Irenka K Napisano 6 stycznia Napisano 6 stycznia (edytowany) Przepraszam na wstepie wyjasnie ze nie znam sie zbytnio na audio i dlatego pytam madrzejszych w tym temacie. Potrzebuje glosniki sufitowe do systemu inteligentnego domu. Maja za cel podawac komunikaty o stanie domu, ale takze odtwarzac muzyke czy radio w lazience i innych pokojach. Zaznacze ze do typowego sluchania muzyki czy ogladania kina bede miala oddzielny zestaw audio. Problem polega w tym ze takich glosnikow potrzebuje okolo 26szt. wiec kwota robi sie powazniejsza. W systemie ktorym bedzie tworzony dom (LOXONE) maja swoje glosniki : https://shop.loxone.com/plpl/install-speaker-10-client.html jednak cena jest zaporowa. Szukam tanszego zamiennika..... nic z najwyzszej polki ale rowniez nie chce zeby buczalo i zgrzytalo jak tanie glosniki w niektorych sklepach. Ot cos w dobrej jakosci do ceny. Ja znalazlam cos takiego: Głośniki instalacyjne sufitowe POLK AUDIO RC80I Biały. Co o tym sądzicie? A może polecicie jakies inne glosniki? Z gory dziekuje za pomoc! Irenka Edytowano 6 stycznia przez Irenka K Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 7 stycznia Napisano 7 stycznia (edytowany) Może coś takiego ? Mam kilka skrzynek , kopi 1:1 . U siebie robiłem tak jak na zdjęciu . Mam 7 w suficie . Dobry majster bez problemu zamontuje takie obudowy . Tylko musi być minimalna głębokość 10 - 11 cm Zmierzę dokładnie po powrocie do domu , mam teraz nockę Tylko do łazienki szukałabym takich do takich warunków - mokrych Np Magnat IC 52 lub 62 Swoje osłony kupiłem na Alliexpress Zapraszam do kontaktu Edytowano 7 stycznia przez maciek72 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 7 stycznia Napisano 7 stycznia Minimalna przestrzeń między płytą k/g , a stropem wynosi 93 mam Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano 8 stycznia Napisano 8 stycznia Dnia 6.01.2025 o 23:10, Irenka K napisał: Przepraszam na wstepie wyjasnie ze nie znam sie zbytnio na audio i dlatego pytam madrzejszych w tym temacie. Potrzebuje glosniki sufitowe do systemu inteligentnego domu. Maja za cel podawac komunikaty o stanie domu, ale takze odtwarzac muzyke czy radio w lazience i innych pokojach. Zaznacze ze do typowego sluchania muzyki czy ogladania kina bede miala oddzielny zestaw audio. Problem polega w tym ze takich glosnikow potrzebuje okolo 26szt. wiec kwota robi sie powazniejsza. W systemie ktorym bedzie tworzony dom (LOXONE) maja swoje glosniki : https://shop.loxone.com/plpl/install-speaker-10-client.html jednak cena jest zaporowa. Szukam tanszego zamiennika..... nic z najwyzszej polki ale rowniez nie chce zeby buczalo i zgrzytalo jak tanie glosniki w niektorych sklepach. Ot cos w dobrej jakosci do ceny. Ja znalazlam cos takiego: Głośniki instalacyjne sufitowe POLK AUDIO RC80I Biały. Co o tym sądzicie? A może polecicie jakies inne glosniki? Z gory dziekuje za pomoc! Irenka Na rynku jest tego sporo - od Dali Phantom przez Monitor Audio czy jakieś lepsze Focale. Podstawowe pytanie brzmi - jaka jest głębokość montażowa jaką możemy zastosować ? Odpisz, cytując
Irenka K Napisano 12 stycznia Autor Napisano 12 stycznia (edytowany) Dnia 8.01.2025 o 15:38, Salon Planeta Dźwięku napisał: Na rynku jest tego sporo - od Dali Phantom przez Monitor Audio czy jakieś lepsze Focale. Podstawowe pytanie brzmi - jaka jest głębokość montażowa jaką możemy zastosować ? Głębokość montażową mam prawie 18cm. (sufit podwieszany) Może Magnat Interior IC 82? Edytowano 12 stycznia przez Irenka K Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 12 stycznia Napisano 12 stycznia Przede wszystkim to trzeba spytać instalatora który zna ten system czy zwykle pasywne głośniki można podłączyć jako klient. Jeżeli tak to w jakiej topologii i ile sztuk (impedancja). Odpisz, cytując
Irenka K Napisano 21 stycznia Autor Napisano 21 stycznia Tak, można podłączyć głośniki pasywne w topologii gwiazdy, czyli dwoma kabelkami głosnikowymi lecimy od głośnika do centrali w której są oddzielne wejścia na każdy głośnik. Ich oryginalne głośniki mają 8 Ohm. Czy Magnat Interior IC 82 będą dobrym wyborem? Odpisz, cytując
Irenka K Napisano 22 stycznia Autor Napisano 22 stycznia 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Tak. Tanie a dobre. Super. Dziękuję za potwierdzenie. Miłego dnia! 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts