Skocz do zawartości

Proszę o polecenie mi nowych frontów

Daniel Ps

Recommended Posts

Stwierdzam, że chyba zacząłem przesadzać. Pewnie nie odczuję różnicy - nie jestem jakimś wyrafinowanym znawcą, a zwykłym zjadaczem chleba. Jeszcze nie dawno nawet nie rozważałem zakupu tak, co by nie było, drogiego amplitunera. Wciągnąłem się w temat i zacząłem brać pod uwagę coraz droższe, zakładając nawet ściąganie z USA - chyba mnie poniosło, nie jest to takie proste.

Ta półka cenowa - avc-4800h, rz50 - będzie dla mnie zupełnie wystarczająca. Chyba trzeba by się skupić na walorach użytkowych.

Nie ma co nabijać postów - trzeba wybrać.

1 godzinę temu, zygi72 napisał:

denon avc-4800h - mam do dostania nowy za 5500,

onkyo RZ50 - tu drożej, bo 6,5tyś.

to na teraz w takiej cenie, pewnie dałoby się trafić taniej ale tak na tą chwilę się kształtuje.

Ja tylko dodam

swoje jako autor wątku. Co prawda nie kupiłem jeszcze bo muszę zmienić tv najpierw ale powiem swoje. Nakręcony byłem bardzo na rz50 słuchałem go w salonie następnie 4800 do tego jbl7100 (chyba) i arcama 11 ale generalnie miałem kupić avr5 

denon zagrał najgorzej jak dla mnie bardzo ciężko 

jbl zagrał nawet ładnie ale nie byłem przekonany więc nie wsłuchiwałem się za bardzo i przeszedłem szybko do rz 50 tu było o wiele lepiej niż wcześniejsze dwa następnie odsłuchałem arcama znaczącej różnicy nie słyszałem. Postanowiłem wypożyczyć rz50 w domu w porównaniu do tego co mam rxv6a to w stereo była przepaść na korzyść onkyo. Grało głośno trochę jak by krzyczało ogólnie mi to nie wadziło testowałem samo audio i pasowało mi bardzo zdecydowałem że wezmę. Ale oddając wypożyczyłem arcama żeby przesłuchać w domu i tu powiem tak że w porównaniu do onkyo jest duża różnica dźwięku. Onkyo gra głośno jak by narzucało nam wszystko podejrzewam że w kinie może dać to świetny efekt w dynamicznych scenach. Ale arcam miał też dużo mocy ale co ważniejsze było czuć że ma zapas mocy a szczegółowość i ilość detali w muzyce była duża na arcamie szurnięcie pałeczka po perkusji było słychać w onkyo ten element był nic nieznaczący wtopiony w muzykę. Więc uważam że mając do wyboru rz 50 a arcam 5 to warto wejść w 5 różnica duża nie jest nie wiem jak to w kinie ponieważ jak napisałem sam

jeszce nie kupiłem więc nie ogarniałem tego i kalibracji ale przy stereo słychać znaczną różnicę a do stereo kalibracja nie jest potrzebna z tego co się naczytałem 

Nie wiem czego szukasz- głównie kino, trochę stereo i czy przesiadasz się z czegoś czy to pierwszy amplituner? akurat niedawno podobny dylemat przetrawiałem (tj. na tapecie były: rz50, avr5/10/11,  do tego nad t778). W końcu wybrałem rx-A4A - po części dlatego, że tak jak kolega wyżej przesiadałem się też z rx-V6A, a po części sama oferta pomogła przyspieszyć decyzję. Sporo zależy więc od upodobań i wygody obsługi urządzenia.

Jak nie masz pewności, wolisz zdroworozsądkowe podejście, to zacznij od niższego pułapu, a za jakiś czas sprzedasz i level up (będzie mniej 'bolało'). Może to być rz30, arcam avr5 jak najbardziej, ale licencja za dopłatą no i przy ewentualnej odsprzedaży trafisz na maruderów (brak hdmi 2.1), potem jest rz50 czy nawet integra drx 5.4 gdzieś krąży teraz za 5,9kpln (jej design nie każdemu pasuje, chociaż i tak wolałbym ją od onkyo). Z Yamahy oczywiście jestem bardzo zadowolony, ale jeśli to nie Twój kierunek to nie ma co bardziej mieszać.

Nie powiem nic innego czego sam byś nie czytał trzeba odsłuchać i zobaczyć co bardziej pasuje ja denona odrzuciłem yamahy po rxv6a nawet nie biorę pod uwagę onkyo bardzo mi się podobało bo było żywiołowe mocne dynamiczne (u szwagra jakiś inny model) natomiast rz50 też mi pasowało do momentu jak nie odsłuchałem arcama teraz to zależy chyba od ceny jaką chcesz wydać za avr 5 myślę że ok 7000 możesz kupić nawet z salonu sam dostałem takie oferty wcześniej dirac można dokupić w późniejszym terminie 

Jeśli nie potrzebujesz więcej jak siedem kanałów to weź jeszcze pod uwagę Anthem MRX 540 (4K). Jakością dźwięku bije całą konkurencję w budżecie ~6000zł. Wersja 8K to już okolice 10000zł...

Z mojego punktu widzenia (na tą chwilę posiadacza sprzetu obsługujacego w pełni 8K) wejścia HDMI obsługujące 4K/120Hz i 8K/60Hz nie są warte dopłaty. Jak masz np. PS5 czy XboX i koniecznie chcesz uzyskać synchro 120Hz to możesz podłączyć je bezpośrednio pod TV a audio przesłać do ampli dzięki e-ARC i sprawa załatwiona. A 8K to moim zdaniem pieśń która nigdy nie nadejdzie, a nawet gdyby, tu uznaję taką rozdzielczość za bezsensowną i bezcelową u Kowalskiego w domu. Jakość obrazu można (a wręcz powinno się) w przyszłości poprawiać innymi parametrami a nie pogonią za px.

Edytowano przez Butler

Nie robię na razie zbędnych roszad bo muszę dojść do siebie (względy zdrowotne), a rozważam zamianę kombo Sony 75" oraz proja 107" na TV 98" albo nawet 115" jeśli ceny dużych przekątnych zachowają dotychczasową tendencję spadkową. Kiedyś 65" było kosmicznym kosztem, potem z zazdrością patrzeliśmy na 75". Teraz całkiem niezły 98" MiniLed można kupić za 12000zł. Są nawet tańsze, ale trzymajmy się jakiegoś poziomu który szukamy. Ogólnie jestem dobrej myśli.

Edytowano przez Butler

Cześć. Zastanawiam się dlaczego chcesz zrezygnować z projektora na rzecz tv. Myślałem że w pokoju przygotowanym pod kino jedynym słusznym wyborem jest projektor. Wiadomo w salonie codziennego użytku to co innego.  Ale w przygotowanej salce projektor ma rację bytu. Chyba że aż tak duża różnica jest w wyświetlanym obrazie i wolisz tv? Wiem że 100 cali tv można kupić w kwocie twojego proja. Bo te 115 to już trochę abstrakcyjna cena 75k. Nie myślałeś o ekranie ramowym większym niż 107 cali które masz?

TV 115" można by prawie kupić w cenie mojego proja, tzn. jak by był nowy.

Pokój dedykowany, ale nie jest za wielki. Ściana ma około 4 metry. Przednie kolumny nie stoją by było ładnie, tylko tak by dobrze grały. Rozmiar 107" 21:9 to 250cm szerokości + napinacze ~290cm i ekran rozwija się praktycznie przy samych kolumnach.

Realia są takie że z proja po prostu mało korzystamy, większość oglądamy na TV 75" który wisi za ekranem. Pozbyć się TV nie chcę. Sporo używamy konsol oraz ogólnie do codziennego plumkania i nie widzi mi się odpalanie proja wraz z całkowitym zaciemnianiem pomieszczenia za każdym razem. Owszem, jak już się odpali coś konkretnego jest fajnie, ale odbywa się to sporym kosztem ergonomii.

Ekran rozwijany zaczyna sprawiać problemy, lekkie pofalowania, lekkie cienie po szerokości tak jak obrót bębna... Niby nikt tego nie widzi przy projekcji, ale ja to wiem i mnie wkurza. Do tego ograniczenie 21:9. Przy innych proporcjach pasy po bokach. Nie żałuję że akurat taki wziąłem, no ale coś trzeba było wybrać. Przy rozwijanym nie ma opcji na aktywne czarne przysłony. Ehhh.

Kupić wielgaśny TV i pozbyć się tej całej szopki zaczyna coraz bardziej kusić. 

TV 115" by miał efektywną szerokość o 6cm więcej jak ekran, zero kombinowania, bach i jest, jak będę chciał obejrzeć coś w ciemności jak w kinie to będę mógł to zrobić a nie będę musiał jak do tej pory.

20 minut temu, Butler napisał:

TV 115" można by prawie kupić w cenie mojego proja, tzn. jak by był nowy.

Najtańszy dostępny tv 115 cali widzę za 75k i nie wiem czy są jakieś alternatywy. Z tego wiem posiadasz Epson ls 12000 a on tyle nie kosztuje. Chyba że się mylę.

22 minuty temu, Butler napisał:

Realia są takie że z proja po prostu mało korzystamy, większość oglądamy na TV 75" który wisi za ekranem. Pozbyć się TV nie chcę. Sporo używamy konsol oraz ogólnie do codziennego plumkania i nie widzi mi się odpalanie proja wraz z całkowitym zaciemnianiem pomieszczenia za każdym razem. Owszem, jak już się odpali coś konkretnego jest fajnie, ale odbywa się to sporym kosztem ergonomii.

Czyli wygoda użytkowania przede wszystkim. 

23 minuty temu, Butler napisał:

Przy rozwijanym nie ma opcji na aktywne czarne przysłony. Ehhh.

Możesz coś więcej napisać o aktywnych przysłonach. Bo pierwszy raz o takim czymś słyszę. 

A sam Epson ls12000 jak oceniasz. Za mną chodzi eh tw 9400 tylko właśnie nie wiem czy po jakimś czasie użytkowania nie dojdę do podobnych wniosków w temacie projektora. 

Epsona już dawno nie mam... Już jakiś czas świeci JVC DLA-RS3100, ale jeszcze wcześniej przewinęło mi się (jeśli dobrze liczę) 8 innych modeli w ciągu kilku miesięcy. Pożyczałem, testowałem... Epson był ok, ale tam z tego co kojarzę natywnego 4K nie było. Nie przypomnę już sobie czym się szczególnie charakteryzował.

17 minut temu, Maykel napisał:

Czyli wygoda użytkowania przede wszystkim. 

Żebyś wiedział. Poza tym zmiana proja na TV nie jest równoważna z utratą bądź zyskiem jakości. Obraz jest inny. Na minus to w pewnym sensie komfort dla oczu bo odbite jest zdrowsze.

21 minut temu, Maykel napisał:

Możesz coś więcej napisać o aktywnych przysłonach. Bo pierwszy raz o takim czymś słyszę. 

@Gmow1977 coś takiego sobie ogarnął, wrzucał już na forum foty i filmiki to niech się jeszcze raz pochwali :), albo przeszukaj jego wpisy.

13 minut temu, Butler napisał:

Epsona już dawno nie mam... Już jakiś czas świeci JVC DLA-RS3100, ale jeszcze wcześniej przewinęło mi się (jeśli dobrze liczę) 8 innych modeli w ciągu kilku miesięcy. Pożyczałem, testowałem... Epson był ok, ale tam z tego co kojarzę natywnego 4K nie było. Nie przypomnę już sobie czym się szczególnie charakteryzował.

To nie jestem na bieżąco. Albo za szybko zmieniasz zabawki, heh. No to z tego co widzę to już kawał proja jest. Kurcze tym bardziej nie rozumiem ewentualnej zmiany na tv. Bo jeszcze przy gorszym projektorze to jest zrozumiałe. Tak w tym wypadku niekoniecznie. No chyba że tak jak piszesz chodzi o wygodę użytkowania. W sumie już parę wątków na forum widziałem gdzie ludzie przesiadali się z projektora na tv. Tylko tam raczej chodziło o użytkowanie w salonie. 

1 minutę temu, Maykel napisał:

Kurcze tym bardziej nie rozumiem ewentualnej zmiany na tv.

Nic do końca nie jest przesądzone, zdrowie muszę ogarnąć - to jest w tej chwili primo. Opcja dziś - Najbardziej kusi 98" to tyć krok wstecz jeśli chodzi o wielkość vs ekran z proja, ale nikt nie każe mi z niego rezygnować, zamienię tylko 75" na 98". Tylko czy będzie mi się później chciało ten proj uruchamiać przy takim dużym TV? A TV 115" tyć za drogi. Jakby tak proges spadania cen dużych przekątnych był zachowany jak w ostatnich latach i starczyło by poniżej 50 klocków... Oj kusiło by, mocno kusiło.

Dnia 6.02.2025 o 12:14, zygi72 napisał:

denon avc-4800h - mam do dostania nowy za 5500,

onkyo RZ50 - tu drożej, bo 6,5tyś.

to na teraz w takiej cenie, pewnie dałoby się trafić taniej ale tak na tą chwilę się kształtuje.

nie wiem czy tu jest roznica 1000 zł warta Diraca? Z drugiej strony, kurde no.

Osobiscie bardzo lubięYamahe i model A4A jak i wszystkie poprzednie edycje. Jednak on ma mniej kanałów. Natomiast brzmieniowo Yamaha ma w sobie coś unikatowego. Jej rozdzielczość dzwieku jest swietna. Dla niektorych bedzie za bardzo.

Dnia 8.02.2025 o 14:11, lion napisał:

To na marginesie odnośnie poprzednich edycji Yamahy -na popularnym portalu ogłoszeniowym jest rx-a3080 za 5500. Może komuś się przyda.

Warto.

Dnia 8.02.2025 o 18:00, Daniel Ps napisał:

To masz na myśli że warto dopłacić tego 1000 do onkyo czy nie warto ?

nie wiem czy Diraca kupisz za tyle.

349 dolarów. Czyli drożej. Wiec wygląda że odpowiedź brzmi TAK.

Warto.