krystian400 Napisano Wtorek o 22:00 Udostępnij Napisano Wtorek o 22:00 (edytowany) Witam wszystkich, na wstępie zacznę od tego, że nie jestem wyjadaczem i zakochałem się w winylach słuchając u znajomych całą noc przy drinku na sprzęcie audio-technica AT-LP60XUSB + EDIFIER R980T ( wiem, że tragiczna półka, ale wystarczyło do cieszenia się jak dziecko i poganiania do włożenia kolejnej płyty ) Siedzę i przeglądam fora od tygodnia i mam po prostu sieczkę w głowie. Potrzebuje kupić cały komplet w budżecie 1500 zł, wstępnie szukałem vintage, ale jak zobaczyłem koszta, ryzyko trafienia na "dobrze serwisowane" doborze wzmacniacza, przedwzmacniacza to stwierdziłem, że najpierw znajdę coś do bakcyla, a za 2-3 lata kupie porządniejszy sprzęt. Po prostu chce już usiąść i rozkoszować się muzyką, a tak każdego dnia łapie frustracje dowiadując się, że jednak kolejny wybór jest zły. Nie zależy mi na sprzęcie nowym, szczególnie głośnikach, wybór już prawie padł na Audio-Technica AT-LP120X-USB + Edifier R1280DB ( 1133 zł nowy + głośniki używane 200 zł ) ale jedni chwalą ten gramofon, inni linczują niemiłosiernie Doradźcie mi proszę co kupić, wchodzi w grę automat, półautomat jak i manual kolor czarny, a najlepiej jakieś drewno, orzechowy ( za ładny drewniany lub orzech jestem w stanie przegryźć minimalnie większą kwotę ) Za rzeczową pomoc stawiam przysłowiowe piwo blikiem Edytowano Wtorek o 22:08 przez krystian400 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano Wtorek o 22:15 Udostępnij Napisano Wtorek o 22:15 Przede wszystkim jakiej masz wielkości pokój? Kolumienki może i fajne, nie słuchałem, ale nie specjalnie do każdego pomieszczenia. Zrób zdjęcia albo/i rysunek pokoju z zaznaczonymi odległościami od kolumn do miejsca odsłuchu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian400 Napisano wczoraj o 00:00 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 00:00 (edytowany) Odległość od miejsca odsłuchu 180 cm. Cała przestrzeń jest spora, połączony salon z kuchnią i przedpokojem. Salon 5,1m x 4.1m Kuchnia 2,14m x 1.3m Przedpokój 3m x 2.13m Edytowano wczoraj o 00:16 przez krystian400 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano wczoraj o 05:29 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:29 (edytowany) Tak czułem. Moim zdaniem kolumienki bardziej na biurko.Możesz mieć problem z akustyką. Z nagłośnieniem. Weź sprzęty na próbę tak, aby móc zwrócić i posłuchaj. Zdecydujesz czy zostawiasz. Nie pisałeś o budżecie. Jeżeli gramofon za 1500 zł to nagłośnienie plus 4k-4,5k do tego pokoju. Przy sprzęcie nowym. To wg mnie takie minimum. Akustyka się kłania. Ale najpierw posłuchaj czy dźwięk z takiego zestawu jest dla Ciebie akceptowany. W Twoim pokoju. Najlepiej z drugiego końca pomieszczenia. :))))) Zrób zdjęcie na wprost z większej odległości by objąć całą ścianę na której jest TV. Pozdrawiam Edytowano wczoraj o 05:48 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano wczoraj o 05:58 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:58 (edytowany) Ja pomyślałbym o wzmocnieniu dźwięku z TV. Ale wtedy będzie drożej :))))). Dwa źródła TV do oglądania i drapak do słuchania. Wg mnie pomieszczenie ma potencjał, ale będziesz musiał popracować nad minimum akustycznym. PS. Gdybym miał kupować sprzęt dla siebie to tylko używany. Pozdrawiam Edytowano 23 godziny temu przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian400 Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu Na tą chwilę nie chce szaleć z nagłośnieniem, dlatego chciałem same glosniki do gramofonu. Ewentualnie jakby był sprzęt który moge podlaczyc pod telewizor i gramofon i jednocześnie dobrze działa w grach i przy odtwarzaniu muzyki to byłbym w stanie pójść w uzywke za 1 000 zl, ale wiem, że to nie jest budżet na coś takiego. Powiedz mi co myślisz o gramofonie i czy ewentualnie polecasz jakiegoś innego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian400 Napisano 18 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 18 godzin temu Załóżmy, że zmienił bym koncepcję I chcial poświęcić na same glosniki powiedzmy 1500 zl Co lepsze Edifier S2000MKIII czy Nobsound b100 + jakieś glosniki pasywne używane z olx do powiedzmy 500 zł + przedwzmacniacz z olx jakiś do 300 zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowany) Przy takim dużym pokoju moim zdaniem nie będzie dobrego dźwięku z małych głośniczków. Dlatego pisałem o testach w domu byś posłuchał. To jakbyś do ciężkiego samochodu dał niewspółmiernie mały silnik. Pojechać pojedzie, ale czy o to chodzi? Edytowano 12 godzin temu przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian400 Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu Mam aktualnie stary 8 letni soundbar z samsunga i nie narzekam, więc myślę, że każde rozwiązanie dla mnie będzie krokiem do przodu. To tak jakbym jeździł 3 cylindrowym 1.0 całe życie, każde rozwiązanie będzie lepsze, ale jakie wybrać w tym budżecie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts