Skocz do zawartości

Magnat Quantum 757 vs 807 vs 1005 porównanie/wybór.

Tomaszek

Recommended Posts

Witam wszystkich, 

Posiadam w swoim zaciszu Magnaty  Quantum 757 napędzane aktualnie przez Denon PMA-1520AE po kablach Tellurium Q Ultra Blue. Gra to świetnie, ale chyba już nieco osłuchał mi się zestaw i poszukuje następcy. Jako że Magnaty świetnie sobie radzą, postanowiłem iść w tym kierunku. Mam okazję zmienić je na 807 lub 1005. Załóżmy, że cena jest taka sama. Pokój około 22m2, z akustyką nie jest doskonale i raczej nic z tym nie zrobię, muzyka w dość szerokim przekroju, od rocka do trance. Raczej w kierunku jazzu nie wybiegam, przy discopolo staje się nerwowy :)

Który z tych 2 modeli byście wybrali? A może warto zostawić jedne z kolumn i jeszcze zmienić dodatkowo wzmacniacz? Do 1005 chyba Atoll IN100 byłby trafiony, ale też słyszałem, że rozkręca się przy wyższej głośności co jest dla mnie minusem. Trafiłem jeszcze na Pioneer A70-DA i Denon PMA-1560. Coś jeszcze? Raczej poruszam się raczej w wygrzanych sprzętach. Wzmacniacz robi za końcówkę mocy dla amplitunera i fajnie gdyby ta funkcjonalność pozostała.  Nie raz już trafne porady tu otrzymałem, więc może znów się uda. Dzięki.

18 godzin temu, Tomaszek napisał:

Który z tych 2 modeli byście wybrali? A może warto zostawić jedne z kolumn i jeszcze zmienić dodatkowo wzmacniacz? Do 1005 chyba Atoll IN100 byłby trafiony, ale też słyszałem, że rozkręca się przy wyższej głośności co jest dla mnie minusem. Trafiłem jeszcze na Pioneer A70-DA i Denon PMA-1560. Coś jeszcze? Raczej poruszam się raczej w wygrzanych sprzętach. Wzmacniacz robi za końcówkę mocy dla amplitunera i fajnie gdyby ta funkcjonalność pozostała.  Nie raz już trafne porady tu otrzymałem, więc może znów się uda. Dzięki.

Nie zgodziłbym się co do Atoll`a. Świetnie radzi sobie już od niskich poziomów głośności. Jeśli lubisz szybkie i dociążone granie to jest super wzmak choć nie tak dociążony jak 200-tka z tej samej serii. Skoro lubisz gęsto to popatrz na stare NAD`y a z aktualnych modeli na pewno dobrze sprawdzi się Rega ELEX MK4. Szkoda, że zamykasz się na inne marki kolumn. W okolicach 10k jest super wybór.

1 godzinę temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Nie zgodziłbym się co do Atoll`a. Świetnie radzi sobie już od niskich poziomów głośności. Jeśli lubisz szybkie i dociążone granie to jest super wzmak choć nie tak dociążony jak 200-tka z tej samej serii. Skoro lubisz gęsto to popatrz na stare NAD`y a z aktualnych modeli na pewno dobrze sprawdzi się Rega ELEX MK4. Szkoda, że zamykasz się na inne marki kolumn. W okolicach 10k jest super wybór.

Może nie tyle co się zamykam, ale te modele mam praktycznie "pod ręką" za cenę, która mi odpowiada :) Korzystałem z NAD c356BEE przed Denonem (wtedy PMA-1500AE) i troszkę jakby jazgot się wdzierał. Denon wprowadził spokój w systemie. Oczywiście to moje subiektywne odczucia, a w międzyczasie zmieniły się i źródła i okablowanie :)

Opinia o Atoll o której pisałem pojawiła się w jednym z branżowych sklepów, którego to z nazwy wolę nie wymieniać :)

Edytowano przez Tomaszek

1 godzinę temu, Tomaszek napisał:

Może nie tyle co się zamykam, ale te modele mam praktycznie "pod ręką" za cenę, która mi odpowiada :) Korzystałem z NAD c356BEE przed Denonem (wtedy PMA-1500AE) i troszkę jakby jazgot się wdzierał. Denon wprowadził spokój w systemie. Oczywiście to moje subiektywne odczucia, a w międzyczasie zmieniły się i źródła i okablowanie :)

Opinia o Atoll o której pisałem pojawiła się w jednym z branżowych sklepów, którego to z nazwy wolę nie wymieniać :)

Ogólnie te magnaty mają tendencję do dużej ilości wyższych rejestrów więc na pewno jaśniejsze wzmacniacze nie są do nich wskazane a przynajmniej trzeba z nimi uważać :)

Nie wszystkie.

757 moim zdaniem to rewelacyjne kolumny które swego czasu konkurowały z Bowersami serii7 a kosztowały ułamek tej ceny.

Dokladne, czyste punktowe brzmienie, bardzo poprawne. Z wyraźna średnica.

I tu zaczynają się schody bo wyższe serie ale stare grały już inaczej. Wspomniane 807 i 1005 tore nie doczekały się kontynuacji miały inne soprany.

807 były swietnie wykonany i zyskały delikatniejsza góre od serii Quantum 7. Nie traciła na rozdzielczości a środek stał się bardziej odczuwalny. Czy będzie lepiej? TAK

Natomiast co do Quantum 1005 to sa już kolumny o cieplejszym basie. Góra podobna do tej z Quantum 8. Ale one sa mniejsze. Weź to pod uwage. Nie wiem czy tu nie powinieneś mysleć o 1009s

I jak mowie świetne kolumny które teraz swobodnie konkurują z modelami 10 000+ nowymi.

Magnat ma inne modele nowe. Nie ma następstw serii Quantum 8 i 10

Co do wzmaka

Denon 1560 super integra. Dzisiaj musisz dać powyzej 10 za taką.

NAD 356 nie, super go lubie ale nie tak klasa do tych kolumn

Caspian M2 bym polował, tez bdzie pasował.

Albo Magnat MA1000

Dnia 18.12.2024 o 08:14, Piotr Sonido napisał:

Nie wszystkie.

757 moim zdaniem to rewelacyjne kolumny które swego czasu konkurowały z Bowersami serii7 a kosztowały ułamek tej ceny.

Dokladne, czyste punktowe brzmienie, bardzo poprawne. Z wyraźna średnica.

I tu zaczynają się schody bo wyższe serie ale stare grały już inaczej. Wspomniane 807 i 1005 tore nie doczekały się kontynuacji miały inne soprany.

807 były swietnie wykonany i zyskały delikatniejsza góre od serii Quantum 7. Nie traciła na rozdzielczości a środek stał się bardziej odczuwalny. Czy będzie lepiej? TAK

Natomiast co do Quantum 1005 to sa już kolumny o cieplejszym basie. Góra podobna do tej z Quantum 8. Ale one sa mniejsze. Weź to pod uwage. Nie wiem czy tu nie powinieneś mysleć o 1009s

I jak mowie świetne kolumny które teraz swobodnie konkurują z modelami 10 000+ nowymi.

Magnat ma inne modele nowe. Nie ma następstw serii Quantum 8 i 10

Co do wzmaka

Denon 1560 super integra. Dzisiaj musisz dać powyzej 10 za taką.

NAD 356 nie, super go lubie ale nie tak klasa do tych kolumn

Caspian M2 bym polował, tez bdzie pasował.

Albo Magnat MA1000

Dzięki za konkrety. W sumie 757 Ty mi kiedyś poleciłeś i jestem z nich nadal bardzo zadowolony. Zamieniłem je nawet swojego czasu na MA RS8, ale dość szybko wróciłem do 757, bo dźwięk był znacznie przyjemniejszy w Magnacie. Chociaż przed tymi kolumnami kojarzyłem markę raczej ze sprzętem Car Audio niż domowym, to dźwięk, design i jakość wykonania wpasowuje się w moje gusta :)

Wzmacniacz będzie mi obsługiwał również fronty w KD, więc dedykowane wejście (main in) jest sporym plusem w Caspian M2. Swoją drogą, to czy wzmacniacz sam się przełącza na to wejście w przypadku wykrycia sygnału wejściowego? W obecnym 1520AE mam dynks, który muszę wcisnąć... Przychodzi Ci do głowy coś jeszcze z taką funkcjonalnością? Bo chyba wyrównanie poziomu mocy sygnały wyjściowego z CD i Amplitunera nie wchodzi w grę?  Swoją drogą 1560 i M2 mają wejścia XLR - czy to jakiś ślad, którym można się kierować podczas wyboru wzmaka?