Skocz do zawarto艣ci

Recommended Posts

Napisano

Cze艣膰,聽

Ostatnio nasz艂a mnie ch臋膰 by kupi膰 sobie jeden z gramofon贸w tangencjalnych Revoxa, poniewa偶 s膮 porz膮dnie wykonane, wygl膮daj膮 cudownie oraz przede wszystkim s膮 to chyba jedne z nielicznych gramofon贸w posiadaj膮cych klasyczny monta偶 na wk艂adk臋 1/2 zamiast T4P, jak to zwykle bywa w wi臋kszo艣ci gramofon贸w linearnych. Z tego co si臋 orientuj臋 istniej膮 4 tangencjalne modele Revoxa - B790, B791, B795 oraz B291. S艂ysza艂em, 偶e B291 to praktycznie to samo co B791, tylko jest to nieco nowsza usprawniona wersja. B795 wygl膮da jak B791 lub B291 tylko bez wy艣wietlacza led, natomiast B790 r贸偶ni si臋 ca艂kowicie od reszty, i tu w艂a艣nie pojawia si臋 moje pytanie - jakie s膮 dok艂adne r贸偶nice pomi臋dzy tymi modelami i kt贸ry z nich jest ostatecznie najlepszy? W Internecie bardzo trudno jest znale藕膰 jakiekolwiek informacje na temat r贸偶nic pomi臋dzy tymi modelami, zdaje si臋, 偶e B791 to model najwy偶szy, ale ci臋偶ko jest mi znale藕膰 jakiekolwiek konkrety. Szczeg贸lnie interesuje mnie model B790, gdy偶 jest on teoretycznie najta艅szy, ale czy r贸wnie偶 najgorszy - tego nie wiem. Mam nadziej臋, 偶e znajdzie si臋 tu jaki艣 koneser Revox贸w i rozwieje moje w膮tpliwo艣ci 馃槃. Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi i pozdrawiam 馃槂.聽

• 1 year later...
Napisano (edytowany)

Pewnie ju偶 dawno gramofon kupi艂e艣, ale jako 偶e jako fan ReVox贸w聽 posiadam je wszystkie to mo偶e co艣 napisz臋 i聽 komu艣 w przysz艂o艣ci si臋 to przyda.

- B790 to pierwszy z serii gramofon贸w LinaTrack. Jako jedyny z nich pokazuje na wy艣wietlaczu rzeczywiste obroty, stabilizowane kwarcowo. Mo偶na go prze艂膮czy膰 w tryb variable (r臋czna regulacja obrot贸w) przy pomocy potencjometru.

- B791 to nastepca B790. Posiada zmienion膮 plint臋 z chromowan膮 listw膮 z przodu. Posiada inny, mocniejszy silnik oraz sporo ci臋偶szy talerz. Wy艣wietlacz nie pokazuje ju偶 rzeczywistych obrot贸w, a jedynie wybran膮 pr臋dko艣膰. Prawid艂owe obroty sygnalizuje za艣wiecene si臋 diody przy klawiszach nastawu pr臋dko艣ci. Funkcja varialble realizowana jest przy pomocy przycisk贸w - warto艣膰 odchylenia b臋dzie widoczna na wy艣wietlaczu. Gramofon w przeciwie艅swie do B790 posiada uk艂ad "muting" - po podniesieniu ramienia, tor audio jest wy艂aczany (dotkniecie ig艂y nie b臋dzie s艂yszalne w g艂o艣nikach ;)聽)

- B795 to ta艅sza i uproszczona wersja B791, pozbawiona wy艣wietlacza i funkcji variable. Reszta bez zmian.

- B291 to nast臋pca i zarazem rozwiniecie B791.聽 Ma wszystko to, co B791 ale r贸偶ni si臋 elektronicznie, posiada min mozliwo艣膰 sterowania z pilota (mo偶na w艂aczyc, wy艂膮czyc, podnosi膰 , opuszcza膰 i przesuwa膰 rami臋)

Mamy jeszcze B291 S (signed) oraz H9 - to po prostu inne wizualnie warianty B291, wewn膮trz jest to samo

--

Pozdr!聽

Micha艂

Edytowano przez TerrySilver