Skocz do zawartości

Amplituner lepszej klasy czy ampli + końcówka?

TomaszS/N

Recommended Posts

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

hmmm

Jakiej ?:D

SA10 nie ma sensu

Ciekawe. Że w 10tce była? To może to wyszło z oferty Dolby.

W instrukcji takiej. Tylko, że w menu avr tego brak🤣 Może zniknęło wraz z jakaś aktualizacją.

Chyba że pytasz o integrę to myślałem bardziej o czymś w stylu sa30, in200… tylko nie wiem jak dużej poprawy się spodziewać w stosunku do wydanych pieniędzy.

IMG_5557.png

Apropo Dynamic Volume z dawnych ampli z kalibrajcją XT32. Ostatnio zauważyłem przez przypadek, że gdy wyłącze Dynamic Volume ale na grach typy Call of Duty, to niektóre dźwięki (trafienie w przeciwnika) są bardzo bardzo ostre i to obojętnie na jakim trybie GAME czy MOVIE. Za to z Dynamic Volume Light jest dużo łagodniej , mniej metalicznie . Tego w filmach nigdy nie wychwyciłem, a na Xboxie tak. Czyżby ten Dynamic Volume to coś więcej niż wyrównanie , czy może to po prostu ścięcie trebli w dół i podbicie basów aby przy cichym odsłuchu więcej się działo.

@MASX być może robili przedruk instrukcji z poprzednich wersji :)

20 godzin temu, MASX napisał:

Tylko, że w menu avr tego brak🤣 Może zniknęło wraz z jakaś aktualizacją.

Może skończyło się wsparcie tego? Trzeba by też napisac do Dolby i informację o tym

20 godzin temu, MASX napisał:

Chyba że pytasz o integrę to myślałem bardziej o czymś w stylu sa30, in200… tylko nie wiem jak dużej poprawy się spodziewać w stosunku do wydanych pieniędzy.

Tylko test domowy to wykaże.

17 godzin temu, Arek_Gd napisał:

Apropo Dynamic Volume z dawnych ampli z kalibrajcją XT32. Ostatnio zauważyłem przez przypadek, że gdy wyłącze Dynamic Volume ale na grach typy Call of Duty, to niektóre dźwięki (trafienie w przeciwnika) są bardzo bardzo ostre i to obojętnie na jakim trybie GAME czy MOVIE. Za to z Dynamic Volume Light jest dużo łagodniej , mniej metalicznie . Tego w filmach nigdy nie wychwyciłem, a na Xboxie tak. Czyżby ten Dynamic Volume to coś więcej niż wyrównanie , czy może to po prostu ścięcie trebli w dół i podbicie basów aby przy cichym odsłuchu więcej się działo.

@MASX być może robili przedruk instrukcji z poprzednich wersji :)

Tylko tu mówisz o Audyssey Dynamic Volume. A tu było Dolby Volume. Założenie zbliżone w praktyce mogło to działąć kompletnie na innych algorytmach.

Dnia 15.03.2025 o 06:38, Piotr Sonido napisał:

Tylko tu mówisz o Audyssey Dynamic Volume. A tu było Dolby Volume. Założenie zbliżone w praktyce mogło to działąć kompletnie na innych algorytmach.

Jasne, mi chodziło o to że odkryłem w działaniu Dynamic Volume coś czego wcześniej nie zauważałem. Że Dolby Volume to coś zupełnie innego to wiem.

Jako ciekawostkę, w temacie dotyczącym Anthema (mrx 740 / 1140)  na AVS natknąłem się na takie info dot. Dolby Volume

Are you able to use Dolby Volume while having the ARC calibration enabled? Asking because I just got a Lexicon and I really wanted to use Dolby Volume but it's greyed out when I enable the Dirac calibration

It’s a newer implementation called Dolby Audio Post Processing. And yes, on these models you can use it with ARC enabled. You can also use it when playing Atmos content.

a później w instrukcji Anthema:

"

Dolby Audio Post Processing and Dynamic Range Control

Refer to the Input Setup section for a description of Dolby Audio Post Processing. To change on/off status, press DYN on the remote control and then the up/down buttons. 

When Dolby Audio Post Processing is off, and you press the DYN button a second time, alternate dynamic range settings become available. This setting allows you to control the difference between the softest and loudest passages on soundtracks that contain dynamic scaling cues.