TomaszS/N Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu 8 godzin temu, KinoTop napisał: Miałem na odsłuchu/testach Triangle Esprit Comete EZ. Fajne kolumny, ale finalnie zostały u mnie Audio Physic. Co do subów od Triangle nie wypowiem się, nie słuchałem. Chyba tylko pozostaje wypożyczenie na testy domowe 😉 Jeszcze mam jedno pytanie pisałeś, że w krzywej ARC zmieniałeś deep bass. U mnie każde zwiększenie powodowało co prawda zwiększenie mocy „basu” ale wg. mnie robił się bałagan. Ja mam ustawione na 0. Room Gain tez ostrożnie, niekoniecznie podbijanie pomaga. I co dziwne, ten sam pokój, kalibracja robiona jedna po drugiej a krzywe trochę odmienne…np. room gain 3 dB i następnym razem 3,5 dB. 🤔 Wiesz co u mnie kwestia basu to temat pomieszczenia, mam salon połączony z kuchnia 35m2 ale wysoki- w najwyższym punkcie 5m i ma gdzie ten dźwięk uciekać. Dlatego bez poprawek bas jest, tylko na tle reszty pasma wydaje mi się że jest go mało.. Chociaż kolumny mają bass reflex z przodu to i tak mam je odsunięte od ściany. Ogólnie wszystko teraz brzmi ok ale cały czas sobie testuję i modyfikuję ustawienia… ostatnio ustawiłem kalibrację na pełne pasmo i podbiłem trochę treble, dodatkowo room gain na 4 i deep bass na 70hz i 3. Gra to bardzo fajnie, czuć że dźwięk jest wyrównany detaliczny na górze i ma dobre zejście w Basie, natomiast słychać ze dźwięk stracił na naturalności. Ciężko to opisać ale jest mniej żywy. Widać że każda korekcja czy prawidłowa czy nie.. wpływa na dźwięk trochę na niekorzyść, czuć że sygnał jest przetworzony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts