześnie nie gubiąc detali.

Ok, ale do rzeczy - same słuchawki, bez DACa grają wyśmienicie; do tego używam starego, acz dobrego Shanglinga UA 1 PRO. Synergia jest, acz potrzebowałbym czegoś jeszcze intensywniejszego (teoretycznie szukam czegoś grającego z bluetootem, bo mam jeszcze Soundcory 3 PRO i TECHNICS EAH-AZ80E-K, więc fajnie jakby napędziły też i te na bluetoofie.

Czy macie jakieś pomysły, co byłoby dobre jako DAC/AMP do tego zestawu?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

2 godziny temu, kierkegaard 1979 napisał:

Synergia jest, acz potrzebowałbym czegoś jeszcze intensywniejszego

Co masz przez to na myśli? :) I ile chciałbyś wydać? Bardzo wstepnie, warto zainteresować się nowym iFi GO Link Max. W kwestii BT najlepiej korzystać z telefonu, bo nie kojarzę mobilnych transmiterów. Też by pewnie dużo już nie zmieniły. 

poprzez synergię, mam na myśli "dogadanie się" się z Shanglingiem (wcześniej tak miałem z aunami e1).

czuję, że napędza go tak jak sobie życzę. Auny są dobre do metalu, ale tam było spokojniej, bardziej rozrywkowo, miękko; z kolei Tanchjimy Zero są niczym walnięcie dźwięku prosto w twarz, choć słyszę "ładnie" wszelkie pasma, drobne niuanse i nawet przy większej głośności nie ma sybilacji. I takie właśnie walnięcie chciałbym czuć przy czymś nowym, bo myślę mogę wydobyć jeszcze więcej z tych słuchawek, bo Shanglingi to dość średniowieczny już sprzęt.

dzięki za podpowiedź odnośnie iFi. Może da się go gdzieś sprawdzić z Tanchjimami.

Powiedz mi jeszcze co poza v30 LG (który mam), mógłbym kupić (chodzi o nowy telefon). Nord 4, który mam obsługuje LDACa

Jeśli chodzi o sumę na to wszystko - około 5000 tyś.

Co do telefonów - zgodzę się.

Wiesz, zapytałem się pod tym materiałem (Youtube) z góry, Andiego, co mogłoby "wesprzeć" moje słuchawki, jednocześnie grając prosto w (pardon, my frech), ryj (ale bez utraty szczegółów, czy odchudzenia poszczególnych pasam); odpisał, że ONIX Alpha XI1 będzie dobrym wyborem. Dodatkowo jeszcze (dla bluetooth-owych sprzętów) dokupiłem Ifi Adio Go Blu. No i zobaczym, jak to się wszystko razem zgra.

I jeszcze (wiem, że odpowiada mi ktoś ze sklepu Q21, w którym to robiłem zakupy kilkukrotne), powiem że warto się zainteresować tymi Tanchjimami (choćby ze względu na muzyczną ciekawość).

Ale raz jeszcze dzięki wielkie, że jako jedyny zareagowałeś na moje pytanio-prośbę. Doceniam.

Jeśli jest możliwość dania Ci/Wam jakiegoś plusa, to chętnie to zrobię. Poza tym, zawsze z przyjemnością odwiedzam (online) Wasz sklep, a czasem coś i kupię.

Szkoda, że Wasza firma nie rezyduje w Wawie, bo podjechałbym tam i dał Wam na kilka dni te Tanchjimy, na odsłuch (acz piszę, są tanie jak barszcz - można je kupić na allegro, amazonie, no i wiadomo - na aliexpressie (jak wszystko ;-)).

3 godziny temu, kierkegaard 1979 napisał:

Dodatkowo jeszcze (dla bluetooth-owych sprzętów) dokupiłem Ifi Adio Go Blu. No i zobaczym, jak to się wszystko razem zgra.

Pamiętaj, że to tylko odbiornik. Podłączysz do niego słuchawki po kablu, a telefon bez niego. Jeśli planujesz korzystać tak z posiadanych słuchawek, to przemyślałbym podmianę na kablowe :) 

Ale czy przypadkiem iFi Audio Go Blu nie ma w sobie przetwornika bluetooth, który obsłuży też słuchawki przenośne? Jak rozumiem, dodatek "Blu" nie wziął się znikąd.

Zresztą po przejrzeniu specyfikacji, widzę że ma możliwość wysterowania/obsługi również słuchawek bluetooth. Chyba, że źle zrozumiałem, to mnie popraw i podaj proszę jakiś dobry DAC/AMP z obsługą bluetootha, chętnie dokonam zakupu u Was, jeśli mi coś ciekawego polecisz.

Co do tej tzw. przeze mnie synergii Onix Alpha XI1 z tymi tanimi przecież Tanchjimami Zero, to prawdziwe monstrum. Poważnie. Andy świetnie się spisał, podając mi ten model do tych słuchawek. Metal (potęga), jazz (jestem zachwycony). Ba, nawet elektronika (ta starsza - Tangerine Dream), jak i nowsza (Carpenter Brut czy Kavinsky) są bliskie ideału. Ale -przyznam- że moją kolekcję metalowych flaców (czy to prog-metal, djent czy wyziew) odkrywam na nowo 😉

Ergo - podsuń mi proszę jakiś dobry (acz nie dramatycznie drogi; bo jak widać słuchawki za miskę miso mogą zagrać rewelacyjnie) DAC/AMP z obsługą bluetootha, a chętnie pochylę się nad nim i -jeśli cena nie będzie zaporowa-, kupię go u Was.

1 godzinę temu, kierkegaard 1979 napisał:

Ale czy przypadkiem iFi Audio Go Blu nie ma w sobie przetwornika bluetooth, który obsłuży też słuchawki przenośne? Jak rozumiem, dodatek "Blu" nie wziął się znikąd.

Łączysz się z GO Blu po BT z telefonu i słuchawki podpinasz kablem. 

Nie podłączysz do niego słuchawek BT. Ogółem takie rozwiązania nie mają większego sensu jeśli telefon obsługuje te same kodeki, bo ostatecznie przetworzeniem sygnału zajmują się słuchawki. Inny nadajnik może coś zmienić, ale gigantyczna różnica to nie będzie :) 

Ogółem wybór DAC/Ampów BT jest spory. Jest GO Blu, xDSD Gryphon, FiiO BTR7, Shanling H5 ;) Najlepiej byłoby odsłuchać kilka opcji i sprawdzić na własne uszy :)