Arko55 Napisano 4 stycznia Udostępnij Napisano 4 stycznia Cześć wszystkim W ubiegłym roku w moje ręce trafiły 2 konstrukcje gdy przez dłuższy czas posiadałem DAC Lampucery Tot> Transport PC Wondows/Linux i Volumio, wzmacniacz Sony str V5, kolumny Hurricane DIY, kable marketowy z wyjątkiem RCA Duelund. piwerszy na ruszt idzie już opisywany tu DAC Lampucery CS4397 W swojej cenie około 1000-1500zł dosyć naturalnie grający DAC, ma sporo werwy, rozmachu, scena napowietrzona, barwa nieco ocieplona. Minusy to nieco brakuje lepszego wypełnienia, rozciągnięcia skrajów pasm, Lampucera mogła by być też nieco bardziej gładka w graniu. Generalnie jest to bezpiecznie grający konwerter bez udziwnień, nie zamuli systemu ani też nie wyostrzy zbytnio, nie nada przesadnie cyfrowego suchego charakteru, czy nie spłyci sceny, dobry budźetowy średniak. Wiosna ubiegłego roku chciałem posłuchać przerobionego projektu na Wolfson, mianowicie Dac Weiliang DAC5 WM8741 Wypożyczyłem go na testy, przez kilka tygodni wyrobiłem sobie opinię, DAC dostałem z zasilaczem impulsowym i dodatkowym lepszym modułem USB. Na 1 rzut ucha DAC grał całkiem inaczej niż Lampucera, były chwile zachwytu ale czy na dłuższa mete był to dobry krok? Bardzo solidne dociążenie z rozciągniętym mocno basem, średnica bardzo barwna, wypełniona, tłusta, nie wiem czy górna partia tego pasma nie grała zbyt ciemno... wysokie tony bardzo łagodne, stonowane. Brakowało mi troche doświetlenia w wysokich, w kwesti rozdzielczości było raczej skromnie, ale ten DAC był bardzo tanim wyjściem, scena grała bardziej w kolumnach niż ta z Lampucery, cały czas myslałem że zmiana zasilacza na lepszy lepiej by odrywała dźwięk z głośników. Zaletą był przyjemny gładki charakter, nigdy nie czułem wyostrzonego suchego grania, co dziwne... DAC za grosze nie brzmiał zbyt cyfrowo, może przez "tłusą barwę" i odpowiednie wygładzenie. W małym pokoju trzeba uważać by basu nie było za dużo, oraz polecił bym łączyć przykładowo z jakimiś kolumnami PMC zamiast Dali. W mojej opinii ciekawy tani konwerter gdy by ktoś chciał wypełnić dźwięk to takie AKG K701 czy jasne chude PMC, zamknęte NHT by się dogadały. U mnie słuchawki i kolumny miały zbyt dużo sosu w barwie, zbyt gęsto, chociaż same wokale czasem czarowały swą barwą i wygładzeniem. Skończyło się na kupnie LKS Audio MH-DA003 DAC na podwójnym Sabre 9018 gra do dziś, bardzo udany model który w żadną stronę nie ma zbyt dużych odchyłów, jest niestety lub stety podatny jaki kabel zasilający mu podam, na moim marketowym brzmi bardziej neutralnie, czuć minimalny narzut podbitego basu i wysokiej średnicy, lecz po zmianie kabla na coś audiofilskiego, może Michał Sanwiing zna jaka to marka, dźwię już był bardziej szczupły na basie a bardziej uwydatnił się sopran, górna średnica. Być może tak właśnie ma grać DAC na Sabre 9018, z lekkim naciskiem na wysokie Dźwięk bardzo mi odpowiada, bas jest kopiący, ma wykop przy Lampucerze, całe pasmo nieco bardziej wypełnione, jest tez lepiej wygładzone, scena podobna, nie miałem żadnego DACa by porównać bezpośrednio stąd biorę opinię z pamięci. Dawno nie raz pisałęm że Lampucera była znana z efektownego, energicznego grania, tu jest tak samo w lepszej oprawie, nieco mniejszy nalot cyfry, bez zamulenia, po prostu bardziej gęsta nasycona wersja lampucery nie licząc nieco innej barwy. Stawiając który lepszy wygrywa LKS, dalej myslę że to ta sama półka w sprawach sonicznych, z pamięci super dobre wrażenie na mnie zrobił IrDAC na zazsilaczu Tomanka, tam mogło by byc jeszcze lepiej, bo wyraźnie przebił Lampucere w dźwięku. Za LKS dałem 2tys biorąc używkę, sądzę że to bardzo dobra cena tym bardziej że to świetnie zbudowany klocek z mający wiele wyść w tym XLR. Pozdrawiam 2 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misio38 Napisano 4 stycznia Udostępnij Napisano 4 stycznia Uważaj żeby ten DAC cię nie zabił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 5 stycznia Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia @Misio38Dzieki, na innym forum dostałem opinię że DAC z 1 fotki był kiepsko zabespieczony i trzeba uważać żeby nic sie nie stało, na szczęście kilka lat uzywany włącznie z poprzednim właścicielem nie narobił problemów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts