Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Potrzebuje końcówkę mocy do kina domowego ale będzie też używana do stereo pod kolumny B&W 602 S2.  Po długim przeglądzie i pewnie jeszcze będzie trwał skłaniam się do rotela, który ponoć dobrze radzi sobie z kolumnami od B&W. Pytanie tylko, który z roteli wybrać - niby opinie wszędzie są, że to dwa takie same modele różniące się tylko mocą ( niby oba w konstrukcji monobloków, dual mono czy jak to zwał ;) ) ale zdjęcia ze środka obudów mówią, że to całkiem różne konstrukcje ( 1552 pojedyncza płyta w stosunku do odseparowanych bloków w 1582 ).  Na początku był głównie brany pod uwagę 1582 ale jednak cena 1552 robi swoje ( i tu mam dylemat ) czy 1552 mk2 wystarczy pod te kolumny a w przyszłości pod serie 7?  Czy będzie czuć różnice w odsłuchu? Dodatkowo pierwotnie będzie to podpięte pod pre-out z RX-a4a.  Pomieszczenie gdzie to ma grać aktualnie ma ok 16m2 ( może za 5-10 lat będzie większe  :) ) w prostokącie ok 5x3zhakiem. 

Wykorzystywany będzie do:

- kino domowego - będzie podpięta pod RX-A4A  kablami rca jak wyżej pisałem,

- stereo  - w przyszłości chciałbym podpiąć NAD C658 i przepinać się przełącznikiem z tyłu rotela.  

Pozdrawiam

Jakub Bator

Napisano
Dnia 6.01.2025 o 16:28, Jakub Bator napisał:

Witam,

Potrzebuje końcówkę mocy do kina domowego ale będzie też używana do stereo pod kolumny B&W 602 S2.  Po długim przeglądzie i pewnie jeszcze będzie trwał skłaniam się do rotela, który ponoć dobrze radzi sobie z kolumnami od B&W. Pytanie tylko, który z roteli wybrać - niby opinie wszędzie są, że to dwa takie same modele różniące się tylko mocą ( niby oba w konstrukcji monobloków, dual mono czy jak to zwał ;) ) ale zdjęcia ze środka obudów mówią, że to całkiem różne konstrukcje ( 1552 pojedyncza płyta w stosunku do odseparowanych bloków w 1582 ).  Na początku był głównie brany pod uwagę 1582 ale jednak cena 1552 robi swoje ( i tu mam dylemat ) czy 1552 mk2 wystarczy pod te kolumny a w przyszłości pod serie 7?  Czy będzie czuć różnice w odsłuchu? Dodatkowo pierwotnie będzie to podpięte pod pre-out z RX-a4a.  Pomieszczenie gdzie to ma grać aktualnie ma ok 16m2 ( może za 5-10 lat będzie większe  :) ) w prostokącie ok 5x3zhakiem. 

Wykorzystywany będzie do:

- kino domowego - będzie podpięta pod RX-A4A  kablami rca jak wyżej pisałem,

- stereo  - w przyszłości chciałbym podpiąć NAD C658 i przepinać się przełącznikiem z tyłu rotela.  

Pozdrawiam

Jakub Bator

Nie tylko Rotel dobrze poradzi sobie z Bowersami, jest tego masa, ale jeśli szukasz modeli nowych to gorąco polecam Ci końcówki Atoll`a - AM100 / 200 Signature. Potężne i bardzo dynamiczne jednostki z lekkim ociepleniem, które do Bowersów jak najbardziej pasuje. 

Napisano
Dnia 8.01.2025 o 15:40, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Nie tylko Rotel dobrze poradzi sobie z Bowersami, jest tego masa, ale jeśli szukasz modeli nowych to gorąco polecam Ci końcówki Atoll`a - AM100 / 200 Signature. Potężne i bardzo dynamiczne jednostki z lekkim ociepleniem, które do Bowersów jak najbardziej pasuje. 

Dzięki za info - poczytam coś o tych AM`ach . Jedynie czego nie ma na pokładzie tych am`ów to mozliwości podpięcia innego żródła i przełączania się miedzy nimi jak w rotelu ... 

Napisano
5 godzin temu, Jakub Bator napisał:

Dzięki za info - poczytam coś o tych AM`ach . Jedynie czego nie ma na pokładzie tych am`ów to mozliwości podpięcia innego żródła i przełączania się miedzy nimi jak w rotelu ... 

Sądzę, że udałoby się nam, zorganizować egzemplarze do testu dla Ciebie jesli bylbys zainteresowany. Ewentualnie odsłuch za kaucją od jednego z salonów. Skąd piszesz?

Napisano
23 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Sądzę, że udałoby się nam, zorganizować egzemplarze do testu dla Ciebie jesli bylbys zainteresowany. Ewentualnie odsłuch za kaucją od jednego z salonów. Skąd piszesz?

Z Krakowa - generalnie cały sprzęt w różnych odstępach czasu był kompletowany u Was ;) . Co do testów - mówimy teraz o AM`ach czy Rotelu? 

Napisano
Dnia 15.01.2025 o 22:12, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Konkretnie o tych końcówkach Rotela :)

Czyli była by możliwość jak rozumiem wypożyczenia do testów do domu najpierw jednego a później drugie rotela na kilka dni bez zobowiązań zakupowych ?  :) 

Dnia 16.01.2025 o 07:40, Piotr Sonido napisał:

Odwiedź sobie audiotrend na sołtysowskiej albo Audio mix na Kalwaryjskiej.

Może Ty szukasz integry z trybem końcowki?

Ja tez Do Bowersa szedł bym w Atolla

Integry raczej nie bo w sumie nic by mi aktualnie nie wnosiła i cenowo końcówka mocy lepiej wychodzi - np. am200 do in200 to koszt 2tys różnicy jak dobrze patrzę.  Fakt w przyszłości chciałby dokupić tego nad`a C658 ale ... :) myślę, że końcówka wystarczy ( jakoś przełączanie wymyślę jak zdecyduje się na atoll`a albo w rotelu już to będzie ;) )

Na razie musze dokładnie poczytać o różnicach między nimi ( rotel, atoll ) , a później posłuchać ich przed decyzją ... 

Napisano
39 minut temu, Jakub Bator napisał:

Czyli była by możliwość jak rozumiem wypożyczenia do testów do domu najpierw jednego a później drugie rotela na kilka dni bez zobowiązań zakupowych ?  :) 

Integry raczej nie bo w sumie nic by mi aktualnie nie wnosiła i cenowo końcówka mocy lepiej wychodzi - np. am200 do in200 to koszt 2tys różnicy jak dobrze patrzę.  Fakt w przyszłości chciałby dokupić tego nad`a C658 ale ... :) myślę, że końcówka wystarczy ( jakoś przełączanie wymyślę jak zdecyduje się na atoll`a albo w rotelu już to będzie ;) )

Na razie musze dokładnie poczytać o różnicach między nimi ( rotel, atoll ) , a później posłuchać ich przed decyzją ... 

tak, bez zobowiązań zakupowych. Wyłącznie potrzebujemy równowartość za urządzenie w wysokości 100%.

Napisano
14 godzin temu, Jakub Bator napisał:

Tylko wtedy do itegry możesz kupic znacznie tańszy player. I wtedy te 2 k spadnie.

Niestety nie wiem jak 658 radzi sobie jako PRE, sprawdzałem go tylko jako odtwarzacz sieciowy.

14 godzin temu, Jakub Bator napisał:

Z czytania niewiele wyjdzie. Zachęcam do posłuchania jednak.

• 2 weeks later...
Napisano

Hmmm 

Dnia 20.01.2025 o 07:11, Piotr Sonido napisał:

Tylko wtedy do itegry możesz kupic znacznie tańszy player. I wtedy te 2 k spadnie.

Niestety nie wiem jak 658 radzi sobie jako PRE, sprawdzałem go tylko jako odtwarzacz sieciowy.

Z czytania niewiele wyjdzie. Zachęcam do posłuchania jednak.

Hmm - i znowu mi namieszało 😜 Masz rację co do integry ale teraz atoll to przynajmniej ma jeden do jeden odpowiedniki czyli am200 to in200 a juz w rotellu jest RA-1572 MkII i nie wiem czy to odpowiednik rb-1582 czy rb-1552

Jeszcze w temaciew końcówki atoll`a  przy tych b&w am100 czy jednak patrzeć w kierunku am200 sig/evo ?

Co do czytania - racja ale u mnie to jest tak ze najpierw muszę dokładnie wiedzieć czym się co różni a dopiero później odsłuch już na bazie teoretycznej wiedzy dlatego czasem proces wyboru potrafi trwać parę miesięcy jak nie dłuzej .... ;) ( nie tylko audio ale samochodu, komputera tv itp itd )  Co do odsłuchu też jak już będę miał wiedzę to zgłoszę się do TopHifi :) o pożyczenie końcówek rotela chodź teraz ta integra mnie męczy a atolla skąd można pożyczyć w razie co?

Napisano

Nowsze zmieniały się niewiele. To wciąż udany Atoll

Dnia 29.01.2025 o 21:11, Jakub Bator napisał:

Co do czytania - racja ale u mnie to jest tak ze najpierw muszę dokładnie wiedzieć czym się co różni a dopiero później odsłuch już na bazie teoretycznej wiedzy dlatego czasem proces wyboru potrafi trwać parę miesięcy jak nie dłuzej .

ok, rozumiem.

Byle odsłuch nie był zaklamany tym co czytałes. Bo takie przypadki zdarzaja się często.

Dnia 29.01.2025 o 21:11, Jakub Bator napisał:

Co do odsłuchu też jak już będę miał wiedzę to zgłoszę się do TopHifi :) o pożyczenie końcówek rotela chodź teraz ta integra mnie męczy a atolla skąd można pożyczyć w razie co?

Sporo salonów ma Atolla. Wiec nawet sklepy z forum + Audioforte.